Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε για άλλη μία φορά την εξαιρετική εικόνα που εμφανίζει στο δεύτερο ημίχρονο και νίκησε με 3-0 τον ΠΑΟΚ. Φοβερή εμφάνιση από τον Ελ-Αραμπί που άνοιξε το δρόμο για τη σπουδαία νίκη της ομάδας του.

Ο Ολυμπιακός έβγαζε φωτιές στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε να νικήσει τον ΠΑΟΚ με 3-0. Κομβικός ο ρόλος του Ελ-Αραμπί που με δικό του γκολ «ξεκλείδωσε» την άμυνα του ΠΑΟΚ και έδωσε αέρα νίκης στην ομάδα του. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συνέβη στο αποψινό ντέρμπι.

Ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο με εκατέρωθεν ευκαιρίες

Το ξεκίνημα του αγώνα θύμιζε ένα κλασσικό ελληνικό ντέρμπι. Απόλυτα ισορροπημένο, ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα και διάβασμα του παιχνιδιού του αντιπάλου.

Στο 4′ ο Κρμέντσικ απείλησε την εστία του Ολυμπιακού αλλά ο Σα δήλωσε παρών. Αυτή ήταν και η μόνη ουσιαστική ευκαιρία που δημιουργήθηκε στο ματς μέχρι το 25′.

Από εκείνο το σημείο και μετά οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές. Ο Μπρούμα ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης του Ολυμπιακού και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα του «Δικεφάλου». Από εξαιρετική πάσα του Ραφίνια, ο Μπρούμα σούταρε μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα κόντραρε πάνω στον Βιεϊρίνια.

Ο ρυθμός του αγώνα ανέβαινε όλο και περισσότερο. Ο Μπρούμα αυτή τη φορά από εκτελεστής έγινε δημιουργός αλλά το σουτ του Καμαρά πέρασε ελάχιστα άουτ. Άτυχοι οι ερυθρόλευκοι στάθηκαν και στο 39′ αλλά το νέο σουτ του Μπρούμα σταμάτησε στο δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Το διάστημα αυτό ανήκε ολοκληρωτικά στον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ δεν τα παράτησε και έφτασε και εκείνος κοντά στο να ανοίξει το σκορ. Ο Ζίβκοβιτς γύρισε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι, ο Τζόλης έπιασε ένα δυνατό σουτ αλλά ο Σα ήταν και πάλι εκεί.

Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Ολυμπιακός

Το δεύτερο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς μπήκαν αποφασισμένοι για τη νίκη και το πρώτο βήμα έγινε στο 50′ λεπτό. Φοβερή πάσα από τον Μπουχαλάκη, έξοχο τελείωμα από τον Ελ-Αραμπί και 1-0 για τον Ολυμπιακό.

Οι περισσότεροι περίμεναν πως ο Ολυμπιακός θα συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό. Θα προσπαθούσε να πετύχει και ένα δεύτερο γκολ για να «καθαρίσει» την αναμέτρηση. Κάτι τέτοιο ισχύει εν μέρει. Ναι μεν θα έψαχνε το γκολ αλλά μόνο όταν του παρουσιαζόταν κλασσική ευκαιρία.

Από εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός κατέβασε ταχύτητα, περίμενε τον ΠΑΟΚ και έδειχνε έτοιμος να χτυπήσει σε κάθε αντεπίθεση.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση αυτή του Ολυμπιακού. Στο 53′ ο Τζόλης κατάφερε να σκοράρει αλλά ήταν εκτεθειμένος. Ακολούθησαν δύο ακόμα καλές ευκαιρίες για την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία αλλά ο Σα έδειξε ξανά την ετοιμότητά του.

Ο Ολυμπιακός προειδοποίησε στο 70′ με σουτ του Καμαρά στο οποίο είπε όχι ο Ζίβκοβιτς αλλά στο 77′ ο ίδιος παίκτης εκτέλεσε.  Ο Ελ-Αραμπί έφυγε στην κόντρα, την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Αφρικανό, αυτός έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και έγραψε το 2-0.

Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε σε εκείνο το σημείο. Ο νεαρός Βρουσάι στο 89′ έπειτα από νέα δημιουργία του Ελ-Αραμπί έκανε το τελικό 3-0, βάζοντας το «κερασάκι στη τούρτα» σε αυτή τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στο δρόμο προς τον τίτλο.

Ολυμπιακός: «Κλειδώνει» το πρωτάθλημα, το βλέμμα στους υπόλοιπους στόχους

Οι δύο ομάδες είχαν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς από το πρώτο ματς στην Τούμπα. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έδινε την ευκαιρία και στους δύο να δείξουν τι αξίζουν και μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Με την εικόνα που είχε το πρώτο ημίχρονο δεν περιμέναμε ποτέ το συγκεκριμένο τελικό σκορ. Όμως έχει αποδειχθεί σε πολλά ματς πως το δεύτερο μέρος είναι το όπλο του φετινού Ολυμπιακού. Με αυτό το τρόπο νίκησε σήμερα τον ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς φαίνεται πως δουλεύει όλο και περισσότερο το 4-3-3 ενόψει της συνέχειας και ίσως με αυτό να πορευτεί στα ματς που έρχονται. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ειδικά σε τέτοιες αναμετρήσεις με δυνατούς αντιπάλους το συγκεκριμένο σύστημα είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στον Ολυμπιακό. Και αυτό είναι ολοκληρωτικά έργο Μαρτίνς.

Για άλλο ένα παιχνίδι έδειξε πόσο καταλυτικός είναι για τον Ολυμπιακό ο Εμβιλά. Ο Γάλλος είναι πραγματικά παντού και οι δύο λάθος πάσες στα τελευταία λεπτά δεν είναι ικανές να ακυρώσουν το προηγούμενο καλό παιχνίδι που έκανε. Στα + της σημερινής αναμέτρησης ο Μπρούμα. Η ποιότητα του εξτρέμ των γηπεδούχων είναι δεδομένη. Κάποιοι τραυματισμοί τον είχαν κρατήσει πίσω αλλά τώρα είναι έτοιμος να βοηθήσει. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο μόνος που απειλούσε και έψαχνε λύσεις να σκοράρει. Ίσως αν ήταν και πιο τυχερός να τα είχε καταφέρει. Απέδειξε όμως πως μπορεί να τα καταφέρει. Στα «ψιλά» περνούν και οι εμφανίσεις του Ρέαμπτσιουκ. Ο νεαρός αποκτήθηκε τον Γενάρη και μπήκε κατευθείαν στα βαθιά. Προφανώς και χρειάζεται ακόμα δουλειά αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως θετικές. Σταθερή η άμυνά του (με την προσθήκη του Παπασταθόπουλου αυξάνονται οι διαθέσιμες λύσεις) και φυσικά όπλο του το δεμένο κέντρο.

Οι στόχοι του είναι συγκεκριμένοι από εδώ και πέρα

Ας περάσουμε στον «Δικέφαλο του Βορρά». Το σκορ θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν είχε σκοράρει σε κάποιες από τις διαθέσιμες ευκαιρίες που είχε. Παρόλα αυτά στο πρώτο ημίχρονο υπήρχαν στιγμές που είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης όπως και στο δεύτερο ημίχρονο αφού άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός. Στον ΠΑΟΚ κόστισαν τα αμυντικά του κενά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου όπως και το γεγονός πως κάποιοι παίκτες δεν βγήκαν μπροστά (π.χ. Αουγκούστο). Με εξαίρεση τη φάση του 4′ λεπτού, ούτε ο Κρμέντσικ  μπόρεσε να απειλήσει τον Ολυμπιακό. Πολλοί παίκτες του ΠΑΟΚ δεν εμφανίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό δεν συνάδει με το μαχητικό στυλ παιχνιδιού του Πάμπλο Γκαρσία. Με το στόχο του πρωταθλήματος ουσιαστικά να έχει χαθεί ο ΠΑΟΚ στρέφεται αλλού. Πρώτον στη θέση του στη βαθμολογία. Βρίσκεται στη τέταρτη θέση μόλις 2 βαθμούς μπροστά από τον Παναθηναϊκό που είναι αρκετά ανεβασμένος. Δεύτερον το κύπελλο που πάντα είναι ένα τρόπαιο. Τρίτο και πιο σημαντικό. Η επόμενη σεζόν. Αν και εφόσον πορευτεί με τον Πάμπλο Γκαρσία (αυτό είναι το λογικό) σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές…