Παναθηναϊκός: Η παραδοχή της πραγματικότητας
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα με 82-86 και το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση.
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 82-86 από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ, ίσως στη χειρότερη εμφάνιση επί εποχή Κάτας. Για πολλοστή φορά τα προβλήματα από την έλλειψη ενός καθαρού point guard ήταν εμφανέστατα. Η κυκλοφορία στην επίθεση γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς- πλην ελαχίστων περιπτώσεων-. Το tall ball του Κάτας στην χθεσινή αναμέτρηση δεν δούλεψε σωστά. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς όταν πηγαίνεις σε σχήματα έκτακτης ανάγκης, κάποιες μέρες δε θα λειτουργήσουν. Αλλά και στην άμυνα ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε την ενέργεια και τον δυναμισμό που μας είχε συνηθίσει. Ενδεικτικό της συγκέντρωσης στην άμυνα ήταν οι 45 πόντοι που δέχθηκε μέσα στη ρακέτα. Ας δούμε όμως και αναλυτικά τι συνέβη στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ.
Δυναμικό ξεκίνημα αλλά τα προβλήματα, προβλήματα
Οι Πράσινοι μπήκαν εκρηκτικά στην αναμέτρηση με καλές άμυνες που στο πρώτο λεπτό είχαν αναγκάσει τον Ερυθρό σε 2 λάθη. Ο Σαντ-Ρος στο σουτ είναι παίχτης ψυχολογίας. Αν ξεκινήσει καλά θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Κι αυτό έγινε. Ένα γρήγορο 9-0 του Παναθηναϊκού (2/2 τρ ο Σαντ- Ρος) έδωσε ένα μικρό προβάδισμα στους γηπεδούχους. Έβγαζε ενέργεια στην άμυνα με τις συνεχόμενες αλλαγές στα σκριν αλλά στην επίθεση φάνηκε πως είχε από νωρίς θέμα. Παρά τους 23 πόντους του πρώτου δεκαλέπτου, οι περισσότεροι είχαν έρθει με βολές και με ατομικές ενέργειες των παιχτών στις λήξεις των επιθέσεων. Ο Ερυθρός στο ξεκίνημα ήταν άστοχος από το τρίποντο και έτσι ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 23-17. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα άλλαξε καθώς ο Παναθηναϊκός έχασε όποια συγκέντρωση είχε στη άμυνα. Δέχθηκε πολλούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο μετά από λάθη ή χαμένα σουτ, κάτι που έπρεπε να κάνει ο ίδιος. Αυτό επέτρεψε στον Ερυθρό να βρει ρυθμό, να μειώσει το σκορ και να ισοφαρίσει στο τέλος του δεκαλέπτου (40-40). Συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες του Σαντ-Ρος τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση στο πρώτο 20λεπτο. Ο Κουβανός είχε 11 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα σε αυτό το διάστημα.
Το ημίχρονο των εκατέρωθεν σερί
Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός μπήκε νωθρά. Ο Ερυθρός με τρίποντα του Ντόμπριτς και του και το Λόιντ πήρε το προβάδισμα με 48-44 και σε αυτό το σημείο οι Πράσινοι έδειξαν αμέσως αντίδραση. Με κύριους εκφραστές στην επίθεση τον Παπαγιάννη και τον Χεζόνια, έτρεξε ένα σερί 15-0 και διαμόρφωσε το 59-48. Εδώ ήταν το πιο κομβικό σημείο της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε μέσα σε λίγα λεπτά τον διπολικό του χαρακτήρα. Από το γρήγορο 15-0 και τις καλές άμυνες και την διαφορά στο +11, στην κατάρρευση. Με τη αντικατάσταση του Σαντ-Ρος και του Παπαγιάννη χάθηκαν οι ισορροπίες στην άμυνα. Ο Ερυθρός απάντησε με δικό του σερί 12-0, κλείνοντας μπροστά στο σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο (59-60).
Το σερί αυτό έφτασε και το 18-0 με τον Λόιντ να κάνει ό,τι θέλει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Με τα νεύρα που είχαν δημιουργηθεί, ήρθε και η αποβολή του Κάτας για να κάνει τη κατάσταση χειρότερη. Οι Σέρβοι προηγούνταν με 77-70 μέχρι να βγάλουν αντίδραση οι Πράσινοι. 2 μεγάλα τρίποντα από Χεζόνια και Παπαπέτρου έφεραν το ματς σε απόλυτη ισορροπία. Ο Λόιντ όμως όταν βρει ρυθμό είναι ασταμάτητος. Στις επόμενες δύο επιθέσεις σκόραρε και ειδικά το τρίποντο που βάζει στο 79-79 και το κάνει 79-82. Τρίποντο μαχαιριά. Έτσι το τελικό 82-86, με τον Παναθηναϊκό να έχει κορυφαίο τον Σαντ-Ρος με 21 πόντους και 7 κλεψίματα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Δημήτρη Διαμαντίδη που είχε και αυτός 7 κλεψίματα σε μια αναμέτρηση με την Ουνικάχα Μάλαγα. Για τον Ερυθρό ο Λόιντ πέτυχε 27 πόντους ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο δεν είχε πετύχει ούτε έναν.
Όσο δεν έχει γκαρντ, ο Παναθηναϊκός θα έχει προβλήματα
Τα έχουμε πει και τα ξαναλέμε για το πρόβλημα στον άσσο. Σε πολλά σημεία η επίθεση του Παναθηναϊκού ήταν στατική και χωρίς κίνηση. Ενδεικτικά 2 φάσεις που περιγράφουν το πρόβλημα. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παπαπέτρου υπέπεσε σε 8 δευτερόλεπτα επειδή κανείς δε πήγε να πάρει τη μπάλα μιας και ο ίδιος δεν είναι γκαρντ αλλά έχει και αυτός επωμιστεί τον συγκεκριμένο ρόλο. Στο δεύτερο ημίχρονο η μπάλα δεν άλλαξε χέρια για περίπου 20 δεύτερα και μετά το χαμένο σουτ, ήρθε επιθετικό ριμπάουντ και πάλι τα ίδια. Για τον Σαντ-Ρος έχουμε πει πως δεν είναι γκαρντ. Είναι εξαιρετικός αθλητής με πολλές αμυντικές ικανότητες αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να λειτουργήσει σαν γκαρντ. Έχει πάρει και τον Μπρέι που δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα αλλά από τη νέα χρονιά θα ενταχθεί περαιτέρω μιας και τραυματίστηκε σοβαρά και δε θα βοηθήσει ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα ήταν πολύ διαφορετική η εικόνα αν από την αρχή υπήρχε ένας pass-first guard.
Ήταν και θέμα χρόνου το tall ball να μην έχει τα αποτελέσματα των προηγούμενων αναμετρήσεων. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει λειψανδρία στους «κοντούς», ο Κάτας ακολουθεί συστήματα με ό,τι παίχτες έχει διαθέσιμους. Δεν ξέρω κατά πόσο θα εφαρμοστεί και του χρόνου αυτό το σύστημα αλλά μέχρι να τελειώσει η φετινή χρονιά θα το δούμε ουκ ολίγες φορές ακόμα.
Υ.Γ1: Κομβικό σημείο ότι δε κατάφερε ο Παναθηναϊκός να κρατήσει τη διαφορά όταν έφτασε στο +11 και επέτρεψε στους Σέρβους να επιστρέψουν.
Υ.Γ2: Η τελευταία επίθεση του Λόιντ σηκώνει συζήτηση με το φάουλ του στον Γουάιτ.