Ο Απόλλων Πάτρας επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια της Α1. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας σχολιάζουν και αναλύουν την συνταγή της επιτυχίας.

23/6/21. Ώρα 18:58. Μες στους 40 βαθμούς Κελσίου, ο Απόλλων Πάτρας κερδίζει τον Ολυμπιακό Β’ και γιορτάζει την άνοδο στην Α1. Αποτέλεσμα; 70-63 και η παραδοσιακή μπασκετική δύναμη της Πάτρας επιστρέφει εκεί που πραγματικά ανήκει. Μα στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Παίκτες και προπονητές αμέσως έγιναν ένα κουβάρι πανηγύριζοντας μια μεγάλη επιτυχία της ομάδας μετά από μια χρονιά γεμάτη εμπόδια και προβλήματα ελέω πανδημίας. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κεφάλαιο Νίκος Βετούλας

Όταν το καλοκαίρι του 2020, ο κόουτς Νίκος Βετούλας επιστρέφει για τρίτη φορά στον Απόλλων Πάτρας, καταλαβαίνεις, ότι όλο το περιβάλλον της ομάδας βλέπει προς την άνοδο. Ο Βετούλας που έχει συνδέσει το ονομά του με αρκετές επιτυχίες της ομάδας τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής επιστρέφει προκειμένου να διαμορφώσει ένα κράμα έμπειρων και νέων παικτών με στόχο αν όχι την απευθείας άνοδο τουλάχιστον την συμμετοχή στα playoffs. Η διοίκηση δινοντάς του αμέριστη εμπιστοσύνη αλλά κυρίως τα κλειδιά για τις μεταγραφές της ομάδας εκπλήρωσε αυτό ακριβώς που αναφέραμε. Ομάδα με εμπειρία που καμία άλλη ίσως πλην Ολυμπιακού Β’ και άλλων 2-3 ομάδων δεν διέθετε. Μα πάνω από όλα ένα σύνολο με ταλέντο, πίστη και πειθαρχεία.

Ο Πουλιανίτης και οι άλλοι

Τριάδα στη περιφέρεια αποτελούμενη από τους Πουλιανίτη, Αγγέλου και Ζούμπο δεν είχε καμία ομάδα στην Α2. Και οι τρεις τους με εμπειρία σε μεγάλες ομάδες της Α1 έδεσαν αρμονικά προκειμένου η ομάδα να πρωταγωνιστήσει. Σε αρκετά ματς μάλιστα πότε δημιουργικά και πότε εκτελεστικά έβγαζαν το φίδι από την τρύπα. Ειδικότερα στο χθεσινό ματς ο Αγγέλου αποτέλεσε τον x factor της ομάδας αφού με 8 πόντους και σπουδαία δουλειά στο δημιουργικό κομμάτι δούλεψε και για τον Πουλιανίτη που βρισκόταν ομολογουμένως σε κακή μέρα.

Μιας που μίλαμε και για εμπειρία, ο αρχηγός της ομάδας ονόματι Μολφέτας που ξέρει όσο κανείς άλλος αυτήν την ομάδα βοήθησε τον Απόλλων Πάτρας να αποδράσει από δύσκολες έδρες φέτος. Βλέπε στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Αμύντα και Καρδίτσα. Τέλος, ο Αντωνάκης αγωνιζόμενος με την ίδια ευκολία και στο ‘4’ και στο ‘5’ με το μακρινό του σουτ άνοιξε φέτος πολλές κλειστές άμυνες δημιουργώντας διαδρόμους για τους περιφερειακούς.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ – Sportfmpatras.gr

Ένας πρώην πράσινος

Ακούει στο όνομα Γιώργος Διαμαντάκος. Ο seven footer του Απόλλωνα Πάτρας που βρισκόταν στον Παναθηναϊκό από το 2012 μέχρι το 2015, ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη νίκη της ομάδας κόντρα στον Ολυμπιακό Β’ και την άνοδο στη Basket League. Ένας πρώης πράσινος λοιπόν ήταν ο άνθρωπος που εκτέλεσε τον Ολυμπιακό Β’, κυριαρχόντας στις δύο ρακέτες. Τελείωσε την αναμέτρηση με 24 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6/10 δίποντα, 9/11 βολές και 1/1 τρίποντα, συγκεντρώνοντας 30 στο ranking. Στατιστικά μάλιστα που δεν είδαμε για πρώτη φορά φέτος. Σε αρκετά ματς ο Διαμαντάκος σημείωσε αρκετά double-double αποτελώντας έναν βασικό πυλώνα στα επιθετικά plays της ομάδας.

Πατρινό στοιχείο: η συνταγή της επιτυχίας

Η κάθε επιτυχία της ομάδας μέσα στα χρόνια οφειλόταν άρρηκτα και με το πατρινό στοιχείο. Παλαιότερα ήταν ο Μαστρογιαννόπουλος. Φέτος αλλά και πέρσι μέχρι να διακοπεί το πρωτάθλημα τα πατρινόπουλα της ομάδας πρωταγωνιστούσαν. Τσιακμάς και Μπαζίνας όχι μόνο αποτελούσαν μέρος του rotation αλλά ο κόουτς Βετούλας τους έδωσε σημαντικότατο ρόλο στο παιχνίδι. Ο πρώτος αποτελούσε τον energy guy της ομάδας τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση ενώ ο δεύτερος βοηθούσε τα μέγιστα στα αμυντικά plays μαρκάροντας πολλές φορές τα αντίπαλα επιθετικά ατού. Αναμφίβολα όλο το μέλλον τους ανήκει. 22 ετών και οι δύο. Αυτή τη στιγμή τους ανοίγεται διάπλατα η πρόκληση της Α1. Δουλειά και βελτίωση είναι τα συστατικά που χρειάζονται σε αυτή τη περίπτωση. Γιατί τώρα η ομάδα τους έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Το ταξίδι προς τον Ήλιο τώρα ξεκινάει. Η ομάδα επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια με μοναδικό στόχο να παραμείνει για πολλά χρόνια. Μετά από μάλιστα ολόκληρα έτη Απόλλων Πάτρας και Προμηθέας ξανά μαζί στην Α1. Μεγάλο το ενδιαφέρον για το Πατρινό ντέρμπι αλλά κυρίως το πως η ομάδα του Νίκου Βετούλα αλλά και η διοίκηση θα διαχειριστούν αυτήν την άνοδο. Σε όλα τα επίπεδα. Και οικονομικά και αγωνιστικά.