Οι υποχρεώσεις του Προμηθέα στην Basket League ολοκληρώθηκαν με την ομάδα να τερματίζει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας μετά από έναν μεγάλο μαραθώνιο αγώνων. Όμως, ο πραγματικός μαραθώνιος τώρα ξεκινά. Ο Μάκης Γιατράς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πάγκο του Προμηθέα κάτι που σίγουρα ξάφνιασε πολλούς. Διότι ο κόουτς Γιατράς δεν ήταν ένας απλός προπονητής για τον Προμηθέα. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Αυτή του η απόφαση θα επηρεάσει τους Πατρινούς ή θα δώσει το κάτι παραπάνω στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας; Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο κόουτς Γιατράς από άλλο πόστο; Το Debut.gr σχολιάζει.

Όταν δένεσαι με μία κατάσταση είναι δύσκολο να πεις αντίο. Πόσο μάλλον όταν σε αυτή την κατάσταση έχεις βάλει το δικό σου λιθαράκι. Και το βλέπεις καθημερινά να μεγαλώνει. Να μην είναι ένα απλό πυροτέχνημα. Να ξεπερνά τα όρια και να γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Για τον Μάκη Γιατρά, ο Προμηθέας δεν ήταν ένα απλό δημιούργημα. Ήταν οικογένεια. Ένας ιερός θεσμός που μαζί με τον κύριο Λιόλιο, τον κύριο Μήλα κ.α. τον έκαναν γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Σε μία τέτοια συνθήκη είναι πραγματικά δύσκολο να βάλεις ένα τέλος. Ο Μάκης Γιατράς «ζύγισε» τα πάντα. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Αφού ευχαρίστησε τους πάντες, έβαλε στην άκρη το συναίσθημα και «για να μην κάνει κακό στην ομάδα», όπως δήλωσε, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πάγκο του Προμηθέα, σε μία άκρως πετυχημένη χρονιά που συνδυάστηκε με το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου. Πλέον το ερώτημα που πλανιέται είναι ένα. Θα παραμείνει στο σύλλογο του Προμηθέα και θα βοηθά από τη θέση του GM ή θα αποχωρήσει οριστικά από το «λιμάνι» του; Είναι μία δύσκολη απόφαση που δεν μπορεί να παρθεί εν μια νυκτί. Έτσι τα πάντα παραμένουν ανοιχτά.

Μία ιστορία βγαλμένη από παραμύθι

Όταν οι άνθρωποι του Προμηθέα ξεκινούσαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, στόχος τους ήταν σύντομα να φτάσουν στα «μεγάλα σαλόνια» της Basket League. Με έδρα της μία πόλη που αγαπά και στηρίζει το μπάσκετ, ο Προμηθέας έκανε μόνο ανοδικά βήματα. Η διοίκηση της Πατρινής ομάδας είχε δώσει «λευκή επιταγή» στον Μάκη Γιατρά και εκείνος απέδειξε με το καλημέρα πως μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Έγινε προπονητής του Προμηθέα Πατρών το 2013. Με τον Προμηθέα κέρδισε τη Γ΄ Εθνική το 2014 και τη Β΄ Εθνική το 2015. Με αυτόν ως προπονητή, ο Προμηθέας κέρδισε τον προβιβασμό στην Α2 Εθνική το 2016. Η ομάδα ανέβαινε από τη μία κατηγορία στην άλλη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε εκεί που ήθελε. Στην Basket League. Και όλο αυτό φέρει τη δική του υπογραφή.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο κόουτς Γιατράς ήταν δίπλα στην ομάδα

Όταν ο Προμηθέας πήρε το εισιτήριο της ανόδου αποφάσισε να κάνει μία μεγάλη αλλαγή. Αυτή που δεν περίμενε κανένας. Ο Μάκης Γιατράς ανέλαβε χρέη GM και τη θέση του πρώτου προπονητή ανέλαβε ο Πατρινός Νίκος Βετούλας (μετέπειτα ο Βαγγέλης Αγγέλου). Η χρονιά για τον σύλλογο ήταν αρκετά καλή καθώς γρήγορα εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία και έδειξε πως ήρθε για να μείνει.

Επιστροφή στη φυσική του θέση

Από το 2017 και μετά, ο κόουτς Γιατράς είναι ο καθοδηγητής του Προμηθέα στην μεγάλη κατηγορία. Μαζί του η επαρχιακή ομάδα πέτυχε σπουδαία κατορθώματα. Συμμετοχή στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, φιναλίστ σε τελικό Κυπέλλου, κάτοχος του ελληνικού Super Cup και φυσικά ευρωπαϊκή αναγνώριση. Η συμμετοχή του Προμηθέα τόσο στο BCL όσο και στο Eurocup δεν είναι κάτι μικρό. Πόσο μάλλον όταν η πορεία που έκανε ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη νίκη απέναντι στην πανίσχυρη Τενερίφη στο «Δημήτριος Τόφαλος», το «διπλό» μέσα στην έδρα της Βενέτσια, τη μεγάλη νίκη απέναντι στην ιστορική Βίρτους Μπολόνια του Μίλος Τεόντοσιτς. Και η λίστα δεν τελειώνει.

Ο σύλλογος έδειχνε τη δυναμική του όχι μόνο εντός αλλά και εκτός παρκέ. Βήμα-βήμα έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Οι μεγάλες νίκες έρχονταν η μία μετά την άλλη και μαζί με αυτή ερχόταν και η αναγνώριση. Μαζί με την αναγνώριση έρχονταν και τα όνειρα. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της διοίκησης έβλεπαν μέχρι και συμμετοχή στην Euroleague. Για να επιτευχθεί αυτό ήρθε μια τολμηρή επιλογή αφού το καλοκαίρι του 2019 ο Προμηθέας αποχαιρέτησε το BCL της FIBA και επέλεξε να συμμετάσχει στο EuroCup της Euroleague. Σκοπός ήταν να χτιστεί μια ομάδα που σε βάθος χρόνου θα διεκδικήσει το τρόπαιο αυτό και έτσι θα πάρει το «εισιτήριο» για συμμετοχή στην Euroleague. Η πανδημία έβαλε ένα μικρό «φρένο» που όμως δεν είναι ικανό να σταματήσει την πορεία των Πατρινών. Άλλωστε και η φετινή χρονιά έδειξε πως παρά τα προβλήματα, ο Προμηθέας μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Θα ισχύει όμως το ίδιο και μετά την αποχώρηση του Μάκη Γιατρά;

Μάκης Γιατράς: Σεμνός και συνάμα παρεξηγημένος

«Ο Μάκης Γιατράς, ο κόουτς του Προμηθέα Πάτρας, που έγινε η πρώτη στην ιστορία περιφερειακή ομάδα που έφτασε στους τελικούς Πρωταθλήματος, αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της Betshop Basket League για την σεζόν 2018-19. Ο 48χρονος κόουτς πρώτευσε στην ψηφοφορία των αρχηγών και προπονητών του Πρωταθλήματος».

Τα επιτεύγματά του μιλούν από μόνα τους. Όμως ο ίδιος έμενε πάντα το ίδιο ταπεινός και πιστός στη δουλειά του. «Δεν θα πω ότι φώναζαν το όνομά μου, για τον Προμηθέα φώναζαν. Δεν μένω στο προσωπικό και το ξέρετε. Η ομάδα να κερδίζει. Έχω άξιους συνεργάτες που δουλεύουν κάθε μέρα. Χωρίς αυτά τα παιδιά δεν θα ήμασταν εδώ. Νιώθω ευλογημένος από το Θεό και θέλω να ευχαριστήσω τον οργανισμό του Προμηθέα που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτή τη στιγμή. Είναι μεγάλη στιγμή για μένα την οικογένειά μου και όσους με αγαπάνε, αλλά και τους φιλάθλους».

Ο αυθορμητισμός και οι αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι σε πολλές περιπτώσεις ακραίες. Όμως είναι και αυθεντικές. Αυτό που νιώθει εκείνη τη στιγμή δεν γίνεται να το κρατήσει μέσα του. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε γίνει μάρτυρες όλων αυτών των ξεσπασμάτων. Όμως είναι ικανές αυτές οι αντιδράσεις να επηρεάσουν ή και να μειώσουν όλα αυτά που έχει προσφέρει ο Μάκης Γιατράς στον Προμηθέα; Κατά τη γνώμη μας όχι. Κι όμως τα τελευταία χρόνια, αυτός που έχει δεχτεί την περισσότερη κριτική από όλους είναι ο «ερασιτέχνης» Μάκης Γιατράς. Τον επηρέασε όλη αυτή η κριτική; Όχι σε μεγάλο βαθμό. Πιστός στο πλάνο του, συνέχιζε να δουλεύει καθημερινά για το καλό του συλλόγου. Ο σύλλογος του Προμηθέα επηρεαζόταν από όλη αυτή την αρνητική κριτική στο πρόσωπο του προπονητή του; Ναι. Ακόμα και αν αυτή η κριτική ήταν κάποιες φορές άτυπη και άστοχη. Να κρίνεις τον κάθε προπονητή για τα συν και τα πλην πάνω στην δουλειά που παρουσιάζει. Όχι πάνω στο αν έχει περιττά κιλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με την εμφάνιση του. Και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Μάκης Γιατράς αποφάσισε να κάνει στην άκρη για το καλό της ομάδας.

Και τώρα;

«Θα φύγει το σώμα από εδώ, αλλά η καρδιά μου θα είναι εδώ», είπε ο κόουτς των Πατρινών στην κάμερα της ΕΡΤ. Είναι έτοιμη η ομάδα του Προμηθέα να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα συνθήκη; Θα φανεί στη συνέχεια. Σίγουρα ο Μάκης Γιατράς είχε ενημερώσει τους ιθύνοντες του συλλόγου εδώ και καιρό για την απόφασή του. Δεν ήθελε να αιφνιδιάσει κανέναν. Για τον κόουτς ο Προμηθέας είναι οικογένεια. Και την οικογένειά του δεν θα την άφηνε έτσι απλά ξεκρέμαστη.

Αντικειμενικά, ο Προμηθέας μπαίνει σε ένα δύσβατο μονοπάτι. Χάνει έναν άνθρωπο που ήξερε τα πάντα για το σύλλογο, προστάτευε τους παίκτες του στα δύσκολα και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Υπήρχε τυφλή εμπιστοσύνη από τη διοίκηση προς τον προπονητή. Και αυτό πρέπει να συμβεί και με τον νέο κόουτς. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο Προμηθέας να συνεχίσει αυτό το επιτυχημένο πλάνο που εκπονεί. Να αποδείξει ότι δεν είναι ένα απλό πυροτέχνημα και πως οι βάσεις του είναι στέρεες. Είναι ένα στοίχημα τόσο για τη διοίκηση του Προμηθέα αλλά και γενικότερα για την ομάδα. Μην ξεχνάμε πως όταν ο έτερος πρεσβευτής της Πάτρας (Απόλλωνας) έχασε τον προπονητή που τον επανάφερε στην Basket League τότε ξεκίνησε και αντίστροφη μέτρηση. Δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Νίκου Βετούλα, ο Απόλλωνας υποβιβάστηκε στην Α’2…

Καταλήγοντας, ο Μάκης Γιατράς σήμαινε και σημαίνει πολλά για τον Προμηθέα. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε αγωνιστική ταυτότητα στον σύλλογο και τον έκανε γνωστό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ομάδα έπαιζε πολύ καλό μπάσκετ και δεν έδειχνε να υστερεί σε σχέση με άλλες ομάδες που είχαν τόσο μεγαλύτερο μπάτζετ αλλά και περισσότερη εμπειρία. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η αποχώρηση του Μάκη Γιατρά θα κάνει καλό στον Προμηθέα. Άλλοι πιστεύουν πως πλέον σήμανε η αρχή του τέλους για τους Πατρινούς. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ναι μεν χάνεται ένας άνθρωπος του συλλόγου αλλά κάτι τέτοιο θα «απογαλακτίσει» τους «πορτοκαλί» και ίσως ο αέρας ανανέωσης που θα έρθει να του κάνει περισσότερο καλό. Ένα είναι σίγουρο. Ο Μάκης Γιατράς θα είναι για πάντα μέρος της ιστορίας του Προμηθέα. Θα είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για να φτάσει η ομάδα στο επίπεδο που είναι σήμερα. Σίγουρα έκανε λάθη. Ξέφυγε. Είπε πράγματα που αν γυρνούσε το χρόνο πίσω δεν θα τα έλεγε. Όλα αυτά έγιναν λόγω της υπερβολικής του αγάπης για το σύλλογο. Έτσι πάντα θα είναι ο πιο πιστός στρατιώτης του Προμηθέα. Είτε αποχωρήσει οριστικά από την ομάδα είτε παραμείνει και υπηρετεί από άλλο πόστο.

Πηγή εικόνων: Promitheas Patras BC