Ο Λουίς Σουάρες αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τη Μπαρτσελόνα, και το debut.gr απαντά σε μερικές βασικές ερωτήσεις όσο αφορά αυτό το "καυτό" ζήτημα!

Ο Λουίς Σουάρες δε θα “δαγκώνει” πια με τα “μπλαουγκράνα”. Αντίθετα, θα….«σκοτώνει» με τη φανέλα των “ροχιμπλάνκος”, αφού μετακόμισε στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ατλέτικο.

Όλα άρχισαν με την έλευση Κούμαν, και τον Ολλανδό τεχνικό να ενημερώνει τηλεφωνικώς ( ; )τον Σουάρες πως δεν τον υπολογίζει. Στη συνέχεια γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για το μέλλον του 33 ετών φορ. Εν τέλει, κατέληξε στην ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε, έναντι 6.000.000 ευρώ που θα καταβληθούν ως μπόνους.

Μετά από 6 σεζόν, 13 τίτλους, ο Σουάρες κατόρθωσε να «ανέβει» στην τρίτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Μπάρσα με 198 γκολ. Έδωσε κυριολεκτικά τα πάντα στην ομάδα, όμως η σχέση αυτή ολοκληρώθηκε με οδυνηρό τρόπο. Η συμπεριφορά Κούμαν και διοίκησης προς το πρόσωπό του, ανάγκασαν τον Σουάρες να δακρύσει μπροστά στις κάμερες, καθώς έφευγε από το προπονητικό κέντρο της ομάδας για τελευταία φορά….

Πάμε τώρα όμως να δούμε πιο..στοχευμένα μερικά θέματα της “υπόθεσης Σουάρες”..

Προσφορά και…ανταπόδοση!

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Σουάρες αποτελεί τον τρίτο σκόρερ όλων των εποχών της Μπαρτσελόνα. Ο Ουρουγουανός στράικερ που “προσγειώθηκε” από το Λίβερπουλ στη Βαρκελώνη πριν έξι χρόνια, κατόρθωσε -δίκαια- να θεωρείται θρύλος του συλλόγου.

Δεν είναι μονάχα οι αριθμοί, τα γκολ, οι ασίστ και τα τρόπαια. Είναι η γενικότερη εικόνα αυτού του ποδοσφαιριστή. Ενός επιθετικού που προσαρμόστηκε ταχύτατα στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας, και αποτέλεσε μέρος της πιο…φονικής τριάδας όλων των εποχών: του MSN!

Ακόμα και τα δύο τελευταία έτη, που η απόδοσή του είναι εμφανώς χαμηλότερη των ικανοτήτων -και των προσδοκιών-, ο Σουάρες ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκε η ομάδα. Με γκολ όμορφα αλλά και κρίσιμα, έδειχνε πως παραμένει “top class” επιθετικός!

Και η ανταπόδοση; Χα. Αρκεί να δει κανείς τι συνέβη τον τελευταίο καιρό. Μετά τη λήξη στο “ζήτημα Μέσι”, ακολούθησε μια κάκιστη συμπεριφορά διοίκησης και προπονητή προς τον Σουάρες. Ο ίδιος ο παίκτης επιβεβαίωσε στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε προς τιμήν του Μπάρσα το μεσημέρι της Πέμπτης (24/9) αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό: Πως ο Κούμαν τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς για το ότι δεν τον υπολογίζει! Μια τραγική κίνηση τόσο από πλευράς προπονητή όσο και από πλευράς διοίκησης (η οποία έβαλε και εκείνη το χεράκι της!).

Σχετικά με τη διοίκηση, είναι γνωστό πως ο Ζοσέ Μπαρτομέου δεν ήθελε με τίποτα ο Σουάρες να πάει σε αντίπαλη ομάδα. Γι’ αυτό και έβαζε συνεχώς “εμπόδια”, με τελευταίο τη μη παραχώρηση της “ελευθέρας” του. Έτσι, η Ατλέτικο θα πληρώσει 6.000.000 ευρώ σε μπόνους επίτευξης στόχων. Το θέμα όμως δεν είναι τα χρήματα, αλλά η κάκιστη συμπεριφορά διοικούντων και Κούμαν προς τον αθλητή.

Θα λείψει από τη Μπάρτσα;

Ρητορική ερώτηση. Προφανώς και θα λείψει από τη Μπαρτσελόνα! Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει το γκολ στο αίμα του! Και η Μπαρτσελόνα τη δεδομένη στιγμή δεν έχει κανέναν άλλο παίκτη -πέραν του Μέσι- με ευκολία στο σκοράρισμα.

Είναι γνωστό πως ο Κούμαν κάθισε στον πάγκο με στόχο να αλλάξει “ριζικά” κάποια πράγματα. Ήδη φαίνεται να έχει αλλάξει το σύστημα της ομάδας, έχει δώσει βασικούς παίκτες και θέλει αντικατάστασή τους, κάνει πιο έντονες προπονήσεις κτλ. Ακόμη και έτσι όμως, δε μπορώ να διανοηθώ πως ο Λουίς Σουάρες δε θα είχε χρόνο -και συνεισφορά- έστω μπαίνοντας ως αλλαγή!

Για τη “χημεία” του με τον κολλητό του Μέσι, θεωρώ δε χρειάζονται συστάσεις. Ο Αργεντίνος πλέον δεν έχει κανέναν ποδοσφαιριστή -στο χώρο της επίθεσης- που να…βρίσκονται με “κλειστά μάτια”. Αυτό λοιπόν ως κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει το παιχνίδι τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας. Μπορεί με τον Αντουάν Γκριζμάν να υπάρχει μια…«επαφή», μα χρειάζεται χρόνος. Και σε καμία περίπτωση δε θα δούμε συνεργασίες ανάλογες με εκείνες που είχε με τον “Πιστολέρο”.

Στην τελική, το είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Σουάρες πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να βρίσκεται στον πάγκο. Αρκεί να βλέπει την ομάδα να πετυχαίνει!

Έκανε καλά που πήγε στην Ατλέτικο;

Μια απορία που φυσιολογικά έρχεται στο μυαλό του καθενός. Γιατί ο Λουίς Σουάρες, που αγαπά τόσο πολύ τη Μπάρσα, επέλεξε να πάει σε βασικό αντίπαλο και διεκδικητή του πρωταθλήματος; Και γιατί επέλεξε για πρώτη φορά στην καριέρα του να αγωνιστεί σε ομάδα που δεν έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά αντεπιτίθεται;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι απλές και…λογικές! Ο Λουίς Σουάρες είναι πατέρας. Τα παιδιά του έχουν μεγαλώσει στη Βαρκελώνη. Επίσης η γυναίκα του, Σόφι, έχει ζήσει μια ζωή στην Ισπανία. Και ο ίδιος ο Ουρουγουανός όμως προσαρμόστηκε άμεσα στην πόλη, τη ζωή και γενικότερα την ισπανική φιλοσοφία. Για ποιο λόγο λοιπόν να θέλει στα 33 του χρόνια να φύγει από τη χώρα;

Τώρα σχετικά με το “βασική αντίπαλος και διεκδικητής του τίτλου” η απάντηση είναι ακόμη πιο προφανής και εύκολη. Ο Σουάρες ναι μεν είναι..«πεσμένος» την τελευταία διετία, ωστόσο παραμένει ένας αξιόπιστος σκόρερ. Φυσικά και θέλει να παραμείνει στο κορυφαίο επίπεδο. Κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ένας από τους λόγους που επέλεξε τους “ροχιμπλάνκος” να ήταν το να “μπει στο μάτι” διοίκησης και Κούμαν και…να δώσει απαντήσεις στα μεταξύ τους παινχίδια!

Πέρα από τη Χρόνιγκεν, με τη φανέλα της οποίας ουσιαστικά “συστήθηκε” στην Ευρώπη, όλες οι υπόλοιπες ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ο Σουάρες, ήταν ομάδες δράσης. Ομάδες που ήθελαν να έχουν τη μπάλα στην κατοχή τους και να επιτίθενται. Η Ατλέτικο του Τσόλο είναι το ακριβώς αντίθετο! Πως εξηγείται λοιπόν η επιλογή του αυτή; Μα φυσικά λόγω ηλικίας. Στα μάτια μου, το παιχνίδι της “Ατλέτι” σε συνδυασμό με την ηλικία και την τωρινή κατάσταση του Σουάρες, ταιριάζουν γάντι!

Μια ολόκληρη ομάδα θα παίζει με σκοπό την κατάλληλη στιγμή να “ταΐσει” τον Σουάρες. Και εκείνος όπως πολλάκις έχει αποδείξει, δε θέλει πολλές ευκαιρίες για να στείλει τη μπάλα στο πλεκτό.

Ένας πληγωμένος θρύλος της Μπαρτσελόνα έφυγε με άσχημο τρόπο μετά από 6 χρόνια επιτυχιών και πολλών γκολ. Και αυτό ακριβώς πάει να δώσει στην Ατλέτικο: το εύκολο, το σίγουρο γκολ!