Η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα προκριματικά του Euro.

Η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα προκριματικά του Euro.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει και το σύστημα των προκριματικών του Euro. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν τον τελικό του Europa League.

Όπως αναφέρουν τα αγγλικά μέσα, η μειωμένη απήχηση των προκριματικών στο φίλαθλο κοινό αποτελεί βασικό λόγο για αυτές τις σκέψεις. Αρχικά, η UEFA εξέτασε την υιοθέτηση ενός μοντέλου League Phase, παρόμοιου με εκείνο των διασυλλογικών διοργανώσεων. Ωστόσο, η εκτίμηση ότι δεν θα προέκυπταν ιδιαίτερες εκπλήξεις ούτε σημαντική αύξηση σε ενδιαφέρον και τηλεθέαση οδήγησε στην εγκατάλειψη αυτής της ιδέας.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι ένα σύστημα αντίστοιχο με το Nations League, όπως εφαρμόζεται ήδη και στο ποδόσφαιρο γυναικών. Σε αυτό το μοντέλο, οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (λίγκες) και σε μικρότερους ομίλους, αντιμετωπίζοντας αντιπάλους παρόμοιας δυναμικότητας. Οι πρώτοι των ομίλων στη League A εξασφαλίζουν απευθείας πρόκριση, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καθορίζονται μέσω playoffs.

Βέβαια, θα χρειαστούν προσαρμογές, καθώς το Euro φιλοξενεί 24 ομάδες, σε αντίθεση με τις 11 του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Οποιεσδήποτε αλλαγές, πάντως, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν το Euro του 2028.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.