Μπρέικ στο μπρέικ από τους Σέλτικς και πρόκριση στους τελικούς ΝΒΑ, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Ουόριορς! Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Τζέισον Τέιτουμ που αναδείχθηκε και MVP των τελικών της Ανατολής για την περίοδο 2021-22.

Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση σε τελικούς, οι Σέλτικς έχουν και πάλι την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή του NBA. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Τέιτουμ και η παρέα του έκαναν το μπρέικ μέσα στο Μαϊάμι. Σε λίγες ημέρες, οι Γουόριορς τους υποδέχονται στο Σαν Φρανσίσκο, 62 χρόνια μετά την τελευταία τους μονομαχία σε τελικούς.

Μια δύσκολη δωδεκαετία 

Από την εποχή της υπερομάδας των Γκαρνέτ, Πιρς, Άλεν και Ρόντο, στην Βοστώνη άλλαξαν πολλά πράγματα. Πέρασαν πολλοί ηγέτες. Ανταλλάχθηκαν πολλοί αστέρες. Χάθηκαν έξι τελικοί περιφέρειας και η δυναστεία του Λεμπρόν στην ανατολή δεν τους άφησε περιθώριο για πρωτιές. Πέρυσι ήταν η σειρά του Γιάννη. Πρόπερσι ήταν η σειρά των Χιτ. Φέτος ήρθε η σειρά τους. Η αποχή από τους τελικούς έλαβε τέλος και έχουν επιτέλους την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους Λέικερς στους τίτλους (ισόπαλοι και οι δυο με 17).

https://twitter.com/NBA/status/1531195166257733638?s=20&t=3mS0hoATIiQguLTmIckcbg

Η επικράτηση στη μονομαχία του μακρινού 1964

Οι Γουόριορς είχαν την έδρα τους στη Φιλαδέλφεια, και οι Σέλτικς εντάχθηκαν στην Basketball Association of America (η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με την National Basketball League για να γίνει το NBA) το 1946. Συναντήθηκαν για πρώτη και τελευταία φορά στους τελικούς του 1964. Εκείνη τη χρονιά, ο τεράστιος Μπιλ Ράσελ οδήγησε τους Κέλτες στο πρωτάθλημα με 4-1 σκορ απέναντι στους Γουόριορς του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Ένας ηγέτης ετών 24

Δικαίως αναδείχθηκε ο πρώτος MVP των τελικών της ανατολής αλλά το βραβείο αυτό δεν λέει όλη την ιστορία πίσω από αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Τζέισον Τέιτουμ. Πέντε θητείες στη Βοστώνη με μια συνεχόμενη ανέλιξη που πριν μπει στην λίγκα δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί. Ηγέτης σε πολύ μικρή ηλικία αλλά μόνο άπειρος δεν δείχνει, τρία χρόνια πριν καν φτάσει στο prime του. Καταπληκτική η regular σεζόν του, με 26.9 πόντους μ.ο και μεγάλες εμφανίσεις σε μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα για τους Σέλτικς.

Αλλά είχε φυλάξει το καλύτερο για τα πλέι οφ. Ο Τέιτουμ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό του Ντουράντ και του Μπρούκλιν στον πρώτο γύρο. Η μονομαχία του δεύτερου γύρου με τον Γιάννη και το Μιλγουόκι κορυφώθηκε στο game 6 με μια μαγική εμφάνιση 46 πόντων. Χθες βοήθησε τους Σέλτικς να ξεπεράσουν και το Μαϊάμι με 26 πόντους εκτός έδρας, και μετά από δύο αποτυχίες στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, θα παίξει επιτέλους στους τελικούς του NBA.

Το αξιόλογο “supporting cast”

Κοντά στον Τέιτουμ, ο Τζέιλεν Μπράουν κάνει εξωπραγματικά πλέι οφ με 22.9 πόντους μ.ο. Σε άλλη ομάδα θα ήταν αυτός ο ηγέτης. Στην Βοστώνη ξεκίνησαν μαζί, προχωρούν μαζί και σκοπεύον να πάρουν μαζί και το πρώτο τους πρωτάθλημα. Το αν θα το κάνουν φέτος θα κριθεί από πολλά. Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από αυτούς τους δύο. Θα εξαρτηθεί από τις άμυνες του Σμαρτ, από την αποτελεσματικότητα του Χόρφορντ μέσα στη ρακέτα αλλά και από την απόδοση του πάγκου. Οι φετινοί Γουόριορς των πλέι οφ είναι τρομακτικοί και φαίνονται πολύ “πεινασμένοι”. Εκεί θα κριθεί και στο τέλος η σειρά των τελικών. Στο ποιος είναι πιο πεινασμένος για τον τίτλο. Αυτό το μυστήριο θα ξεδιαλυθεί σε λίγες ημέρες.