Η φετινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε -επιτέλους- και το debut.gr σχολιάζει τις...κακές κινήσεις της Μπαρτσελόνα!

Τα τελευταία χρόνια, Μπαρτσελόνα και μεταγραφές δε τα πάνε και πολύ καλά. Φέτος, ίσως ήταν η μεγαλύτερη..κρίση στη σχέση τους!

Με 5 “υπογραφές” και 5 “πωλήσεις”, η Μπαρτσελόνα σίγουρα δε μπορεί να λέει πως…τα πήγε καλά στο μεταγραφικό παζάρι. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά..

Το “χτύπημα” του κορονοϊού!

Φέτος -δυστυχώς- μπήκε στη ζωή μας ο περίφημος “Covid-19”. Ένας ιός που δεν αναμένεται να εγκαταλείψει σύντομα. Ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει στην παγκόσμια κοινωνία φαίνεται και από τους προϋπολογισμούς των ομάδων.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο παγκόσμιος κολοσσός που ονομάζεται “Μπαρτσελόνα”, ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα “ζημιά” ύψους 97.000.000 ευρώ, εξαιτίας της πανδημίας. Τα έσοδα από τα εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων κλπ μειώθηκαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα οι Καταλανοί να μη μπορούν να κινηθούν όπως θα ήθελαν στο θέμα των μεταγραφών.

Αυτή η “ζημιά” αποτελεί την -ίσως- μοναδική δικαιολογία του Ζοσέ Μπαρτομέου για ένα ακόμη “φιάσκο” που υπέγραψε ο ίδιος. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά οι αγοραπωλησίες της ομάδας στη μεταγραφική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε!

Όλες λάθος!

Αυτός είναι συντομότερος χαρακτηρισμός των πωλήσεων της Μπαρτσελόνα. Ο Μπαρτομέου (που την ώρα που γράφεται κείμενο διανύει τις τελευταίες του στιγμές στην προεδρία) κινήθηκε όσο περισσότερο ανώριμα, λανθασμένα, πεισματικά, καταστροφικά και ότι άλλο θέλετε πείτε…

Όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία, “οι μπλαουγκράνα” είχαν έσοδα της τάξης των 125.500.000 ευρώ  από παίκτες που αποχώρησαν. Και μάλιστα με ορισμένα από αυτά να μη θεωρούνται δεδομένα, αφού έχουν μπει ως μπόνους επίτευξης στόχων σε κάποιες συμφωνίες (πχ Ραφίνια, Σουάρες).

Να ξεκινήσουμε με τον Βραζιλιάνο; Από τα ρεπορτάζ προέκυψε πως η Μπάρσα δέχτηκε προσφορές από 8 μέχρι και 12 εκατομμυρίων για την παραχώρησή του. Με ποιο λοιπόν σκεπτικό παραχωρήθηκε έναντι 6.000.000 ευρώ, και μάλιστα σε μορφή μπόνους; Μην ψάχνετε απάντηση, γιατί δε θα βρείτε.

Στην περίπτωση Σεμέδο τα πράγματα -ίσως- δείχνουν πιο λογικά. Ένας ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε με περίπου 32.000.000 ευρώ, και σε καμία περίπτωση δεν “ανταπέδωσε” τις προσδοκίες. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ο αθλητής δεν κάνει κακές εμφανίσεις -στη γενική εικόνα- αλλά συνάμα δε δίνει και το κάτι παραπάνω. Επομένως, τα 40.000.000 σε “εποχή κορονοϊού” είναι ένα άκρως δελεαστικό ποσό.

Η πώληση, ή τέλος πάντων ανταλλαγή Αρτούρ Μέλο- Μίραλεμ Πιάνιτς αποτελεί ακόμη ένα τραγικό λάθος. Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο κείμενο -όταν επισημοποιήθηκε αυτό το ντίλ- κανείς δε μπορεί να καταλάβει τη λογική αυτής της συμφωνίας. Από πλευράς Μπαρτσελόνα εννοείται, διότι η Γιουβέντους φαίνεται πως κυριολεκτικά έκλεψε τους Καταλανούς!

Ακόμη μια..δυσάρεστη περίπτωση είναι εκείνη του Λουίς Σουάρες. Ενός θρύλου της ομάδας, που ο κύριος Μπαρτομέου και τα υπόλοιπα στελέχη ανάγκασαν να αποχωρήσει κλαίγοντας! Σε συνέντευξή του μετά την αποχώρηση του Ουρουγουανού, ο Κούμαν εξήγησε πως δεν είναι εκείνος που δεν ήθελε τον Σουάρες. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο -πλέον- φορ της Ατλέτικο, με ξεκάθαρες αιχμές προς τη διοίκηση! Μια διοίκηση που αντί ενός τεράστιου “ευχαριστώ”, ώθησε στην πόρτα της εξόδου τον τρίτο σκόρερ όλων των εποχών για το σύλλογο!

Για τους Ράκιτις και Βιδάλ τα πράγματα είναι πιο απλά. Κανείς από τους δύο δε βρισκόταν στα πλάνα του Κούμαν, επομένως η πώλησή τους ήταν δεδομένη. Ναι, πώληση. Όχι….χάρισμα. Γιατί τέτοιο μοιάζει το τελικό ποσό του….1,5 εκατομμυρίου που η Μπάρσα πήρε και για τους δύο! Αστεία πράγματα για μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα!

Να σημειώσουμε ακόμη μια λάθος κίνηση της ομάδας. Την παραχώρηση -με τη μορφή διετούς δανεισμού- του νεαρού στόπερ Τοντιμπό, την ώρα που οι διαθέσιμοι κεντρικοί αμυντικοί είναι 4, ενώ δεν ήρθε και ο -φαινομενικά- μεγάλος στόχος, Ερίκ Γκαρσία από τη Σίτι!

Χρόνος, ο σωστότερος κριτής!

Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί με ορθότητα να κρίνει τις παραπάνω προσθήκες των “μπλαουγκράνα”. Η Μπαρτσελόνα “έβγαλε” από τα ταμεία της συνολικά 124.000.000 ευρώ για τους παραπάνω 5 ποδοσφαιριστές. Ενδέχεται να δώσει ακόμη 5 για λογαριασμό του Ντέστ, εφόσον επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι/μπόνους!

Για τον 22 ετών Βραζιλιάνο μέσο δε μπορούν να γραφούν πολλά. Με καλή παρουσία στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας με τη φανέλα της Παλμέιρας, ο Φερνάντες θα πρέπει αρχικά να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Από εκεί και πέρα είναι…στα πόδια του το αν θα καταφέρει ή όχι να αναδείξει το ταλέντο του!

Ο Φρανσίσκο Τρινκάο από την άλλη έχει ήδη φροντίσει στις πρώτες του εμφανίσεις με τη Μπάρσα να δείξει πως όντως πρόκειται για έναν άκρως χαρισματικό winger. Η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 31 “χαρτάκια” στη Μπράγκα για έναν εξαιρετικό στο “1v1” παίκτη, που φαίνεται πως θα παίρνει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες από τον προπονητή του!

Ήταν ένας από τους διακαής πόθους του Κούμαν. Και εν τέλει κατόρθωσε να τον έχει στη “φαρέτρα” του. Ο λόγος για τον νεαρό πρώην αμυντικό του Άγιαξ, Σερζίνιο Ντέστ. Ο πρώτος Αμερικανός που φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, μετακόμισε στην Ισπανία με σκοπό να δώσει λύση στο δεξί άκρο της άμυνας. Μια θέση που το κλάμπ πονάει από τη φυγή του τεράστιου Ντάνι Άλβες. Ταχύτατος, με καλή τεχνική και εύκολη χρήση και των δύο ποδιών, ο Ντέστ έχει..”τα φόντα” για να φτάσει ψηλά!

Μόλις στα 17 του χρόνια, ο Πέδρι “κατόρθωσε” να μεταγραφεί από τη Λας Πάλμας στη Μπαρτσελόνα. Οι καλές του εμφανίσεις με “τα καναρίνια” έπεισαν τους ανθρώπους της ομάδας από την Καταλονία. Και ο ίδιος πάντως φαίνεται πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αφού αποτελεί και επίσημα μέλος της πρώτης ομάδας για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε!

Για τον Μίραλεμ Πιάνιτς δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις ή…”σάλτσες”. Ένας εξαιρετικός χαφ με παραστάσεις, που η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε πιστεύοντας πως θα..”κουμπώσει” γρήγορα στη φιλοσοφία και το στύλ παιχνιδιού της ομάδας. Μόνο πρόβλημα στην περίπτωσή του, αποτελεί η ηλικία του (30)…

Έμεινε το..ενδιαφέρον!

Το φετινό καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα φαίνεται πως θα πήγαινε για 2 “μπαμ”. Τον Νεϊμάρ και τον Λαουτάρο Μαρτίνες. Φυσικά, η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση, αλλά και τον…αστείο μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, δεν επέτρεψαν την παραμικρή ενασχόληση με τους συγκεκριμένους δύο αθλητές.

Με τα νέα δεδομένα και με βάση τα “θέλω” του Κούμαν, η διοίκηση Μπαρτομέου υποτίθεται πως προσπάθησε να υπογράψει τους Μέμφις Ντεπάι και Έρικ Γκαρσία. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε είναι το εξής: Ναι μεν η ομάδα είχε όντως συμφωνήσει και με τους δύο, ωστόσο περίμενε πωλήσεις -και άλλων- παικτών για να προχωρήσει τη διαδικασία “αγοράς” τους.

Για τον Ντεπάι, τον οποίο ο Κούμαν ζήτησε από την πρώτη μέρα που “πάτησε” Βαρκελώνη, η Λυόν αξίωσε το ποσό των 25.000.000 ευρώ. Η Μπαρτσελόνα μέχρι και τα τελευταία λεπτά της μεταγραφικής περιόδου προσπάθησε να…”ξεφορτωθεί” τον Μπρεϊθγουέιτ, αλλά και τον Ντεμπελέ, ώστε να δώσει από εκεί τα χρήματα στο γαλλικό σύλλογο. Εν τέλει κανείς από τους τρείς δεν άλλαξε σύλλογο, και μάλλον κανείς δεν έμεινε και ικανοποιημένος!

Ανάλογη πολιτική είδαμε και στο “θέμα Γκαρσία”. Ο νεαρός στόπερ, “προϊόν” των ακαδημιών της Μπάρσα, πίεσε τη Σίτι όσο μπορούσε προκειμένου να δεχτεί τις προτάσεις των Καταλανών. Προτάσεις που πάντως δεν ικανοποιούσαν τους Άραβες επενδυτές. Προτάσεις που θα..ανέβαιναν μόνο αν ο Τοντιμπό συνέχιζε την καριέρα του στη Φούλαμ, με την οποία η Μπάρσα είχε συμφωνήσει στα 18.000.000 ευρώ!

Τι έγινε τελικά; Και ο Τοντιμπό έφυγε (δανεικός) και ο Γκαρσία έμεινε στο Νησί! Πλέον ο Κούμαν πρέπει να βγάλει -τουλάχιστον- τη μισή σεζόν με 4 κεντρικούς αμυντικούς!

Πως ένα νούμερο, δείχνει τα…«νούμερα»!

Σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνουμε τον ποδοσφαιριστή, και την προσπάθεια που καταβάλλει! Ο Μάρτιν Μπρεϊθγουέιτ ζει το όνειρό του στη Μπαρτσελόνα! Από την..”άσημη” Λεγανές, σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη! Σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια για να το πετύχεις. Αλλά και τύχη. Και από δαύτη, φαίνεται πως διαθέτει πολλή ο Δανός..

Με τη φυγή του Λουίς Σουάρες, το νούμερο “9” της ομάδας έμεινε “ορφανό”. Όχι για πολύ όμως. Προ ημερών η Μπαρτσελόνα παρουσίασε το ρόστερ για τη σεζόν 2020/2021, μαζί με το νούμερο του κάθε παίκτη. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, το “9” κατέληξε στον Μπρεϊθγουέιτ!

Για εκείνον; “Μαγκιά” του και μπράβο του που ζήτησε και το πήρε! Για τη Μπάρσα; Ναι, είναι ακόμη μια κακή κίνηση. Πολλοί θα πουν πως πρόκειται απλά για έναν αριθμό. Ναι, είναι όμως το νούμερο που βγάζει στην επιφάνεια άλλα νούμερα. Τα “νούμερα” που διοικούν αυτή την ιστορική ομάδα!

Γιατί όπως και να το κάνουμε, δε μπορεί ένας υπό παραχώρηση παίκτης, που δεν έχει προσφέρει το ελάχιστο, να “καπαρώνει” τον αριθμό που πριν λίγες ημέρες είχε στην κατοχή του ο παίκτης των 198 γκολ και 13 τίτλων με το σύλλογο! Στη διοίκηση Μπαρτομέου τα κάνουν όλα λάθος. Ακόμα και τα νούμερα που φοράνε οι παίκτες!

Αντί επιλόγου…

Δε γνωρίζω -και κανείς βέβαια- που θα την πάει τη Μπαρτσελόνα η εφετινή ποδοσφαιρική χρονιά. Ούτε αν θα της “βγουν” οι προσθήκες που πραγματοποίησε. Γνωρίζω όμως πως στο θέμα των αποχωρήσεων τα πήγε….χάλια!

Γνωρίζω επίσης πως ο κύριος ονόματι Μέσι, όχι απλώς δεν έκανε κακό στην ομάδα με το περίφημο “burofax” και την όλη ιστορία αποχώρησης. Έκανε ίσως το μεγαλύτερο καλό στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Ξεσήκωσε οπαδούς και υποψήφιους προέδρους, τους έκανε “μια γροθιά”, και εκείνοι με τη σειρά τους, διώχνουν μια ώρα αρχίτερα την αιτία όλων των κακών: τον Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου!