Για την πρώτη φάση του κυπέλλου Ελλάδος η ΑΕΚ επικράτησε του Απόλλωνα Σμύρνης με 2-0 σκοράροντας στην αρχή και στο τέλος του ματς. Αμφότερες οι ομάδες ξεκούρασαν κάποιους βασικούς παίκτες. Οι "κιτρινόμαυροι" με το ενάμιση πόδι στον επόμενο γύρο.

Την 5η σερί νίκη πέτυχε η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Αυτή τη φορά ήταν για το κύπελλο Ελλάδος, μια διοργάνωση που μετρά 5 συνεχόμενους τελικούς αλλά σε αυτούς μόνο 1 κατάκτηση. Ο Ισπανός προπονητής δοκίμασε νέους παίκτες που θα χρειαστεί στη συνέχεια της σεζόν, εφόσον οι μεταγραφικές κινήσεις αργούν. Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παράσχος που δήλωσε πως η ομάδα του έχει περισσότερο το μυαλό της στη Superleague Interwetten. Η αναμέτρηση ξεκίνησε και τελείωσε με γκολ για να διαμορφωθεί αυτό το 2-0.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΕΚ

Όπως αναμενόταν ο Μανόλο Χιμένεθ έδωσε ευκαιρία σε παίκτες που δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής. Άλλαξε τους 7 στους 11 αλλά σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ δεν έβαλε βασικό τον Χνιντ. Επέλεξε το 4-3-3, ένα σύστημα που με τα εξτρέμ που διαθέτει φέτος η ΑΕΚ, μπορεί να το εφαρμόσει. Στην εστία επέστρεψε ο Τσιντώτας μετά από 4 αγώνες αντικαθιστώντας τον Αθανασιάδη. Μπροστά του είχε τον Σβάρνα με τον Λάτσι, αριστερά τον Λόπεζ και δεξιά τον Ραντόνια που είχε αρκετά βλέμματα πάνω του καθώς ήταν η παρθενική συμμετοχή του. Η 3άδα στα χαφ ήταν οι ΓαλανόπουλοςΣιμάνσκιΣάκχοφ και της επίθεσης ΑλμπάνηςΤάνκοβιτςΟλιβέιρα.

ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Η ΑΕΚ είχε την τύχη να προηγηθεί πολύ νωρίς και αυτό να της ξεκλειδώσει τα πόδια. Στο 7’ ο Τάνκοβιτς έκανε τη σέντρα, ο Λόπεζ την παράλληλη κεφαλιά για να έρθει ο Σιμάνσκι (ο Ολιβέιρα δεν πρόλαβε) να τη σπρώξει στα δίχτυα για το 1-0. Ο Απόλλωνας προσπάθησε να απαντήσει άμεσα από στημένη φάση. Ο Φατιόν έκανε την προβολή σε φάουλ από τα δεξιά με τον Τσιντώτα να προσπαθεί να μπλοκάρει αλλά να μην μπορεί και την άμυνα της ΑΕΚ να διώχνει. Μία φάση πάντως που δεν έπρεπε να μετρήσει καθώς ο παίκτης του Απόλλωνα ήταν εκτεθειμένος. Βέβαια, αν έμπαινε το γκολ θα μετρούσε κανονικά καθώς δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη φάση του κυπέλλου VAR.

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2-0

Οι «κιτρινόμαυροι» στη συνέχεια ήταν ανώτεροι. Προσπάθησαν να πιέσουν ψηλά τους φιλοξενούμενους και να βγάλουν φάσεις. Ο Σιμάνσκι ήταν σε πολύ καλή μέρα, έχοντας πάρει και ψυχολογία από το γκολ. Ο Λόπεζ ανέβαινε συχνά και σε αυτό το κομμάτι είναι αρκετά καλός ο μπακ της «Ένωσης». Στην εξίσωση βάλτε και τον δραστήριο Τάνκοβιτς και έναν Ολιβέιρα να ψάχνει ακόμα συνεχόμενα γκολ. Πρώτη μεγάλη ευκαιρία από τον τελευταίο στο 15’ όταν έπειτα από εξαιρετική κάθετη του Τάνκοβιτς, έχασε για λίγο το κοντρόλ και το πλασέ του απέκρουσε ο Κότσαρης. Στο 31’ ο Αλμπάνης βρήκε φοβερά τον Λόπεζ με μακρινή μπαλιά, ο Πορτογάλος πήρε μέτρα στο γήπεδο, έκανε το διαγώνιο σουτ αλλά πέρασε ελάχιστα άουτ. Ίδιο σουτ με ίδια κατάληξη από την άλλη μεριά για τον Τάνκοβιτς στο 33‘ που πάντως είχε καλύτερες επιλογές.

ΕΠΕΣΕ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΣΤΟ Β ΜΕΡΟΣ, 4-2-3-1 Η ΑΕΚ ΜΕ ΛΙΒΑΓΙΑ ΚΟΡΥΦΗ

Αν κάποιος περίμενε να μπει η ΑΕΚ στην επανάληψη με σκοπό να καθαρίσει το ματς, τότε έπεσε έξω. Ο Απόλλωνας πήρε την μπάλα στα πόδια του και μπορεί να μην έκανε τη μεγάλη φάση αλλά κρατούσε εύκολα τους «κιτρινόμαυρους» έξω από την περιοχή του. Οι 5 συνεχόμενες αλλαγές πάγωσαν ακόμα περισσότερο το ματς στο 64’. Σε εκείνο το σημείο ο Μάνταλος μπήκε σε θέση μπροστά από τη 2άδα των χαφ και ο Λιβάγια στην κορυφή. Έπρεπε να φτάσουμε στο 79’ όμως για να έχουμε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Εξαιρετική ψιλοκρεμαστή πάσα του Λιβάι Γκαρσία στον Σάκχοφ που εκτέλεσε με τη μία, υπό πίεση, λίγο άουτ. Ο παραλίγο δημιουργός έγινε σκόρερ στο 88’. Ο Μάνταλος του πέρασε την μπάλα σε σωστό χρόνο και ο εξτρέμ της ΑΕΚ με το «κακό» του πόδι, το δεξί, πλάσαρε σωστά για το 2-0. Ο Κάλισιρ με σουτ έξω από την περιοχή στο 92’ έχασε την τελευταία ευκαιρία του ματς. Αν ήταν εύστοχος θα είχε άλλη ενδιαφέρον η ρεβάνς.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σίγουρα ο Μανόλο Χιμένεθ θα περίμενε η ομάδα του να έχει κερδίσει με μεγαλύτερο σκορ. Ακόμα και έτσι, όμως, η υπόθεση πρόκριση έχει σχεδόν εξασφαλισθεί. Το «μηδέν» στην άμυνα δίνει μεγάλο αβαντάζ σε συνδυασμό με τα 2 τέρματα. Άλλωστε αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός. Ο άλλος ήταν να πάρουν χρόνο συμμετοχής κι άλλοι παίκτες. Ως προς αυτό ο Σιμάνσκι έκανε ένα πολύ καλό ματς και μάλιστα σκόραρε. Είναι σημαντικό να προσθέσει στη φαρέτρα των χαφ τον Πολωνό ο Χιμένεθ. Ο Ραντόνια ήταν θετικός για πρώτο ματς αλλά για άλλη μια φορά ο Λάτσι άφησε τις πιο θετικές εντυπώσεις.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ(Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Ραντόνια, Σβάρνας, Λάτσι, Λόπεζ, Γαλανόπουλος(64’ Μάνταλος), Σάκχοφ, Σιμάνσκι(85’ Σιμόες), Αλμπάνης(56’ Μαχαίρας), Τάνκοβιτς(56’ Λιβάγια), Ολιβέιρα(64’ Λιβάι Γκαρσία)
Απόλλων Σμύρνης(Γιώργος Παράσχος): Κότσαρης, Κάλισιρ, Λισγάρας, Βιτλής(64’ Τσιλούλης), Μπετινέλι(78’ Κραγιόπουλος), Χουχούμης, Καραγκούνης(64’ Μουνιέ), Τσαμπουρής, Βάρκας, Φατιόν(46’ Σλίβκα), Κιτοκό(64’ Λαγός)