Η φετινή απονομή της χρυσής μπάλας στον Λιονέλ Μέσι επιβεβαίωσε ότι μόνο το χρώμα της μπάλας θυμίζει πια την παλιά αίγλη και αξία του βραβείου.

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο μεγάλος νικητής της χρυσής μπάλας για το 2021, αφήνοντας πίσω του τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Ζορζίνιο. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν συγκέντρωσε 613 βαθμούς έναντι 580 του Πολωνού στράικερ. Ο Ιταλός μέσος της Τσέλσι τερμάτισε στην 3η θέση με 463 βαθμούς. Μόλις 33 βαθμοί, δηλαδή, έκαναν τη διαφορά για να κατακτήσει ο Μέσι για 7η φορά στην καριέρα του το πιο υψηλού κύρους ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο.

Είναι, όμως, πια η Χρυσή Μπάλα το πιο υψηλού κύρους ατομικό βραβείο του αθλήματος;  Για εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους κάτι έχει σπάσει μέσα μας αναφορικά με τη σημασία που δίνουμε πια στο συγκεκριμένο βραβείο. Το δυοπώλιο κατάκτησης της Χρυσής Μπάλας από τον Μέσι και τον Κριστιάνο μοιάζει κάθε χρόνο να αφαιρεί λίγο λίγο από τη λάμψη του χρώματος του βραβείου. Το χρυσό έχει ξεθωριάσει και μοιάζει πια με ένα συνηθισμένο κίτρινο.

Αυτή η αίσθηση έλλειψης αξιοκρατίας των τελευταίων ετών έχει απαξιώσει το πιο ιστορικό ατομικό τρόπαιο που απονέμεται από το 1956. Και αυτό γιατί για 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια δίνεται η αίσθηση ότι το βραβείο δε δόθηκε στον καλύτερο παίκτη για το ημερολογιακό έτος. Για τον αρθρογράφο αυτός είναι φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Προτού, όμως, εξετάσουμε γιατί ο «Λέβα» πραγματοποίησε καλύτερη χρονιά, πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στα κριτήρια απομονής του βραβείου.

Με ποια κριτήρια απονέμεται η Χρυσή Μπάλα

Ειδικότερα, απονέμεται στον ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους (όχι της ποδοσφαιρικής σεζόν) είχε την καλύτερη απόδοση και παρουσία.

Αρχικά, εκπονείται μία λίστα με τους 30 υποψήφιους για το βραβείο, τους οποίους επιλέγει η εκδοτική ομάδα του France Football. Μετά την ολοκλήρωση τη διαδικασίας, επιλέγονται μία σειρά από δημοσιογράφοιαπό διάφορα έθνη, οι οποίοι διαλέγουν τον νικητή του τροπαίου. Οι δημοσιογράφοι επιλέγουν πέντε ποδοσφαιριστές από τη λίστα των υποψηφίων και τους βαθμολογούν από το ένα ως το πέντε.

Οι κανόνες και τα κριτήρια που χρειάζεται να ακολουθήσει η Επιτροπή και να λάβει υπόψιν της για να κατατάξει τις κορυφαίες 5 επιλογές της είναι τα εξής:

1. Ατομικές και ομαδικές εμφανίσεις (τρόπαια) κατά τη διάρκεια της χρονιάς
2. Η ποιότητα του παίκτη (ταλέντο και fair play)
3. Συνολική εκτίμηση της καριέρας του παίκτη.

Ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους θα είναι ο νικητής της χρυσής μπάλας. Σε ένα πρώτο σχόλιο, η επιλογή δημοσιογράφων αντί παικτών και προπονητών εξηγεί εν μέρει κάποιες αντικειμενικά λανθασμένες επιλογές ανά τα χρόνια. Εξάλλου, οι παίκτες και οι προπονητές έχουν και τη γνώση αλλά και την εμπειρία για να αξιολογήσουν καλύτερα τέτοια ζητήματα.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του «Λέβα»

Ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης όσον αφορά στην φετινή απόφαση για τη Χρυσή Μπάλα. Αρχικά, πρέπει να σταθούμε στην διάρκεια. Τόσο ο Λιονέλ Μέσι όσο Ρόμπερτ Λεφαντόφσκι τέλειωσαν το 2ο μισό της περσινής σεζόν σκοράροντας ακατάπαυστα. Ωστόσο, ο Πολωνός συνέχισε το βιολί του και τη φετινή σεζόν, μετρώντας ήδη 25 γκολ. Αντιθέτως, ο Αργεντίνος αποτελεί σκιά του εαυτού του στην νέα του ομάδα, μετρώντας μόλις 4 γκολ φέτος. Ενδεικτικό είναι ότι από τη 1 Γενάρη ως τις 24 Οκτώβρη που έληξε η ψηφοφορία, ο «Λέβα» είχε συνεισφορά σε 62 γκολ της ομάδας του (54 γκολ και 8 ασίστ) έναντι 56 του Μέσι (40 γκολ και 16 ασίστ).

Η διαφορά είναι μικρή αλλά σε τέτοιες ψηφοφορίες, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Επόμενο κριτήριο τα τρόπαια και τα ατομικά ρεκόρ. Ο 34χρονος άσος της Παρί κέρδισε το Κόπα Ντελ Ρέι και το Κόπα Αμέρικα. Παράλληλα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της La Liga και κορυφαίος σε γκολ και ασίστ στο Κόπα Αμέρικα. Από την άλλη, ο φορ των «Βαυαρών» κατέκτησε τη Μπουντεσλίγκα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Σε ατομικό επίπεδο πανηγύρισε το ευρωπαϊκό χρυσό παπούτσι και κατέρριψε το ρεκόρ τερμάτων του Γκέρντ Μίλερ στην Μπουντεσλίγκα (41 γκολ).

Δεδομένου ότι η δυναμικότητα του Κόπα Αμέρικα ήταν πολύ χαμηλή και ότι ο Μέσι δεν έκανε καθόλου αισθητή στην παρουσία στο πρώτο και μοναδικό μεγάλο ματς του τουρνουά (στον τελικό με τη Βραζιλία), τότε δύσκολα μπορούμε να του δώσουμε πολλούς πόντους για αυτό το τρόπαιο. Αντιθέτως, ο Λεβαντόφσκι είχε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και κατέρριψε ένα στοιχειωμένο ρεκόρ που δεν πίστευε ποτέ κανείς ότι μπορεί να σπάσει.

Η φετινή αδικία έρχεται να προστεθεί στην περσινή

Και αν φέτος, μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει κατά του Λεβαντόφσκι, το περσινό «έγκλημα» δε δικαιολογείται. Αντιθέτως, έρχεται να κουμπώσει στη φετινή αμφίρροπη μάχη και να κάνει την αδικία να μοιάζει ακόμα μεγαλύτερη. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο Λεβαντόφσκι είχε εξασφαλισμένη τη Χρυσή Μπάλα. Είχε πανηγυρίσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο, την ώρα που ο Μέσι είχε μείνει άτιτλος και ο Κριστιάνο με ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Ωστόσο, σε μία σκανδαλώδη απόφαση, το France Football, αποφάσισε να μην απονείμει το βραβείο για πρώτη φορά στα χρονικά επειδή θεωρείται ότι επηρεάστηκε η χρονιά λόγω της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμα και έτσι ολοκληρώθηκαν τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με εξαίρεση το γαλλικό καθώς και όλες οι μεγάλες διοργανώσεις.

Ο διευθυντής του France Football, Πασκάλ Φερέ, δήλωσε τότε: «Δεν θα υπάρξει έκδοση το 2020, γιατί αποδεικνύεται, μετά από προσεκτική εξέταση, ότι δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια μοναδική χρονιά δεν μπορεί — και δεν πρέπει — να αντιμετωπίζεται ως συνηθισμένη.

«Από αθλητική σκοπιά, δύο μήνες [Ιανουάριος και Φεβρουάριος], από τους 11 που απαιτούνται γενικά για να σχηματιστεί γνώμη και να αποφασιστεί ποιος θα σηκώσει τα τρόπαια, αντιπροσωπεύει πολύ λίγο χρόνο για να μετρήσουμε και να κρίνουμε· χωρίς να ξεχνάμε ότι τα άλλα παιχνίδια έγιναν – – ή θα διεξαχθούν – σε ασυνήθιστες συνθήκες [πίσω από κλειστές πόρτες, με πέντε αλλαγές, το Final eight του Champions League παίχτηκε σε ένα μόνο παιχνίδι].

Η ανορθογραφία του 2018 με τον Λούκα Μόντριτς

Το 2018 η απονομή της χρυσής μπάλας στον Λούκα Μόντριτς μοιάζει με ένα λάθος που προσπάθησε να σβήσει άλλα λάθη. Ειδικότερα, εκείνη τη χρονιά, ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να κουράζεται με τις συνεχόμενες κατακτήσεις Χρυσής Μπάλας από τον Μέσι και τον Κριστιάνο. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έσπασε το δυοπώλιο αλλά και πάλι η επιλογή έμοιαζε άδικη. Υπήρχαν άλλες καλύτερες ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια να συμβεί αυτό. Όχι, όμως, το 2018.

Στην πραγματικότητα επιβραβευόταν ένας ποδοσφαιριστής που εκείνη τη χρονιά έμοιαζε με παίκτη παγκόσμιας κλάσης μόνο για 7 αγώνες. Σε εκείνο το Μουντιάλ της Ρωσίας. Πράγματι σε εκείνο το τουρνουά ήταν ο ηγέτης της Κροατίας με 2 γκολ και μία ασίστ. Ωστόσο, στο υπόλοιπο του 2018 κινήθηκε σε ρηχά επίπεδα. Ενδεικτικά σκόραρε 2 φορές και μοίρασε 8 ασίστ σε 43 παιχνίδια. Σίγουρα τα γκολ και οι ασίστ δε μπορούν από μόνα τους να κρίνουν τη Χρυσή Μπάλα αλλά δεν μπορείς να τα παραβλέψεις.

Αντιθέτως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο προερχόταν από μία εξωπραγματική χρονιά. Όχι μόνο είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ σκοράροντας το ένα πολύτιμο γκολ μετά το άλλο αλλά μετρούσε και 44 τέρματα και 8 ασίστ σε συλλογικό επίπεδο. Επίσης, ακόμη και στο Μουντιάλ που αποκλείστηκε η Πορτογαλία στους «16» είχε προλάβει να βρει 4 φορές δίχτυα. Ο Πορτογάλος υπέγραψε στη συνέχεια στη Γιουβέντους. Εκεί πρόλαβε να κάνει τη διαφορά με 11 γκολ και 6 ασίστ στα πρώτα 18 παιχνίδια. Επομένως, δικαιωματικά άξιζε την 6η του χρυσή μπάλα.

Κατώτερος των περιστάσεων ο διευθυντής του France Football

Το ατομικό βραβείο με το μεγαλύτερο πρεστίζ έχει χάσει την παλιά του αίγλη και σε αυτό ευθύνονται και οι άνθρωποι που παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις γι αυτό. Αναφέραμε προηγουμένως την απόφαση του France Football, να ακυρώσει το βραβείο για το 2020. Πρώτο φάουλ. Το δεύτερο φάουλ ήρθε πριν λίγες μέρες. Ο διευθυντής του περιοδικού, Πασκάλ Φερέ, προέβη σε κάποιες δηλώσεις που δείχνουν την μικρότητα του ως άνθρωπος και το ποιόν του χαρακτήρα του.

«Ο Ρονάλντο έχει έναν στόχο κι αυτός είναι να αποσυρθεί έχοντας περισσότερες Χρυσές Μπάλες από τον Μέσι. Το ξέρω γιατί μου το έχει πει» δήλωσε πριν 3 μέρες.

Μοιάζε με μία αδιανόητη δήλωση και μία που δύσκολα μπορεί να εκμυστηρεύτηκε ο Κριστιάνο σε ένα δημοσιογράφο. Η κατηγορηματική διάψευση του Πορτογάλου ήρθε σήμερα, απαντώντας παράλληλα σε ένα ακόμα ψέμα του Πασκάλ Φερ. Το ύφος της απάντησής του στο κάνει δύσκολο να μην τον πιστέψεις.

«Η απουσία μου από την τελετή της Χρυσής Μπάλας είναι το αποτέλεσμα των δηλώσεων του Πασκάλ Φερέ την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να τελειώσω την καριέρα μου με περισσότερες Χρυσές Μπάλες από τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Πασκάλ Φερέ είπε ψέματα, χρησιμοποίησε το όνομά μου για να προωθήσει τον εαυτό του και το Μέσο για το οποίο δουλεύει. Είναι απαράδεκτο ότι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού βραβείου λέει ψέματα με αυτόν τον τρόπο, με την παντελή έλλειψη σεβασμού για κάποιον που πάντα σεβόταν και σέβεται το France Football και τη Χρυσή Μπάλα. Και είπε ξανά ψέματα σήμερα, αιτιολογώντας την απουσία μου από το Γκαλά με υποτιθέμενη καραντίνα που δεν υπάρχει λόγος να περάσω» έγραψε μεταξύ άλλων ο Κριστιάνο στο λογαριασμό του στο facebook.

Όλα αυτά, συνθέτουν το παζλ ενός βραβείου που έχει απαξιώθει τα τελευταία χρόνια. Έτσι, στη συνείδηση του κόσμου, μία ακόμη χρυσή μπάλα από τον Λιονέλ Μέσι δεν λέει και πολλά πια.