Σε ένα ντέρμπι με εξαιρετικό θέαμα, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήρθαν ισόπαλοι με 2-2 στο γήπεδο της «Τούμπας» και το Debut.gr σχολιάζει τα γεγονότα του αγώνα.

Σε ένα ντέρμπι από εκείνα που δεν μας έχει συνηθίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήρθαν ισόπαλοι με 2-2, στο πλαίσιο τη 18ης αγωνιστικής της Super League. Ο αγώνας από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελικό σφύριγμα του Σλοβένου διαιτητή Μίντσιτς, δεν άφησε περιθώρια βαρεμάρας και τα 90 λεπτά συν τις καθυστερήσεις φάνηκαν λίγα. Η ΑΕΚ προηγήθηκε δύο φορές, η ομάδα του Γκαρσία είχε ισάριθμες απαντήσεις, αλλά καμία από τις δύο δεν κατάφερε να κλέψει τη νίκη.

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, τόσο οι γηπεδούχοι, όσο και η ομάδα του Χιμένεθ έψαξαν το γρήγορο γκολ. Αυτό ευτύχισε να το πετύχει ο Σάκχοφ στο 18′ απέναντι στην πρώην του ομάδα, ύστερα από την τρομερή ενέργεια του Λιβάι Γκαρσία. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν φρενήρης καθ’όλη την διάρκεια του και η έννοια της λέξης ντέρμπι παρουσιάστηκε στο χορτάρι της «Τούμπας». Οι «ασπρόμαυροι» ανέβασαν στροφές και δημιούργησαν ευκαιρίες, με αυτήν του Κρμέντσικ και την απομάκρυνση του Σβάρνα πάνω στην γραμμή να ξεχωρίζει. Στο 40′ ο Κρέσπο κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, μετά την εκτέλεση φάουλ του Βιερίνια και την αδυναμία της άμυνας της Ένωσης να διώξει την μπάλα από τα καρέ της. Για ακόμα έναν αγώνα η ομάδα του Χιμένεθ πληγώνεται από στατική φάση. Το 1-1 ήταν ένα δίκαιο σκορ, με το οποίο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια. 

Η αλλαγή που άλλαξε τον ΠΑΟΚ

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ο Γκαρσία διέγνωσε το πρόβλημα στο αριστερό άκρο της άμυνας των γηπεδούχων, εκεί που ο Λιβάι έκανε ότι ήθελε τον Περέιρα, τον οποίο και αντικατέστησε με τον Ροντρίγκο.

Η ΑΕΚ είχε ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο, όταν ο Γαλανόπουλος εκμεταλλεύτηκε τα ατομικά λάθη της αντίπαλης άμυνας και έβαλε εκ νέου την ομάδα του σε θέση ισχύος. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν διαφορά δύο τερμάτων, αλλά το πλασέ του Λιβάγια πέρασε οριακά έξω. Αυτή η φάση λειτούργησε ως ξυπνητήρι για τον ΠΑΟΚ, καθώς κέρδισε μέτρα και κατάφερε να φέρει στα ίσα την μάχη στον χώρο του κέντρου. Ο περιορισμός του Λιβάι Γκαρσία ήταν το κλειδί για την ανασυγκρότηση στα μετόπισθεν και πλέον το παιχνίδι των γηπεδούχων έγινε πιο επιθετικό. Στο 70′, ο Αθανασιάδης σε μία κακή εκτίμηση της φάσης και ύστερα από λάθος γύρισμα του Λάτσι, έκανε έμμεσο και ο Βιερίνια σκόραρε,  γράφοντας το τελικό 2-2 ανήμερα των γενεθλίων του. Παρά την προσπάθεια και των δύο ομάδων να κλέψουν τη νίκη, μοιράστηκαν από έναν βαθμό και απομακρύνθηκαν κι άλλο από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Ζίβκοβιτς, Βιεϊρίνια, Ινγκασον, Κρέσπο (83’ Βαρέλα), Περέιρα (46’ Ροντρίγκο), Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Ουάρντα (86’ Μουργκ), Α. Ζίβκοβιτς (73’ Αουγκούστο), Τζόλης, Κρμέντσικ (83’ Σφιντέρσκι).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Μπακάκης, Λάτσι (86’ Τσινγκρίσκι), Σβάρνας, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Σάκχοφ (87’ Τάνκοβιτς), Γκαρσία (96’ Ινσούα), Μάνταλος (71’ Σιμάνσκι), Λιβάια (71’ Ανσαριφάρντ)