Ο Ολυμπιακός πέτυχε σπουδαία νίκη στο Αστρομπάλ κόντρα στη Βιλερμπάν και το Debut.gr αναλύει όσα έγιναν.

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τη Γαλλία με ένα πολύ σημαντικό διπλό, επικρατώντας της Βιλερμπάν με 101-93. Μια αναμέτρηση για γερά νευρά και ακατάλληλη για καρδιακούς. Η αλήθεια είναι πως οι ερυθρόλευκοι ήταν στα πρόθυρα δεύτερης συνεχόμενης ήττας από την ίδια ομάδα. 2 ήττες που θα έρχονταν στο πιο κομβικό σημείο της χρονιάς και μάλιστα μετά από ένα σερί νικηφόρων αποτελεσμάτων. Για καλή του τύχη οι παίχτες της γαλλικής ομάδας δεν έκαναν φάουλ στη τελευταία επίθεση. Κάτι που από τις δηλώσεις του Πάρκερ φάνηκε πως τους το είχε ζητήσει. Ήθελε το φάουλ αλλά δεν έγινε. Λίγο η απειρία λίγο οι παλμοί και η ένταση της στιγμής αρκούν για να χάσεις το μυαλό σου. Και αυτό το πληρώνεις. Ο Σλούκας πέτυχε το πιο κρίσιμο σουτ μέχρι το επόμενο, έστειλε το ματς στη παράταση και εκεί στον Ολυμπιακό λειτούργησε το ένστικτο της επιβίωσης.

Μπήκε αποφασιστικά αλλά ένα κενό 5λέπτο δε του επέτρεψε να ξεφύγει

Ξεκίνησε ενθαρρυντικά την αναμέτρηση, μιας και ήθελε να αντιδράσει για την ήττα στο ΣΕΦ. Είχε καλή κυκλοφορία στην επίθεση, καλό spacing και «χτύπησε» στον 18χρόνο Στράζελ με τα pick n’ roll του Σλούκα. Στην άμυνα πίεσε έντονα το σουτ των Γάλλων αφού με την απουσία του Φολ η Βιλερμπάν θα ζούσε και θα πέθαινε από τα μακρινά σουτ. Βέβαια ο Μπακό έκανε τη ζημία στην αρχή με 8 πόντους αλλά μέχρι εκεί. Πρίντεζης με 7 πόντους και Σλούκας με 4 πόντους-4 ασίστ ήταν αυτοί που έδωσαν στους ερυθρόλευκους προβάδισμα 8 πόντων στο τέλος του δεκαλέπτου (15-23). Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Βιλερμπάν έτρεξε πολύ γρήγορα ένα σερί 6-0 και έριξε τη διαφορά. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έχασε τη συγκέντρωση του στην επίθεση και η Βιλερμπάν προηγήθηκε με 35-33. Γρήγορα όμως η ομάδα του Μπαρτζώκα αντέδρασε. Βρήκε πόντους στο transition ενώ οι ψηλοί του Έλλις και Μάρτιν δεν είχαν χάσει σουτ(8/8 και οι δύο) από το low post. Το ημίχρονο βρήκε μπροστά τον Ολυμπιακό με 44-37.

Ο κακός Ολυμπιακός του τρίτου δεκαλέπτου και η βελτίωση στο τέλος

Οι ερυθρόλευκοι στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν κακοί. Πολλά αβίαστα λάθη σε συνδυασμό με τις στατικές επιθέσεις επέτρεψαν στην Βιλερμπάν να βρει ρυθμό. Το 40-49 πολύ γρήγορα έγινε 53-54. Όσο σκληρό και αν ακούγεται σε αυτό το διάστημα μόνο ο Μακκίσικ έδινε λύσεις στην επίθεση. Οι συνεχόμενες διεισδύσεις του και τα κερδισμένα φάουλ που τον έστελναν στις βολές έδωσαν πόντους στον Ολυμπιακό. Το αρνητικό όμως ήταν από τη πίεση της Βιλερμπάν σε όλο το γήπεδο και γενικότερα την άμυνα της, η Βιλερμπάν βρήκε το πάτημα που χρειαζόταν για τη αντεπίθεσή της. Μέχρι το 35΄η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν αποκαρδιωτική. Χαμένα ριμπάουντ και λάθος επιθέσεις έδιναν και έπαιρναν. Στο 77-71 όμως η άμυνα του Ολυμπιακού έσφιξε καθώς το φάντασμα μιας ακόμη ήττας ήταν πιο κοντά από ποτέ. Στο τέλος ο αγώνας φαινόταν πως θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Στις δύο τελευταίες άμυνες ο Ολυμπιακός έχασε 3 αμυντικά ριμπάουντ. Και όλα έδειχναν πως με τις βολές του Κόουλ η αναμέτρηση είχε κριθεί. Το λάθος της Βιλερμπάν να μη κάνει φάουλ και το μεγάλο τρίποντο του Σλούκα διαμόρφωσαν το 86-86. Στη παράταση οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν εξαιρετική άμυνα και ήταν ψύχραιμοι στις βολές και στις κρίσιμες επιθέσεις. Τεράστιο διπλό με 101-93..

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μία μάχη και όχι τον πόλεμο

Όπως δήλωσε ο Μπαρτζώκας αυτή ήταν η πιο δύσκολη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα. Όσο χαμηλά και αν είναι στη κατάταξη η Βιλερμπάν, υπερτερεί σε κάτι που αυτομάτως την κάνει επικίνδυνη. Η διαφορά μεγέθους σε όλες τις θέσεις. Και αυτό τη βοηθάει πού στην άμυνα της. Αυτό αποδεικνύεται από το στατιστικό πως οι ερυθρόλευκοι σούταραν μόλις 11 τρίποντα. Τόσα του έδωσε η άμυνα και τόσα πήρε. Το πιο σημαντικό πάντως είναι πως και στη κακή του μέρα ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει. Βέβαια κάτω από το πέπλο της νίκης δεν πρέπει να καλυφθούν οι αδυναμίες του. Μια από αυτές είναι η δημιουργία χωρίς τον Σλούκα στο παιχνίδι. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν κάθεται ο Κώστας στον πάγκο, το επιθετικό κομμάτι κολλάει. Για τα ριμπάουντ και τις συνδέσεις με τον αν υπήρχε άλλος ψηλός δε θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω. Γιατί το ριμπάουντ είναι θέμα διάθεσης και προπόνησης.

Η επόμενη μέρα

Επόμενη αναμέτρηση είναι στη Λιθουανία ενάντια στη φορμαρισμένη Ζαλγκίρις. Πολλοί έχουν βαφτίσει αυτή την αναμέτρηση τελικό. Για μένα δεν ισχύει. Ναι είναι κρίσιμη αλλά όχι κομβική. Κατά την γνώμη μου οι αναμετρήσεις με τη Ζενίτ στο ΣΕΦ και οι διαβολοβδομάδα προς το τέλος στην Ισπανία κόντρα σε Βαλένθια και Ρεάλ. Και αυτό γιατί σε βάθος χρόνου θα έχουμε δει τα αποτελέσματα των ομάδων και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα. Έχουμε καιρό να δούμε ποιες ομάδες θα φορμαριστούν στο πιο κρίσιμο σημείο..

Υ.Γ: Ρεκόρ πόντων ο ΜακΚίσικ με 23 που μόνος του κράτησε μπροστά τον Ολυμπιακό στο τρίτο δεκάλεπτο

Υ.Γ2:  Η 5αδα Σλούκας-Χάρισον-ΜακΚίσικ-Βεζένκοφ-Μάρτιν ήταν καταλυτική για τη θετική έκβαση του αγώνα και στη κανονική διάρκεια και στη παράταση. Δεν αξίζει να πάρει περισσότερα λεπτά; Τροφή για σκέψη.

Υ.Γ3 Πόσο σημαντικός είναι ο Σάσα Βεζένκοφ για τον Ολυμπιακό. Σε ένα κακό επιθετικά βράδυ παρέμεινε προσηλωμένος στην άμυνα και στη παράταση 2 τάπες του είναι κομβικές.

Υ.Γ4 Τρομερές άμυνες χαμηλά από τον Χασάν Μάρτιν. 4 κλεψίματα είχε χθες αλλά ο τρόπος που χαμηλώνει το κορμί του και κατεβάζει τα χέρια του είναι εκπληκτικός. Μάλιστα τα 2 κλεψίματα ήταν στα γκαρντ της Βιλερμπάν.

Y.Γ5: 7 εκτός έδρας νίκες σε 10 αναμετρήσεις ο Ολυμπιακός. Μόνο η Ζενίτ έχει μια περισσότερη.