Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Αρτούρ Μέλο στη Γιουβέντους, και το debut.gr σας εξηγεί γιατί αυτό είναι ένα -ακόμη- μεγάλο σφάλμα των Καταλανών.

Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και στη μέση ο Αρτούρ. Έτσι ήταν η κατάσταση μέχρι και σήμερα (29/6), όταν και ανακοινώθηκε το μεγάλο ντίλ. Οι Καταλανοί γνωστοποίησαν τη μετακίνηση του Αρτούρ Μέλο στη Γιουβέντους, έναντι 72.000.000 ευρώ (+10.000.000 μπόνους).

Εν τέλει βέβαια, η Γιουβέντους δεν θα…πληρώσει. Ο Μίραλεμ Πιάνιτς αναμένεται να ενσωματωθεί στο “μπλαουγκράνα” στρατόπεδο, μετά το πέρας των υποχρεώσεων με τη Γιούβε. Ο Βόσνιος χαφ κοστολογείται στα 60.000.000 ευρώ. Επομένως, η “γηραιά κυρία” θα πληρώσει τη….διαφορά!

Όπως ο Πιάνιτς, έτσι και ο Αρτούρ θα προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στη Μπαρτσελόνα, μέχρι το φινάλε της τρέχουσας σεζόν. Αυτό είναι και το δυσάρεστο. Ότι δηλαδή η διοίκηση των “κούλε” πήρε ακόμη μια εσφαλμένη απόφαση. Μια απόφαση που αργά ή γρήγορα θα τη μετανιώσει. Ας δούμε γιατί…

Χάσμα γενεών..!

Ο Αρτούρ Μέλο έχει μέχρι στιγμής 72 συμμετοχές με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο 23 ετών κεντρικός μέσος έχει ήδη κατορθώσει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Σε μια από τις πιο απαιτητικές θέσεις, στο ρόστερ μιας εκ των πιο απαιτητικών ομάδων του πλανήτη.

Ο Βραζιλιάνος που ήρθε το καλοκαίρι του 2018 από τη Γκρέμιο, δε χρειάστηκε μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Ούτε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ούτε στη φιλοσοφία που πρεσβεύει αυτό της Μπαρτσελόνα. Με όλο το μέλλον μπροστά του και όντας στο πλάι κορυφαίων αθλητών, όλα ήταν…”στρωμένα” για μια ονειρική καριέρα!

Από την άλλη, δε χρειάζονται συστάσεις για τον Πιάνιτς. Ο -μέχρι τον Αύγουστο- μέσος της Γιουβέντους είναι ευρέως γνωστός. Μπορεί να μην είναι το μεγάλο, το φανταχτερό όνομα, μα είναι ο παίκτης στον οποίο μπορείς να βασιστείς. Εξαιρετικές μεταβιβάσεις (κυρίως στον άξονα με “κάθετες”), άρτια εκτελεσμένα στημένα, τεχνική υψηλού επιπέδου. Που χάνει; Στην ηλικία! Έχοντας πατήσει τα 30, ο Πιάνιτς δεν έχει μπροστά του και πολλά “καλά” χρόνια. Εν αντιθέσει με τον Αρτούρ, που βρίσκεται ουσιαστικά στο ξεκίνημα…

Ίδιο στυλ, ίδιο..”ταίριασμα”;

Η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να πουλήσει έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι σήμερα ταίριαζε απόλυτα. Τόσο στο σύστημα, όσο και στο στυλ παιχνιδιού της. Επαναλαμβάνω πως και ο Πιάνιτς έχει τις αρετές να “κολλήσει” στο παζλ.

Σίγουρα όμως αποτελεί ρίσκο, η πώληση ενός βασικού παίκτη, και η αντικατάστασή του από έναν άλλο. Ειδικά όσο αφορά τη Μπαρτσελόνα, αυτό είναι κάτι που…”δε της πάει” τα τελευταία χρόνια. Τρανό παράδειγμα η υπόθεση Νεϊμάρ, που…ακόμη αναζητείται άξιος διάδοχός του (δεν αποκλείεται να επιστρέψει ο ίδιος τελικά!)

Είναι λοιπόν ένα μεγάλο ερωτηματικό το πως θα “κουμπώσει” στους Καταλανούς ο Πιάνιτς. Και ένα μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιοι του κλάμπ προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση.

Ο καβγάς με το Μέσι!

Η ιστορία μας γυρνάει πίσω στο Νοέμβρη του 2019. Σε ένα παιχνίδι μεταξύ Βραζιλίας-Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι και Αρτούρ Μέλο φέρονται να ήρθαν σε “σκληρή λογομαχία”, εξαιτίας μιας προσβολής του Αργεντίνου προς τον τεχνικό της Σελεσάο, Τίτε.

Τότε, ο Αρτούρ -ενδεχομένως- “την είχε πληρώσει”, μένοντας εκτός αποστολής στο παιχνίδι με τη Λεγανές, δίχως φυσικά να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού ή καρτών. Στο σήμερα όμως, και πάντα με βάση τα δημοσιεύματα, ο τσακωμός αυτός φαίνεται να είναι ένας εκ των παραγόντων που οδήγησαν στην πώληση του Αρτούρ.

Δεν είναι ψέμα πως η γνώμη του Μέσι έχει τρομερή βαρύτητα στο σύλλογο. Χωρίς να θέλω να θίξω τον Αργεντίνο παικταρά, δεν είναι και ότι πιο…φρόνιμο να έχει σχέση με αυτή την πώληση. Στην Ισπανία ακούγονται και γράφονται πολλά σχετικά με αυτό. Ήδη αρκετοί σημειώνουν τον καβγά αυτό ως αιτία της αποχώρησης του Αρτούρ.

Δίχως κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί, και άσχετα με τον Μέσι, θα πρόκειται για τεράστιο σφάλμα, αστείο από πλευράς διοίκησης, το να “διωχθεί” ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής, για χάρη του Μέσι. Και όχι μόνο του Μέσι, αλλά του οποιουδήποτε! Υποτίθεται πως η Μπαρτσελόνα πρεσβεύει το “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος”. Ναι, αλλά κανείς παραπάνω από το σύλλογο!

Κάκιστη σεζόν!

Έτσι μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί για τον Μίραλεμ Πιάνιτς η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος. Ο Βόσνιος χαφ φαίνεται πως δεν…ταίριαξε ποτέ με το ποδόσφαιρο του Σάρι. Αδιαμφισβήτητα διάγει τη χειρότερή του σεζόν με τα χρώματα της Γιουβέντους. Σε σημείο που οι οπαδοί της ομάδας τον αποδοκίμασαν.

Ένα ακόμη κακό όσο αφορά τον Πιάνιτς, είναι η στάση του Μαουρίσιο Σάρι αλλά και της διοίκησης, προς το πρόσωπό του. Ουσιαστικά, στην πρώτη “ευκαιρία” που τους δόθηκε ώστε να τον αντικαταστήσουν, το έπραξαν. Πρόκειται για μια κίνηση που φανερώνει πολλά.

Το αγωνιστικό πρόβλημα της Γιουβέντους εντοπίζεται στον άξονα, στη δημιουργία. Δηλαδή, στα “καθήκοντα” του Πιάνιτς. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε σε αριθμούς, γιατί όπως αναφέρθηκε πιο πάνω,από μόνη της η στάση της Γιούβε απέναντι στον παίκτη τα λέει όλα. Δίνει ένα καλό χαφ που δεν αποδίδει και μεγαλώνει, για να φέρει ένα εξίσου καλό χαφ με όλο το μέλλον δικό του!

Χαραμίζει τον…GOAT!

Την περασμένη Τετάρτη έκλεισε τα 33. Ποτέ στο παρελθόν η Μπαρτσελόνα δεν ήταν τόσο εξαρτημένη από εκείνον. Ποτέ στο παρελθόν δεν..”ζητούσε” από έναν παίκτη της να τα κάνει όλα! Από την οργάνωση και τη δημιουργία μέχρι το σκοράρισμα.

Αυτό αποτελεί ακόμη μια…γελοία κατάσταση για ένα κλάμπ του μεγέθους και των εσόδων της Μπαρτσελόνα. Από εκεί που έψαχνε για αντικαταστάτη του Λουίς Σουάρες, και φερόταν να έχει “κλεισμένο” τον Λαουτάρο της Ίντερ, κατέληξε σε μια ανταλλαγή ανούσια ανταλλαγή Αρτούρ-Πιάνιτς.

Δε χρειάζεται πολλά πολλά. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει μονάχα ένα ενενηντάλεπτο για να αντιληφθεί τη γενικότερη λάθος προσέγγιση της Μπαρτσελόνα ως προς τον Μέσι. Είναι πραγματικά ανήκουστο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, να περιβάλλεται από ένα ρόστερ υποδεέστερο όχι της κλάσης του, αλλά της Μπάρτσα που σκορπούσε φόβο και τρόμο τα περασμένα χρόνια.

Κερδισμένη η…”Κυρία”!

Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα του κειμένου μας. Όπως και αν το δει κανείς, από όποια οπτική και σκοπιά, το συγκρότημα του Μαουρίσιο Σάρι είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της ανταλλαγής.

Όχι επειδή αντικατέστησε έναν παίκτη που -πλέον- “δε της έκανε”, με έναν εξίσου ταλαντούχο και αγωνιζόμενο στην ίδια θέση συνάδελφο. Ούτε επειδή ο ένας (Πιάνιτς) είναι 30 ετών, και ο άλλος (Αρτούρ) 23.

Ούτε καν επειδή ο Πιάνιτς είναι σε κακό φεγγάρι, ενώ ο Αρτούρ ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία! Η “Κυρία” κέρδισε τη Μπαρτσελόνα, επειδή έχει πλάνο. Έχει διοίκηση σοβαρή -ή τουλάχιστον σοβαρότερη απ’ αυτή των Καταλανών- , που κοιτάει το μέλλον του συλλόγου, και όχι το πως θα καλύψει οικονομικές αστοχίες.

Η Μπαρτσελόνα όσο περνάει ο καιρός “πέφτει”. Όχι απαραίτητα αγωνιστικά. “Πέφτει” το στάτους, το κύρος της ομάδας. Με τις τραγικές κινήσεις της διοίκησης Μπαρτομέου, μια ομάδα που πριν 5 έτη ήταν κόσμημα για το ποδόσφαιρο, στο 2020 έχει καταντήσει εξαρτούμενη του Μέσι.

Ορισμένες αποφάσεις είναι τόσο λανθασμένες, που κανένα χρηματικό πόσο ή πρόσωπο δε μπορεί να διορθώσει τη ζημιά. Κάθε ομάδα, σε οποιοδήποτε σπορ, οφείλει να αρνείται να “χάσει” έναν αθλητή με τεράστιες δυνατότητες. Στη Μπαρτσελόνα δε το βλέπουν αυτό. Και αυτό είναι το μεγάλο τους μείον σε σχέση με τη Γιούβε (και την κάθε Γιούβε). Οι φιλοδοξίες, που πλέον δεν υφίστανται!

ΥΓ 1: Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν λέω πως ο Πιάνιτς δε μπορεί “να πιάσει” στη Μπαρτσελόνα. Τον εκτιμώ απεριόριστα. Το κείμενο όμως αφορά το λάθος της Μπαρτσελόνα στην περίπτωση του Βραζιλιάνου.

ΥΓ 2: Η Μπαρτσελόνα αυτο-χαρακτηρίζεται με το “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος”. Μόνο που σήμερα, στα μάτια φίλων της και μη, είναι απλά κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζει ο Μέσι!