Οι Nets έκαναν δικό τους τον Τζέιμς Χάρντεν και αναμένεται να πλαισιώσει τους Ντουραντ-Ιρβινγκ, στο νέο big 3 του Μπρούκλιν.

Μετά από πολλά δημοσιεύματα που ήθελαν τον Τζέιμς Χάρντεν να αποχωρεί από το Χιούστον, η βόμβα έσκασε και ο 31χρονος σούπερ σταρ μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και τους Μπρούκλιν Νετς. Στο trade που συμφωνήθηκε πριν λίγες ώρες εμπλέκονται επίσης οι Ιντιάνα Πέισερς αλλά και οι Κλίβελαντ Κάβαλιερς. Πάμε ν α δούμε μαζί τους κερδισμένους από το trade των τεσσάρων ομάδων, τη διαμόρφωση και τα πιθανά προβλήματα στο μέλλον των franchises αλλά και μια μίνι σύγκριση με την προηγούμενη υπερομάδα των Μπρούκλιν Νετς το 2013.

Το trade

To Μπρούκλιν παράχωρησε τους Κάρις Λεβέρτ, Ταουρίν Πρινς και Τζάρετ Άλεν στο trade, με τον πρώτο να καταλήγει στην Ιντιάνα και τον δεύτερο και τον τρίτο στο Κλίβελαντ. Οι Νετς προφανώς δεν θα λάβουν τίποτα άλλο από την ανταλλαγή, εκτός του Τζέιμς Χάρντεν, παραχωρώντας επίσης τέσσερα pick πρώτου γύρου και τέσσερα pick swaps. Ο Ντάντε Έξουμ μετακομίζει από το Κλίβελαντ στο Χιούστον. Το ίδιο και ο Βίκτορ Ολαντίπο, μετά από τέσσερις σεζόν στους Πέισερς.

Μπρούκλιν Νετς

Είναι κερδισμένο όμως το Μπρούκλιν από το trade; Σίγουρα αν η ομάδα από τη Νέα Υόρκη πάει καλά και καταφέρει να πρωταγωνιστήσει τη φετινή σεζόν θα θεωρηθεί κερδισμένο. Ωστόσο, αν βάλουμε κάτω τα στοιχεία, τα πράγματα για τους Νετς δεν είναι και τόσο εύκολα. Παραχώρησαν τρεις από τους σημαντικότερους παίκτες από τον πάγκο τους και σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Σπένσερ Ντινγουίντι στην αρχή της σεζόν, η ομάδα μοιάζει στην κυριολεξία άδεια. Να θυμίσουμε πως ο Τζάρετ Άλεν είναι μόλις 22 και έχει μ.ο σχεδόν double double σε πόντους και ριμπάουντ στην καριέρα του στη λίγκα. Οι Νετς πλέον έμειναν με έναν σέντερ, τον βετεράνο Ντι Άντρε Τζόρνταν. Επομένως σε περίπτωση τραυματισμού του, τα πράγματα θα δυσκολέψουν επικίνδυνα.

Επιπλέον, εκτός από τις παροντικές επιπτώσεις, το μέλλον δεν μοιάζει και πολύ λαμπρό για τους Νετς. Η παραχώρηση τόσων picks και τόσων pick swaps μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη κατρακύλα της ομάδας αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις στα trades των επόμενων ετών. Όλα αυτά ενώ οι φήμες για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κάιρι Ίρβινγκ, οργιάζουν. Άξιζαν λοιπόν όλα αυτά για την απόκτηση του Χάρντεν; Μακάρι, αλλά δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι.

Χιούστον Ρόκετς

Οι Ρόκετς από την άλλη μπορεί να έχασαν τον μεγάλο τους σούπερ σταρ αλλά σίγουρα δεν βγήκαν χαμένοι. Εκτός από τα μελλοντικά picks, τα οποία μπορούν να φέρουν πολλαπλούς νέους αστέρες στο Χιούστον, κέρδισαν και τον Βίκτορ Ολαντίπο. Η τριάδα Γουόλ – Κάζινς – Ολαντίπο δεν ακούγεται καθόλου άσχημη για μια ομάδα που μέσα σε ένα καλοκαίρι έχασε δύο από τους καλύτερους γκαρντ της λίγκας. Αναμένουμε να δούμε πως θα δέσουν οι τρεις τους, αν ο Γουόλ θα μείνει υγιής και αν τελικά είναι ικανοί να πρωταγωνιστήσουν στη Δύση.

Οι άλλοι δύο

Όσον αφορά τις άλλες δύο ομάδες του trade, καμία από τις δύο δεν αποτελεί φόβητρο ακόμα και με τις καινούριες τους προσθήκες, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε το πως θα διαμορφωθούν τα roster. Α, παραλίγο να το ξεχάσουμε! Το Κλίβελαντ αυτή τη στιγμή έχει πέντε σέντερ στο δυναμικό του. Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις. Πέντε! Οι τέσσερις από αυτούς θα μπορούσαν εύκολα να είναι βασικοί σε πολλές ομάδες της λίγκας. Για να δούμε πως θα πάει αυτό.

Η συνύπαρξη των τριών σούπερ σταρ

Ο Χάρντεν θα συναντήσει έναν παλιό του γνώριμο στο Μπρούκλιν. Μαζί με τον Ντουράντ (και τον Γουέστμπρουκ) είχε καταφέρει να οδηγήσει τους Θάντερ στους τελικούς του 2012. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που βρέθηκε στους τελικούς του NBA. Τι έχει αλλάξει όμως σήμερα; Πάρα πολλά. Ο Ντουράντ μπορεί να μην έχει αλλάξει σαν παίχτης αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Χάρντεν. Μέσα σε μια χρονιά, από αμυντικογενής γκαρντ με 16.8 πόντους μ.ο, αναγκάστηκε να μετατραπεί σε πρώτο βιολί στο Χιούστον. Εκτοξεύτηκε στους 25.9 πόντους μ.ο τη σεζον 12-13 και από τότε δεν έχει βάλει φρένο. Τι θα συμβεί λοιπόν στα μεγάλα σουτ στα φετινά παιχνίδια του Μπρούκλιν;

Να μην ξεχνάμε και την ύπαρξη του Ίρβινγκ στην ομάδα, ο οποίος μπορεί εδώ και καιρό να μην είναι ο εαυτός του, αλλά δεν έχει παύσει να αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχος άσους του αθλήματος. Η απάντηση δεν θα αργήσει να έρθει. Πάντως και οι τρεις οφείλουν να κάνουν υποχωρήσεις διότι αλλιώς, το ρίσκο του Μπρούκλιν θα πάει στράφι.

Η μεγάλη διαφορά με τους Νετς του 2013

Το 2013, οι Μπόστον Σέλτικς αφοσιώθηκαν ολοκληρωτικά στην ιδέα του rebuild της ομάδας. Σε ένα trade με πολλά ονόματα, παραχώρησαν τους εναπομείναντες αστέρες τους στους Νετς. Ο Κέβιν Γκαρνέτ και ο Πολ Πιρς μετακόμισαν στο Μπρούκλιν και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον βετεράνο πόιντ γκαρντ Ντερόν Γουίλιαμς. Εκεί βρήκαν και τον Τζέισον Κιντ, ο οποίος μέσα σε ένα καλοκαίρι, από άσος των Νικς μετατράπηκε σε προπονητή για το Μπρούκλιν. Η ομάδα δεν κατάφερε να περάσει από τον δεύτερο γύρο των πλέι οφ και τους πανίσχυρους Μαϊαμί Χιτ αλλά αποτέλεσε ένα από πιο ενδιαφέροντα εγχειρήματα που έχουμε δει στη λίγκα.

Η διαφορά με τους φετινούς Νετς και την τριάδα των σούπερ σταρ ήταν μία και πολύ σημαντική. Το βάθος του πάγκου της ομάδας. Θα αναφέρουμε απλά κάποια από τα ονόματα του ρόστερ εκείνης της σεζόν. Αντρέι Κιριλένκο, Άλαν Άντερσον, Σον Λίβνγκστον, Τζο Τζόνσον, Μπρουκ Λόπεζ και Άντρεϊ Μπλάτσε. Διαλέξαμε απλά έξι από τους παίκτες που βοήθησαν τους τρεις σούπερ σταρ εκείνης της σεζόν, οι οποίο υπέφεραν από τραυματισμούς, ξεκουράστηκαν για ορισμένα παιχνίδια και κέρδισαν πολλά λεπτά ξεκούρασης σε δύσκολους αγώνες. Οι φετινοί Νετς και οι τρεις σούπερ σταρ δεν έχουν περιθώρια ξεκούρασης. Δεν έχουν την ευχέρεια να μείνουν έξω σε αγώνες και σίγουρα θα είναι καταστροφικό για την ομάδα αν τραυματιστούν. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να βγάλουν τα κάστανα απ΄τη φωτιά ο βετεράνος Τζεφ Γκριν, ο σταθερός Τζο Χάρις και οι υπόλοιποι νεαροί και άσημοι του άδειου ρόστερ της ομάδας.

deron-garnett-pierce

Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθούμε την πορεία των νέων big three. Τα στοιχεία πάντως υποδεικνύουν  πως αν η επιτυχία έρθει, θα είναι μάλλον παροδική.