Το Debut.gr και ο Δημήτρης Μαλγαρινός μας παρουσιάζουν τους πιτσιρικάδες που είδαμε φέτος στην Euroleague και μας εντυπωσίασαν.

Πριν από τα playoff που ακολουθούν θα πάρουμε μια γεύση από 10+1 πιτσιρικάδες που μας εντυπωσίασαν στην φετινή Euroleague. Ή πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν και συγκεντρώνουν καλές πιθανότητες να αποτελέσουν το μέλλον της λίγκας. Ή και γιατί όχι, να τους δούμε ακόμα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πάμε να τους δούμε:

1.Aleksej Pokusevski

Από τον Σέρβο Forward του Ολυμπιακό πήραμε μια γεύση στο μάτς με την Bayern στο Σ.Ε.Φ. όπου έγινε ο νεώτερος παίκτης του Ολυμπιακού που κάνει ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα, σε ηλικία 17 ετών και 83 ημερών. Ξεπέρασε το Γιώργο Πρίντεζη, που έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών και 229 ημερών. Μέλος των ακαδημιών του Ολυμπιακού από το 2015. Έχει συμμετάσχει και στο Jordan Brand Classic το 2017. Ένα all star παιχνίδι που διεξάγεται ανάμεσα 22 καλύτερους νέους παίκτες ανά τον κόσμο κάθε χρόνο στην Αμερική. Επίσης, συμμετείχε το Φεβρουάριο του 2019, στο NBA All-Star Basketball Without Borders Global Camp στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας και στο προπονητικό καμπ Basketball Without Forders Europe.

Με την Εθνική Σερβίας U17 μέτρησε 7 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ ανά παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης Εφήβων του 2018 στην Αργεντινή Ο ύψους 2,11 Forward με το πληθωρικό παιχνίδι του αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον ειδικά αν δουλευτεί καλά. Είναι γενικά από τους πιτσιρικάδες που πολλοί περιμένουν να τον δουν στο NBA παρά στην Euroleague.

2.Goga Bitdaze

Αποτέλεσμα εικόνας για μπιτατζε

O Γεωργιανός Σέντερ, ύψους 2,12 ήρθε στην μέση της χρονιάς στην πολύ αδύναμη Buducnost μέχρι εκείνη την στιγμή. Σε συνεργασία με τον Noris Cole που ήρθαν μαζί ανέβασαν σημαντικά το επίπεδο της ομάδας από το Μαυροβούνιο. Ήρθε δανεικός από την Mega Bemax τον Δεκέμβριο στους περσινούς πρωταθλητές της Αδριατικής Λίγκας. Έκανε αισθητή την παρουσία του από το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Bayern Munich όπου σημείωσε 17 πόντους και μάζεψε 7 reb. Είναι μόλις 19 χρονών (γεννημένος το 1999) και έχει κάνει και συμμετοχή με την ανδρική ομάδα της Εθνικής Γεωργίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κόντρα στην Γερμανία. Αποτελεί έναν πολύ καλό rebounder και έχει πολύ καλά τελειώματα. Είναι πολύ καλός στο pick n roll και δείχνει τρομερή ωριμότητα στο παιχνίδι του.

Στην φετινή Euroleague σε 13 παιχνίδια τελείωσε με 12,1 πόντους και 7,4 reb ανά παιχνίδι με ποσοστά 59,7 % στα δίποντα , 31,3 % στα τρίποντα και 71,4 % στις βολές. Το στατιστικό που κάνει πιο εντυπωσιακή την πορεία του είναι η βαθμολογία του στο σύστημα αξιολόγησης(ranking) όπου συγκέντρωσε 16,3 βαθμούς κατά μ.ο. Νούμερο ιδιαίτερα υψηλό τόσο για την ηλικία του όσο και για ολόκληρη την διοργάνωση. Τα νούμερα αυτά τον έχουν βάλει στην pole position για το βραβείο Rising Star της Euroleague. Αποτέλεσε ένα από τους καλύτερους ψηλούς της Euroleague φέτος και ίσως ένας από τους πιτσιρικάδες που έχουν περάσει. Στα θετικά του η άμεση προσαρμογή του στην ομάδα καθώς όπως ποραναφέρθηκε ήρθε στην μέση της σεζόν.

3.Yovel Zoosman

Ο Ισραηλινός είναι μόλις 20 χρονών. Αγωνίζεται στην Maccabi και κατάφερε φέτος να καταγράψει 30 συμμετοχές δηλαδή να αγωνιστεί σε όλα τα ματς των κίτρινων. Έχει ύψος 2 μέτρα και αγωνίζεται στις θέσεις 2 και 3. Τελείωσε την χρονιά με 14:46 λεπτά συμμετοχής μ.ο. έχοντας 3 πόντους 2 reb και 1,2 ασσίστ ανά παιχνίδι. Ο coach Σφαιρόπουλος του έδειξε περισσότερο εμπιστοσύνη από τους προκατόχους του δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στο rotation της Ισραηλινής ομάδας. Αποκορύφωμα του η εμφάνιση του μέσα στην Μόσχα κόντρα στην CSSKA την 18η αγωνιστική που σημείωσε 15 πόντους με 4/4 δίποντα 2/2 τρίποντα και 1/1 βολές και μάζεψε 6 reb με μια ασσίστ.

Έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης κάτω των 20 στην Γερμανία αγωνιζόμενος στην ομάδα του Ισραήλ συλλέγοντας μάλιστα και το βραβείο του MVP του τουρνουά ενώ έχει σημειώσει συμμετοχή και με την αντρική ομάδα της χώρας του. Στην Maccabi έχουν επενδύσει πολλά πάνω του και περιμένουμε να δούμε στο μέλλον εάν μπορεί ο ίδιος να σηκώσει το βάρος της φανέλας αυτής.

4.Rokas Jokubaitis

Euroleague πιτσιρικάδες

Ο 18χρονος playmaker της Ζαλγκίρις είναι από τους πιτσιρικάδες που έχει κάνει αθόρυβα 10 συμμετοχές στην φετινή Euroleague κάτω από τις οδηγίες του Σάρας. Έχει ύψος 1,92 m και προέρχεται από την δεύτερη ομάδα της Ζαλγκίρις. Κέντρισε τα βλέμματα το 2017  στο Adidas Next Generation Tournament όπου διεξήχθη στο Κάουνας. Στην φετινή Euroleague τελείωσε με 2,9 πόντους, 0,6 reb και 0,7 ανά παιχνίδι. Το βιογραφικό του μπορεί να μην δείχνει βαρύ ούτε και τα νούμερα. Όμως ο coach Jasicevicious ξέρει πολύ καλά να παίρνει το maximum από τους παίκτες του. Οπότε ας μην παραξενευτούμε εάν τον δούμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον στην ομάδα της Λιθουανίας.

5.Ferdor Zugic

Euroleague πιτσιρικάδες

Είναι μόλις 15 ετών ο ύψους 1,98m Guard της Buducnost αλλά κατέχει ένα μεγάλο ρεκόρ. Με τα 42 δευτερόλεπτα που αγωνίστηκε κόντρα στην Zalgiris της 23η αγωνιστική, ο Μαυροβούνιος έγινε ο νεώτερος παίκτης που αγωνίστηκε στην ιστορία της διοργάνωσης σε ηλικία 15 χρονών και 157 ημερών.  Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης κάτω των 16 ετών τελείωσε το τουρνουά με 18,9 πόντους ανά παιχνίδι. Κατατάγει δεύτερος στην λίστα των σκόρερ. Το ταλέντο του σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του και τις ικανότητες θέτουν τον πήχη πολύ υψηλά.

6.Birutis Laurynas

Euroleague πιτσιρικάδες

Ο γίναντας 2,13 m της Ζαλγκίρις θεωρείται ένα επίσης από τους contender για το βραβείο Rising Star χωρίς όμως να συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες. Ο Λιθουανός Center θα συγκέντρωνε ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες εάν τον Φεβρουάριο δεν τραυματιζόταν στο γόνατο. Γεγονός που τον άφησε εκτός όλη την υπόλοιπη χρονιά. Στα 17 από τα 18 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί τελείωσε με 2,7 πόντους και 0,9 reb ανά παιχνίδι σε περίπου 7 λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο.

Την χρονιά που μας πέρασε αναδείχθηκε MVP του λιθουανικού πρωταθλήματος και καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος. Έχει σημειώσει και συμμετοχή και με την ανδρική Εθνική ομάδα της χώρας του. Είναι πολύ δυνατός κοντά στο καλάθι, τελειώνει καλά τις φάσεις για την ηλικία του. Έχει απασχολήσει ακόμη και την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού σχετικά με το Draft. Όμως η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι τραυματισμοί σε τέτοια βαριά κορμιά έχουν πολλές φορές ολέθριες συνέπειες για την καριέρα τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Λιθουανός έχει ταλαιπωρηθεί και παλιότερα με τραυματισμούς.

7.Petar Popovic

Euroleague πιτσιρικάδες

O Μαυροβούνιος Guard, αν και λίγο μεγάλος για την κατηγορία πιτσιρικάδες, προσεχώς 22 χρονών, είναι επίσης υποψήφιος μετά τις εμφανίσεις του στην φετινή Euroleague, χωρίς επίσης σημαντικές πιθανότητες, για το βραβείο Rising Star. Ο ύψους 1,93 παίκτης της Buducnost σημείωσε φέτος 21 συμμετοχές μετρώντας 4,9 πόντους, 1,2 ασσίστ και 0,9 reb ανά παιχνίδι σε 13:35 λεπτά μ.ο. συμμετοχής. Μάλιστα πέρασε κι από τα μέρη μας για λογαριασμό της Κηφισιάς την περίοδο 2014-2016. Το βιογραφικό δεν παρουσιάζει κάτι αξιοσημείωτο. Από μόνη της ωστόσο, μια γεμάτη χρονιά στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης σε αυτήν την ηλικία είναι κάτι που λίγοι έχουν καταφέρει.

8.Γιώργος Παπαγιάννης

Euroleague πιτσιρικάδες

Πολύ γνώριμος για τα ελληνικά δεδομένα παίκτης. Αν και μας έχει απασχολήσει ήδη αρκετά χρόνια είναι μόλις 21 χρονών. Χωρίς καμία αμφιβολία έχει το πιο γεμάτο βιογραφικό από όλους τους παίκτες που παρουσιάστηκαν στο λίστα, επαγγελματική καριέρα από 14 χρονών, ξεκινώντας μάλιστα από το Περιστέρι, ομάδα Α1. Επιλέχθηκε στο νο.13 του Draft to 2016, καλύτερη επίδοση από κάθε Έλληνα παίκτη στην ιστορία ακόμα κι από τον Αντετοκούνμπο. Μέτρησε 2 χρόνια στους Sacramento Kings και μισό χρόνο στους Portland Blazzers.

Το 2015 έκανε ντεμπούτο στην Euroleague με τον Παναθηναϊκό και αυτή την χρονιά είναι το δεύτερο φαβορί για το βραβείο του Rising Star. Η αγωνιστική απραξία του πέρυσι σε συνδυασμό με το κακό του ξεκίνημα φέτος στην διοργάνωση οδήγησε πολλούς να πουν ότι δεν αξίζει να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο. Όμως βρήκε ρυθμό, ανέβασε στροφές και αποτέλεσε ένα από τους πρωτοστάτες στο μεγάλο comeback του Παναθηναϊκού για να μπει στα Playoff. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε κι η αλλαγή προπονητή, ο Πιτίνο τον εμπιστεύθηκε και μέχρι στιγμής αυτός τον δικαιώνει.

Να θυμίσουμε ότι ο ύψους 2,20 m Έλληνας center είναι σταθερά μέλος της Εθνικής ομάδας Ανδρών από το 2017. Εκτός αυτού έχει στεφθεί 3 φορές Κυπελλούχος Ελλάδας. Θα μπορούσαμε επίσης να αναφέρουμε τις επιτυχίες του με τις μικρές εθνικές ομάδες ατομικές και συλλογικές. Αλλά ένα είναι πάρα πολλές και δύο είναι μικρά κατορθώματα μπροστά στα υπόλοιπα που έχει να επιδείξει το βιογραφικό. Περιμένουμε να τον δούμε στην 8άδα κόντρα στην Ρεάλ. Απέναντι σε ένα ψηλό του ίδιου στυλ παιχνιδιού όπως ο Tavares. κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να κάνει την έκπληξη. Η καριέρα προβλέπεται λαμπρή εάν κάτσει και δουλέψει (τον έχει χαρακτηρίσει τεμπέλη ο GM των Sacramento Kings Vlade Divac). Γιατί όχι να γυρίσει πίσω στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη στην Αμερική.

9.Deni Avdija

Euroleague πιτσιρικάδες

Ο Σερβόισραηλινός ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του το 2017 στην Maccabi Tel Aviv υπογράφοντας 6ετές συμβόλαιο. Είναι 18 χρονών, έχει ύψος 2,05 m και μπορεί να αγωνιστεί στις θέσεις 1 έως 3. Στις 19 Νοεμβρίου του 2017 έγινε ο νεώτερος παίκτης που έπαιξε στην ισραηλινή ομάδα όντας 16 χρονών και 320 ημερών. Στην φετινή Euroleague τον είδαμε 8 φορές και ήταν από τους πιτσιρικάδες που ξεχώρισε. Ο ρόλος του έγινε ευρύτερος από τότε που ανέλαβε ο coach Σφαιρόπουλος. Τελείωσε την χρονιά με 3,9 πόντους, 1,5 reb και 0,3 ασσίστ ανά παιχνίδι έχοντας 41,2 % στα δίποντα και 50 % στα τρίποντα.

Το 2018 με την εθνική ομάδα του Ισραήλ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης κάτω των 20 έχοντας 12.7 πόντους, 6.4 reb, 1.1 ασσίστ and 1.3 κλεψίματα ανά παιχνίδι, τελειώνοντας στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε αγωνίστηκε στο NBA All-Star Basketball Without Borders Global Camp στην  Charlotte, γυρίζοντας πίσω με το βραβείο του MVP στις αποσκευές του. Επίσης στις 21 Φεβρουαρίου έκανε και το ντεμπούτο του με την ανδρική Εθνική ομάδα του Ισραήλ. Κόντρα στην Γερμανία πετυχαίνοντας 1 πόντο σε 12 λεπτά συμμετοχής στην νίκη επί της Γερμανίας. Αποτελεί μεγάλο project για το ισραηλινό μπάσκετ αλλά και το ευρωπαϊκό. Απομένει να δούμε εάν μπορεί να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες

10.Olek Balcerowski

Euroleague πιτσιρικάδες

Ο Πολωνός γίγαντας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Είναι ένας από τους πιτσιρικάδες που τράβηξε ιδιαίτερη προσοχή στην φετινή Euroleague. Γεννημένος το 2000 και ύψος 2,15 m. Κι όμως στην φετινή διοργάνωση εκτέλεσε 10 τρίποντα και 6 δίποντα. Μάλιστα τα 4 από τα τρίποντα που εκτέλεσε ήταν εύστοχα. Μόνο και μόνο η ιδέα ενός παίκτη ύψους 2,15 m που σουτάρει έξω από την περίμετρο είναι τρομακτική για κάθε αντίπαλο. Στις 3 Δεκεμβρίου 2017 κόντρα στην Ρεάλ για το ισπανικό πρωτάθλημα πέρασε στην ιστορία. Έγινε ο νεώτερος παίκτης της Gran Canaria που πάτησε παρκέ όντας 17 ετών και 14 ημερών ξεπερνώντας τον Roberto Guerra. Ο Center της ισπανικής ομάδας πραγματοποίησε 6 συμμετοχές φέτος στην Euroleague με μ.ο. συμμετοχής 12:17 λεπτά. Στα λεπτά αυτά τελείωσε την χρονιά με 3 πόντους, 0,3 ασσίστ και 1,7 reb ανά παιχνίδι.  Η περίπτωση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μέλλον.

11.Santi Yusta

Euroleague πιτσιρικάδες

Ο Ισπανός Small Forward γύρισε στην Euroleague από τον 3ετή δανεισμό στην Obradorio είναι και αυτός από τους πιτσιρικάδες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Σημείωσε 5 συμμετοχές φέτος στην Ρεάλ έχοντας 4 πόντους ανά παιχνίδι και 1 reb. Αποκορύφωμα του η εμφάνιση του με την Baskonia με 9 πόντους και 4 reb. Ο 21χρονος ήταν μέλος της νεανικής ομάδας της Ρεάλ που κέρδισε το Euroleague Next Generation Tournament το 2015. Το 2017 αναδείχθηκε στην καλύτερη ομάδα νεαρών παικτών της ACB. Το 2016 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης κάτω των 20 με την Ισπανία. Στο τουρνουά είχε 10,7 πόντους , 5,4 reb, δίνοντας 2,4 ασσίστ και 2.1 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Αναμένουμε να δούμε που μπορεί να φτάσει.

Η λίστα αυτή ίσως να αδικεί κάποιους παίκτες, που θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα και κάποιους άλλους που δεν θα άξιζαν. Έγινε προσπάθεια να μπουν παίκτες που να έχουν συμπληρώσει κάποιο αριθμό συμμετοχών στην διοργάνωση. Όχι απλά παικτών-ταλέντων που δεν σημείωσαν συμμετοχή ή πάτησαν παρκέ ελάχιστα (εξαίρεση ο Zugic). Αναμφισβήτητα από την στιγμή που κάποιος παίκτης σε μικρή ηλικία βρίσκεται σε ένα από τα ρόστερ όλων των ομάδων που συμμετείχαν φέτος είναι must see καθώς το επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό.