To Debut.gr παρουσιάζει 3 παίχτες του NBA που έχουν σταματήσει την ενεργό δράση αλλά εξακολουθούν να πληρώνονται αδρά.

Στο NBA αποτελούν σύνηθες φαινόμενο τα μεγάλα συμβόλαια που ανταμείβουν τους παίχτες. Αυτά τα max συμβόλαια, που συχνά πληρώνουν την υπεραξία, μπορούν να βαραίνουν μια ομάδα για αρκετά χρόνια. Σε αυτό το αφιέρωμα θα δούμε ορισμένους παίκτες του NBA που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Αλλά το ενδιαφέρον γι’ αυτούς είναι πως ακόμη και σήμερα πληρώνονται από τις ομάδες τους.

Kevin Garnett

Πρώτος στη λίστα μας είναι ο Kevin Garnett. To«Big Ticket»του NBA μπήκε στο Hall of Fame το 2020 αποτελώντας έναν από τους καλύτερους stretch forwards που έχει δει η Λίγκα.  Ενώ σταμάτησε από την ενεργό δράση το 2016, ο KG λαμβάνει από τότε και μέχρι το 2023 το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί θα νομίζουν ότι πρόκειται για οφειλές από τις ομάδες που αγωνίστηκε στη δύση της καριέρας του. Και όμως ούτε οι Nets ούτε οι Timberwolves έχουν σχέση με αυτό το πόσο. Το παχυλό αυτό ποσό πηγαίνει στον λογαριασμό του Garnett από τους Celtics. Όταν πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ Celtics-Nets, η ομάδα της Βοστόνης συμφώνησε με τον Garnett ότι μόλις αποσυρθεί θα λάβει το ποσό που θα έπαιρνε αν παρέμενε στους Celtics λόγω του extension που είχε γίνει. Έτσι ο λογαριασμός του KG αυξάνεται κάτα 5 εκατομμύρια τον χρόνο. Συνολικά 35 εκατομμύρια για 7 χρόνια. Όχι και άσχημα.

Chris Bosh

Επόμενος στη λίστα μας είναι ο Chris Bosh. O απόφοιτος του Georgia Tech είναι από τους άτυχους αυτής της κατηγορίας καθώς η καριέρα του στο NBA ολοκληρώθηκε άδοξα. Αντιμετώπισε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του και το τελευταίο του ματς ήταν το 2016. Δε το έβαλε όμως κάτω. Προσπάθησε σκληρά να επιστρέψει χωρίς όμως επιτυχία και το 2019 ανακοίνωσε την απόσυρσή του.  Ακόμη και σήμερα πληρώνεται από τους Miami Heat με το ποσό να φτάνει τα 12 περίπου εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Και αυτό γιατί το 2014 υπέγραψε με την ομάδα του Spoelstra ένα max συμβόλαιο αξίας 118 εκατομμύριων.  Οπότε, μέχρι και το 2022 ο Chris Bosh θα βλέπει τους Heat να τον πληρώνουν κάποια λίγα εκατομμύρια.

Luol Deng

O Luol Deng αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του front office των Los Angeles Lakers. Ας δούμε όμως την κατάσταση από την αρχή. Ο Άγγλος forward έγινε draft από τους Bulls το 2004 και μέχρι το 2008 ήταν σε ισχύ το rookie contract με τις ελάχιστες απολαβές. Το 2008 υπέγραψε με τους Bulls για 71εκατομμύρια/6 χρόνια. Δηλαδή σχεδόν 11 εκατομμύρια τον χρόνο. Εκείνο το διάστημα με αποκορύφωμα τις σεζόν 2011-2013 στο πλάι του Derrick Rose ήταν από τους καλύτερους two-way forwards του NBA. Το 2014 υπέγραψε με τους Heat για 20εκατομμύρια/2 χρόνια. Στην ουσία κάποια εκατομμύρια λιγότερα από το προηγούμενο συμβόλαιο. Στο Miami δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και καθώς ο ίδιος μεγάλωνε ο καθένας θα περίμενε ότι το επόμενο συμβόλαιο του θα είχε λιγότερες απολαβές από τα προηγούμενα. Και εδώ έκαναν το λάθος οι Lakers. Του πρόσφεραν ένα συμβόλαιο 72 εκατομμύριων/4 χρόνια, δηλαδή 18 τον χρόνο.  Στην ουσία, το μεγαλύτερο συμβόλαιο την περίοδο που έπαιζε το χειρότερο μπάσκετ. Το 2018 οι Lakers έκαναν buy out το συμβόλαιο του και συμφώνησαν να του πληρώσουν 5 εκατομμύρια τον χρόνο μέχρι το 2021.