Το παράδοξο της Μπαρτσελόνα: Μεταγραφές και χρέη…
Η Μπαρτσελόνα φέτος έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες, μιας και από τη μία δεν έχει χρήματα και από την άλλη κάνει ηχηρές μεταγραφές.
Το τι συμβαίνει ακριβώς στα ταμεία της Μπαρτσελόνα δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Κανείς από τους… κοινούς θνητούς δεν είναι σε θέση να ξέρει με βεβαιότητα την ακριβή κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά των Καταλανών. Μόνον ο πρόεδρος, ο αθλητικός διευθυντής και ο λογιστής της Μπάρτσα θα λέγαμε πως ξέρουν. Με αφορμή την τεράστια μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αλλά και τα λόγια του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, αξίζει να αναφερθούμε στη μέχρι τώρα μεταγραφολογία των «μπλαουγκράνα». Ποιους παίκτες ήθελαν, ποιους πήραν και σε ποιους στοχεύουν από δω και στο εξής.
Από πριν τελειώσει η σεζόν 2021-22, η ισπανική ομάδα ήταν από τις διεκδικήτριες του Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός διεθνής επιθετικός ήταν γνωστό ότι θα αποχωρούσε από την Ντόρτμουντ αναζητώντας νέες προκλήσεις. Εν τέλει κατέληξε στη Μάντσεστερ Σίτι όπου στο παρελθόν αγωνίστηκε κι ο πατέρας του. Η Μπαρτσελόνα ήθελε επιθετικό κι αυτή, έναν κλασικό σέντερ φορ. Το επίπεδο όπως καταλαβαίνουμε έπρεπε να ανέβει, μιας και η Μπάρτσα στοχεύει να επιστρέψει στους τίτλους όσο το δυνατόν συντομότερα.
Πώς όμως θα μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα για να αγοράσει τον Χάαλαντ; Απορίας άξιο, καθώς εδώ και πάνω από χρόνο, είναι γνωστό ότι η Μπαρτσελόνα «νοσεί» στον οικονομικό τομέα. Από τότε μάλιστα που έγινε αλλαγή στην προεδρία της, με τον Λαπόρτα να διαδέχεται τον Μπαρτομέου και να λαμβάνει χρέη περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρσι είδαμε τον Μέσι να αποχωρεί, διότι δεν μπορούσε να του προσφερθεί νέο συμβόλαιο και ως ελεύθερος υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Σήμερα, αν και η Μπάρτσα έχει κάνει ορισμένες συμφωνίες όσον αφορά τα τηλεοπτικά της και όχι μόνο, συνεχίζει να θεωρείται σύλλογος με οικονομικά ζητήματα. Μέχρι Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2021 ο σύλλογος πήρε δάνειο από την Goldman Sachs. 595 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποτέλεσε μία πολύ σημαντική οικονομική «ένεση» που έδωσε την αναγκαία ρευστότητα. Το πρόβλημα, όμως, είναι το financial fair play που ισχύει στην Ισπανία. Και γι’ αυτό η ομάδα ήθελε να καλύψει ορισμένες «τρύπες» βάζοντας… ψαλίδι σε ορισμένα μεγάλα συμβόλαια.
Οι φετινές κινήσεις της Μπαρτσελόνα
Ωστόσο, παρόλα αυτά, συνεχίζει να κινείται δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Μέχρι στιγμής, στη θερινή μεταγραφική περίοδο, η Μπαρτσελόνα έχει αποκτήσει τέσσερις ποδοσφαιριστές σε ισάριθμες θέσεις. Ενώ, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μεταγραφή την ανανέωση του Ουσμάν Ντεμπελέ. Το συμβόλαιο του Γάλλου εξτρέμ είχε λήξει στις 30 Ιουνίου και τις προάλλες υπέγραψε νέα σύμβαση με τον καταλανικό σύλλογο.
Από κει και πέρα, αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι οι Κρίστενσεν από την Τσέλσι και Κεσιέ από τη Μίλαν. Σημαντική ενίσχυση στα στόπερ και στα χαφ για την ομάδα του Τσάβι. Επιπλέον, ήρθε ο Ραφίνια από τη Λιντς έναντι του ποσού των 58 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μπαρτσελόνα έδωσε μάχη με την Τσέλσι για την υπογραφή του Βραζιλιάνου ο οποίος τελικά διάλεξε Ισπανία. Πιο πρόσφατη μεταγραφή και πιο ηχηρή είναι αυτή του Λεβαντόφσκι. Η Μπάγερν Μονάχου ήξερε ότι ο Πολωνός φορ ήθελε να αποχωρήσει. Το συμβόλαιό του θα έληγε του χρόνου, συνεπώς ο ίδιος δεν «ψηνόταν» να το ανανεώσει. Όσες πιέσεις κι αν δεχόταν από τους Βαυαρούς να υπογράψει νέα δέσμευση. Έτσι, η πρωταθλήτρια Γερμανίας δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από το να δεχτεί τα 45 εκατομμύρια ευρώ και να δώσει τον πιο παραγωγικό της ποδοσφαιριστή.
Ποιοι έφυγαν από το «Καμπ Νου»
Πάμε να δούμε και τι πωλήσεις έχει κάνει η ομάδα της Βαρκελώνης. Αρχικά είναι ο κύριος που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Ο Φίλιπε Κουτίνιο αποτέλεσε επίσημα παρελθόν μιας και τον αγόρασε η Άστον Βίλα για 20 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν ένα κατοστάρικο «χαρτιά» συγκριτικά με όσα τον είχε πάρει από τη Λίβερπουλ τον Γενάρη του 2018… Εν συνεχεία, η Μπαρτσελόνα πήρε τρία εκατ. ευρώ από τον δανεισμό του Τρινκάο στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια από την πώληση του Ρέι Μανάι στη Γουότφορντ. Αν κάνουμε τις πράξεις λοιπόν, θα δούμε πως η Μπάρτσα έχει έλλειμα 77,5 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως γίνεται αντιληπτό, οφείλει να κάνει μια πώληση τουλάχιστον. Αυτός που είναι πιο κοντά από τον καθένα στην πόρτα της εξόδου, είναι ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ. Ακολουθεί ο Ντεστ, ενώ φήμες έχουν υπάρξει και για τον Ντεπάι. Ενώ, να αναφέρουμε πως εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις παικτών για μεταγραφή, όπως οι Αθπιλικουέτα και Μάρκος Αλόνσο από την Τσέλσι, ο Μπερνάρντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι κι ο Ζιλ Κουντέ της Σεβίλλης. Ενδιαφέρον έχει λοιπόν, να δούμε πώς θα «φέρει βόλτα» τα χρήματά της η Μπαρτσελόνα.