Το 2021 έφτασε στο τέλος του και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr τις 10 στιγμές που του αφήνει αυτή η χρονιά.

Το 2021 σε λίγες ώρες θα αποτελεί παρελθόν και ακόμη μια νέα χρονιά είναι μπροστά μας. Έτσι, σαν τελευταίο κείμενο του έτους, σκέφτηκα να κάνω ένα αναφορικά με τις 10 ποδοσφαιρικές στιγμές που θα θυμάμαι από το χρόνο που σε λίγο μας αφήνει.

Ένα 2021 με πολλά προβλήματα (κυρίως ελεώ Covid-19) αλλά και πολλές όμορφες, συγκινητικές, μνημειώδης στιγμές. Αφού πρώτα σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και προσωπικές επιτυχίες, σας παραθέτω -εν συντομία- τα 10 γεγονότα που θα θυμάμαι από το 2021…

1. Το τείχος των Δανών και ο Κιάερ!

Η φωτογραφία της χρονιάς. Η στιγμή της χρονιάς. Αναμφίβολα τα όσα διαδραματίστηκαν την 13η Ιουνίου στον αγώνα του Euro μεταξύ Δανίας και Φινλανδίας αποτελούν το γεγονός της χρονιάς. Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Κρίστιαν Έρικσεν καταρρέει στο χορτάρι. Αμέσως οι συμπαίκτες του με πρωτοβουλία του αρχηγού Σίμον Κιάερ σχηματίζουν ένα ανθρώπινο τείχος.

Ένα τείχος προστασίας, τόσο για τον ποδοσφαιριστή, όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα. Η άμεση επέμβαση συμπαικτών και γιατρών θα αποδειχθεί καθοριστική, καθώς ο Έρικσεν θα παραμείνει στη ζωή, όντας ο μεγάλος νικητής, ο νικητής ζωής!

2. Το Κόπα Αμέρικα της Αργεντινής (του Μέσι)!

Δε χρειάζεται να είσαι φαν του Μέσι για να λατρέψεις την παραπάνω φωτογραφία. Δε χρειάζεται καν να τον συμπαθείς (ποδοσφαιρικά και μη). Αρκεί να δεις την αγάπη, το συναίσθημα που βγάζει ο Αργεντίνος σούπερ-σταρ, κρατώντας ως αρχηγός στα χέρια του αυτό που έψαχνε επί χρόνια: Έναν τίτλο με την εθνική ομάδα.

Το μοναδικό “ψεγάδι” σε μια μυθική καριέρα, πλέον δεν υφίσταται. Τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας κάνει όργια σε ομίλους και νοκ-άουτ (4 γκολ και 5 ασίστ), αλλά με μια “μέτρια” εμφάνιση στον τελικό, ο Μέσι σήκωσε μέσα στο “Μαρακανά” το πρώτο Κόπα Αμέρικα της Αργεντινής μετά το 1993! Μαζί με αυτό, έδιωξε από πάνω του αυτό το βάρος, όντας πλέον δίχως αμφιβολία ο κορυφαίος όλων!

3. Το Ευρωπαϊκό της Ιταλίας!

Το πάρτι στο “Γουέμπλεϊ” είχε στηθεί για τα καλά. Οι οικοδεσπότες (του τελικού) Άγγλοι ήταν έτοιμοι να τα “διαλύσουν” όλα. Όμως, η Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι είχε άλλη άποψη. Η κορυφαία ομάδα του Euro 2020 που διεξήχθη το 2021 (λόγω κορονοϊού), χρειάστηκε τα πέναλτι και τον εξαιρετικό Τζίτζι Ντοναρούμα για να πανηγυρίσει ξανά ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

Το 1-1 της κανονικής διάρκειας (Σο 2΄, Μπονούτσι 67′) οδήγησε τις δύο ομάδες στην παράταση, η οποία έδωσε τη σειρά της στη “ρώσικη ρουλέτα”. Ο Ντοναρούμα απέκρουσε τα πέναλτι των Σάντσο και Σάκα, δίνοντας στη “Σκουάντρα Ατζούρα” τον τίτλο ύστερα από 53 χρόνια! Το περιβόητο “It’s coming home” μετατράπηκε σε “It’s coming Rome”!

4. Ο Μέσι στην Παρί!

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Έμοιαζε με πλάκα, με φάρσα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Το Κόπα Αμέρικα είχε τελειώσει, ο Μέσι είχε χαρεί με την ψυχή του την επιτυχία, και βρισκόταν σε διακοπές. Τα “είχε βρει” σε όλα με τη Μπαρτσελόνα ώστε να ανανεώσει. Και ξαφνικά, χωρίς καν να το γνωρίζει ο ίδιος ( ναι, όντως! ) η ομάδα της Καταλονίας γνωστοποιεί πως ο “κοντός” δε θα παραμείνει στο σύλλογο.

Στις 5 Αυγούστου του 2021 γράφτηκε ιστορία. Ο Μέσι αποχώρησε από την αγαπημένη του ομάδα ύστερα από 21 χρόνια. Ο λόγος; Τα κακά οικονομικά της Μπάρσα σε συνδυασμό με το financial fair play της Λα Λίγκα. Πέντε ημέρες αργότερα, η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τον Αργεντίνο μάγο. Και μέχρι να τον δούμε με τη φανέλα της, δε μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως αυτό μπορεί κάποτε να συμβεί. Κι όμως…

5. Ο CR7 επέστρεψε σπίτι του!

Στο Τορίνο δεν ένιωθε ωραία, παρά το γεγονός πως δε σταματούσε να σκοράρει. Όμως στην καριέρα του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει μάθει να ορίζει εκείνος τη μοίρα του. Να φτιάχνει ο ίδιος το σενάριο της δικής του ταινίας. Και αυτό έκανε για ακόμη μια φορά το περασμένο καλοκαίρι. Αφού γνωστοποίησε στους ανθρώπους της Γιουβέντους πως επιθυμεί να αποχωρήσει, έριξε το δόλωμα.

Δόλωμα αποδεδειγμένα, καθώς ο Πεπ Γκουαρδιόλα σε συνέντευξη γνωστοποίησε πως ποτέ η Σίτι δεν ήρθε σε επαφή με τον Πορτογάλο! Ωστόσο η φήμη και μόνο, έφτανε και περίσσευε για να “ενεργοποιηθεί” η Γιουνάιτεντ. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο 36 ετών σταρ επέστρεψε στο “‘Ολντ Τράφορντ”. Μια επιστροφή που όλοι ήθελαν. Μια επιστροφή που μέχρι στιγμής δείχνει ωφέλιμη, καθώς ο CR7 πρόλαβε σε 20 ματς να έχει 14 γκολ, πολλά εκ των οποίων σωτήρια..!

6. Τσέλσι και Τούχελ στην κορυφή της Ευρώπης!

Περίπου 11 μήνες πίσω, στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ο Τόμας Τούχελ ανέλαβε την Τσέλσι. Ο Γερμανός τεχνικός μεταμόρφωσε την ομάδα του Λονδίνου, η οποία από 7η τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα, αλλά κυρίως, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης! Αφού απέκλεισε με σχετική άνεση την Ατλέτικο (3-0 συνολικό σκορ με 2 νίκες) στους “16”, μπροστά του βρήκε την Πόρτο, η οποία ήταν και η μοναδική ομάδα που κέρδισε την Τσέλσι στη διοργάνωση, χωρίς όμως αυτή η νίκη να έχει αντίκτυπο (2-1 συνολικό σκορ υπέρ των “μπλε”).

Ένα βήμα πριν τον τελικό, η Ρεάλ Μαδρίτης υπέκυψε στην ανωτερότητα των Λονδρέζων (1-1 στη Μαδρίτη, 2-0 στο Λονδίνο). Στον τελικό, ο Τούχελ βρήκε απέναντί του τον Πεπ. Οι 2 τους τα είχαν “ξανά πει” ήδη 2 φορές (σε πρωτάθλημα και κύπελλο), με τον Γερμανό να έχει το 2/2. Το γκολ του Χάβερτς στο 42′ έκανε τη διαφορά, δίνοντας στον Τούχελ τον τίτλο που ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει (όντας κόουτς της Παρί) από την ασταμάτητη Μπάγερν του Φλίκ!

7. Η 7η “Χρυσή Μπάλα” του Μέσι!

Για το συγκεκριμένο γεγονός, στο debut.gr γράφτηκαν δύο κείμενα. Δύο διαφορετικές απόψεις, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε (όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει). Η μια, του γραφών, υποστηρίζει πως το βραβείο δόθηκε απολύτως δίκαια στον Αργεντίνο. Η αντίθετη, του εξαιρετικού Γιώργου Παπαϊωάννου, μας λέει πως η απονομή όχι απλώς ήταν λανθασμένη, αλλά ότι γενικότερα το βραβείο έχει χάσει την αξία του. 

Όπως και να έχει, η ιστορία έγραψε. Ο Μέσι αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης του 2021, 7ο σχετικό βραβείο στην γεμάτη τροπαιοθήκη του. Μια τροπαιοθήκη που δε λέει να σταματήσει να γεμίζει…

8. Ο Λέβα “έσπασε” το ρεκόρ του Μίλερ!

Ήταν ένα ρεκόρ που κρατούσε από το μακρινό 1972. Τότε, ο θρυλικός Γκέρτ Μίλερ είχε σκοράρει 40 φορές σε μια σεζόν στη γερμανική Μπουντεσλίγκα. Στις 22 Μαϊου, στο αγώνα κόντρα στην Άουγκσμπουργκ, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έγραψε ιστορία.

Σκόραρε το 41ο γκολ του στη σεζόν, σπάζοντας έτσι το συγκεκριμένο ρεκόρ. Μάλιστα, μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν και είχε ισοφαρίσει αυτή την επίδοση, κάτω από τη φανέλα φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε ” Για πάντα Γκέρτ”. Ήθελε έτσι να τιμήσει τον τεράστιο Γεμανό φορ, του οποίου το ρεκόρ πλέον είναι 2ο στη λίστα!

9. Όταν ο Κριστίανο έφτασε και ξεπέρασε τα 800 γκολ!

Κριστιάνο Ρονάλτο και γκολ πάνε μαζί! Στον αγώνα με την Άρσεναλ (2/12) ο Πορτογάλος επιθετικός έγραψε για ακόμη μια φορά το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Πέτυχε το 2-1 “πιάνοντας” τα 800 γκολ καριέρας, και εν τέλει έδωσε τη νίκη στην ομάδα του από το σημείο του πέναλτι. Έγινε έτσι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε τα 800 επίσημα γκολ!

Από τότε, έχει σκοράρει ακόμη 2, επομένως “κλείνει” το 2021 με 803 γκολ καριέρας. Τα λόγια είναι περιττά για τα επιτεύγματα του Πορτογάλου σταρ, που -ενδεχομένως- ξέρει καλύτερα από τον καθένα να στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό.

10. Το κλάμα του Σουάρες στο πρωτάθλημα της Ατλέτικο!

Παρακολουθώντας (αλλά και παίζοντας) επί χρόνια ποδόσφαιρο, έχω σχηματίσει μια αμφιλεγόμενη άποψη. Θεωρώ πως το κλάμα -χαράς- ενός ποδοσφαιριστή είναι το πιο δυνατό συναίσθημα που μπορεί να βγάλει. Αυτό επιβεβαιώνεται με πολλά παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι και ο Λουίς Σουάρες.

Ο Ουρουγουανός στράικερ έφυγε το Σεπτέμβριο του 2020 από τη Μπαρτσελόνα ως “τελειωμένος”. Τον Μάιο του 2021, με δικό του γκολ (και ακόμη 20 στο πρωτάθλημα) έδωσε τον τίτλο της Λα Λίγκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Όταν ο αγώνας τελείωσε, πήρε με βιντεοκλήση την οικογένειά του. Η εικόνα ενός “κίλερ” να κλαίει σα μικρό παιδί έκανε το γύρο του κόσμου και μας έδειξε για ακόμη μια φορά ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας..