Αμπράμοβιτς και Βρετανία στα δικαστήρια για τα «παγωμένα» έσοδα της Τσέλσι υπέρ της Ουκρανίας

Η βρετανική κυβέρνηση απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η βρετανική κυβέρνηση απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα έσοδα από την πώληση του συλλόγου θα διατεθούν στην Ουκρανία. Το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών παραμένει παγωμένο σε βρετανικό τραπεζικό λογαριασμό από την ολοκλήρωση της πώλησης, καθώς ο Αμπράμοβιτς τέθηκε υπό κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Αμπράμοβιτς είχε δηλώσει ότι τα έσοδα πρέπει να διατεθούν «σε όλα τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία», συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στη Ρωσία. Σε κοινή δήλωση, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ξεκαθάρισαν πως, παρότι παραμένουν ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, είναι πλήρως έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον χρειαστεί.
Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.
Το αδιέξοδο οφείλεται στη διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους νομικούς εκπροσώπους του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος είχε λάβει ειδική άδεια για την πώληση της Τσέλσι υπό τον όρο ότι δεν θα αποκομίσει οφέλη από αυτήν. Αν και τα χρήματα βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων και δεν μπορεί να τα αγγίξει, παραμένουν νομικά δικά του. Η δήλωσή του ότι τα έσοδα θα διατεθούν μέσω ενός ιδρύματος για όλα τα θύματα του πολέμου –και όχι αποκλειστικά για την Ουκρανία– αποτέλεσε σημείο τριβής.
Η Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων είχε επισημάνει από πέρυσι ότι είναι «ακατανόητο» πώς η υπόσχεση του Αμπράμοβιτς δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, ενώ τα κεφάλαια παραμένουν δεσμευμένα. Σύμφωνα με την έκθεση, η στασιμότητα αυτή πλήττει τόσο τον Αμπράμοβιτς όσο και την κυβέρνηση, η οποία –όπως αναφέρει– θα έπρεπε να είχε επιμείνει σε μια πιο δεσμευτική συμφωνία.