Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στη Μόσχα και το Debut.gr σχολιάζει την ήττα και την επόμενη μέρα για τους ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός στη χειρότερη εμφάνιση του στην Ευρωλίγκα ηττήθηκε στη Ρωσία από την ΤΣΣΚΑ με 80-61. Στην ουσία έχει να επιδείξει ένα καλό πρώτο πεντάλεπτο και τίποτα άλλο. Σε ολόκληρη την αναμέτρηση μετά από αυτό το διάστημα, ο Ολυμπιακός έδειξε ένα πολύ κακό πρόσωπο και ηττήθηκε δικαιολογημένα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πως ήρθε αυτή η ήττα για τους ερυθρόλευκους στη MegaSport Arena.

Ξεκίνησε ενθαρρυντικά, τελείωσε απογοητευτικά

Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε στην αρχική 5αδα Σλούκα και Σπανούλη. Προφανώς ήθελε την δημιουργία των δύο αυτών παιχτών στην αρχή μιας και ο Ολυμπιακός σύμφωνα με τα στατιστικά ανήκει στο γκρουπ με τις ομάδες που ξεκινούν πολύ άσχημα τη κάθε αναμέτρηση στα πρώτα 8 λεπτά. Στην αρχή το σύστημα αυτό βγήκε. Aggresive άμυνες και πολύ σωστές βοήθειες στην άμυνα οδήγησαν την ΤΣΣΚΑ σε άστοχα σουτ (1/5 τρ). Η ενέργεια στην άμυνα έδωσε και τον ρυθμό στην επίθεση. Τα γκαρντ του Ολυμπιακού στην επίθεση τάιζαν τους Μάρτιν και Ζαν- Σαρλς που έβρισκαν πόντους στο ζωγραφιστό. Με τρίποντο του Παπανικολάου οι ερυθρόλευκοι(5/7δ και 2/5 τρ στο 5΄) προηγήθηκαν με 17-9. Μετά το ταιμ άουτ της ΤΣΣΚΑ, ο Ιτούδης έριξε στο παρκέ μια πολύ ψηλή πεντάδα που άλλαξε όλη την αναμέτρηση. Με Τζειμς στον 1 και Κλάιμπερν στο 2 η ΤΣΣΚΑ αμέσως εκμεταλλεύτηκε την διαφορά ύψους και χτύπησε στο low post τον Ολυμπιακό. Οι βοήθειες στις post-up επιθέσεις της ΤΣΣΚΑ έδωσαν 2 ελεύθερα τρίποντα στον Σενγκέλια και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 20-19.

Ο Ολυμπιακός από αυτό το σημείο έχασε τη συγκέντρωση σε άμυνα και επίθεση. Πολλά αμυντικά ριμπάουντ χάθηκαν και στην επίθεση έχασε το ένα σουτ μετά το άλλο. Και τα περισσότερα εξ αυτών ήταν σουτ από το ζωγραφιστό. Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν μόλις 10 πόντους στο 2ο δεκάλεπτο. Σούταραν έως αυτό το σημείο 2/11 τρίποντα(18,2%) και από εκεί που ήταν στο + 6 στα ριμπάουντ βρέθηκε στο -4. Το δίδυμο Τζένκινς- Λαρεντζάκης δε λειτούργησε καθόλου στην επίθεση και η ΤΣΣΚΑ με 23-6 επιμέρους σερί έκλεισε το ημίχρονο με διψήφια διαφορά (39-29).

Ο Ολυμπιακός κατέρρευσε στην επανάληψη

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου για λίγα λεπτά ο ο Ολυμπιακός έβγαλε και πάλι  ενέργεια στην άμυνα. Αλλά το μεγάλο θέμα ήταν στην επίθεση. Δυσκολευόταν να κυκλοφορήσει την μπάλα σωστά ενώ τα ποσοστά του ολοένα και μειώνονταν. Με την είσοδο του Τζειμς η ΤΣΣΚΑ βρήκε και πάλι τον επιθετικό της ρυθμό. 2 ελεύθερα τρίποντα του Χάκετ έκαναν το σκορ 52-38 και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 56-38. Η διαφορά στη συνέχεια έφτασε και τους 22 πόντους. Όταν όλα είχαν κριθεί και τα χέρια των παιχτών ήταν πιο ελεύθερα, ο Ολυμπιακός έβαλε κάποια σουτ για να μειώσει τη διαφορά και μέχρι εκεί. Το τελικό 80-61 μαρτυράει τις διαφορετικές εικόνες των δύο ομάδων. Για τον Ολυμπιακό ο Μάρτιν ήταν ο κορυφαίος με 10πόντους ενώ Ζαν-Σαρλς με 9 πόντους και Σπανούλης με 5 πόντους και 7 ασίστ ήταν από κοντά. Για την ΤΣΣΚΑ ο Μάικ Τζειμς φλέρταρε με το triple-double. Είχε 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Κάτι πρέπει να αλλάξει;

Ο Ολυμπιακός σε όλους τους αγώνες παρουσιάζει μεγάλα νεκρά διαστήματα. Σε αυτά τα διαστήματα η μπάλα στην επίθεση δε κυκλοφορεί καθόλου. Όσο και αν η άμυνα προσπαθεί, η επίθεση είναι απογοητευτική. Και σε αυτό προστίθεται ο Κώστας Σλούκας. Ο γκαρντ των ερυθρολεύκων δείχνει ένα κλικ πιο αργός σε όλες τις αποφάσεις στου στην επίθεση. Έχει σχεδόν 3-4 λάθη ανά παιχνίδι ενώ πολλές φορές διστάζει και να σουτάρει. Φυσικά και είναι θέμα ψυχολογίας γιατί μέσα σε έναν χρόνο δε γίνεται κάποιος να ξεχάσει το μπάσκετ. Χρειάζεται όμως να βρει άμεσα ρυθμό και τον χρειάζεται και ο Ολυμπιακός.

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στον φετινό Ολυμπιακό είναι ο παράγοντας Οκτάβιους Έλλις. Όσο ενθαρρυντικά ήταν τα περσινά πρώτα του βήματα στην Ευρωλίγκα, φέτος δείχνει μια εικόνα πιο προβληματική. Με κύριο πρόβλημα τα ανόητα φάουλ και τα κινούμενα σκριν στην επίθεση. Ο Μάρτιν χρειάζεται τις ανάσες και μέχρι σήμερα ο Έλλις δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα περσινά του στάνταρ.

Υ.Γ1: Τέτοια ματς αν δεν ελέγξεις τα ριμπάουντ και δεν είσαι εύστοχος από μακριά δεν κερδίζονται

Υ.Γ2: Στον αθλητισμό οι παίχτες πολλές φορές δείχνουν στον αγωνιστικό χώρο τι τους μεταδίδει ο προπονητής. Αυτό το υστερόγραφο για την αποβολή και νεύρα του Μπαρτζώκα στο 25΄.