Ο Μάκης Αγγελόπουλος μίλησε στο κανάλι της Betsson και το μεσημέρι του Σαββάτου παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο κανάλι της Betsson, χορηγού της Ένωσης, προκειμένου να προβεί σε απολογισμό πεπραγμένων και να αναλάβει την ευθύνη για την εφετινή αγωνιστική αποτυχία των «κιτρινόμαυρων».

Η συνέντευξη θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων δόθηκε σήμερα (1/6) στη δημοσιότητα και το δεύτερο θα προβληθεί αύριο.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.

Ο κ. Αγγελόπουλος διαβεβαίωσε -μεταξύ άλλων- ότι το 90-95% των οικονομικών εκκρεμοτήτων που αντιμετώπιζε ο σύλλογος έχει επιλυθεί, ενώ άφησε αιχμές κατά των οργανωμένων οπαδών, για τους οποίους είπε ότι χάθηκαν από το γήπεδο και πήγαιναν μόνο για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Αναλυτικά, ο Μάκης Αγγελόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις των φίλων της ΑΕΚ για:
Το πότε θα τελειώσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες:

«Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι το 90-95% των υποχρεώσεών μας έχει κλείσει. Βέβαια, για να έχουμε καλύτερη εικόνα δεν ξέρω αν πρέπει να αναλύσουμε τώρα τα οικονομικά της ομάδας, για να καταλάβουν όλοι πώς προκύπτουν αυτά τα ανοίγματα και οφειλές.

Θυμίζω ότι είχαμε σηκώσει την κόκκινη σημαία μετά τον κορονοϊό, είχαμε πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Δυστυχώς τα ήδη πενιχρά έσοδα έχουν καταβαραθρωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χορηγούς. Επιπλέον, εμείς έχουμε αναλάβει – έχοντας πάρει το γήπεδο μερικούς μήνες νωρίτερα – μία σημαντική επένδυση, που δεν μπορούσε να περιμένει: Να αναβαθμίσουμε, να επενδύσουμε αρκετά εκατομμύρια για να πάρει σάρκα και οστά το όνειρό μας για το γήπεδο.

Σε περίπτωση που σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις φυσικά και στο YouTube.

Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούσαμε και μία νέα διοργάνωση. Θυμίζουμε ότι ήμασταν η μοναδική ομάδα που έχει χρηματοδοτήσει – με ένα ποσό της τάξης των 2.5 εκατομμυρίων συνολικά, το Final Four του 2018 και το Final Eight του 2020. Πέρα από τα μειωμένα έσοδα και την κρίση του κορονοϊού, έχουμε τις επενδύσεις στο γήπεδο και σε δύο διεθνείς διοργανώσεις. Τονίζω ότι μόνο η ΑΕΚ το έχει κάνει αυτό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων έχει τελειώσει και εκτιμώ ότι είναι υπόθεση μερικών μηνών για να κλείσουμε ολοσχερώς αυτό το δύσκολο κεφάλαιο που άνοιξε το 2020».

Τις τιμωρίες της έδρας:

«Η πιο σοβαρή πρόκληση. Προγραμματίζουμε μια σειρά από πράγματα για να θωρακίσουμε το γήπεδό μας. Και γι΄ αυτούς που έρχονται δωρεάν και γι΄ αυτούς που προκαλούν επεισόδια.

Εδώ θέλω να πω ότι – όπως γνωρίζετε – προέρχομαι από τους οργανωμένους και αυτοί με παρότρυναν στην είσοδό μου στην ΚΑΕ. Και επίσης είναι γεγονός ότι οι οργανωμένοι στήριξαν την ομάδα στις δύσκολες χρονιές της. Από όταν μπήκε το νερό στο αυλάκι, οι οργανωμένοι χάθηκαν, έφυγαν από το γήπεδο και δυστυχώς εμφανίστηκαν κάποιες φορές, με προθέσεις όχι τόσο αθλητικές, αλλά εξωαγωνιστικές.

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να υπάρχουν a la carte οπαδοί. Όταν πάμε στο γήπεδο, πάμε για να υποστηρίξουμε την ομάδα μας. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι ερχόμαστε στο γήπεδο για να δέρνουμε 16 συνταξιούχους Ιταλούς οπαδούς ή να πάμε να εκδηλώσουμε την πολιτική μας θέση ή διάσταση για το μεσανατολικό και να πηγαίνουμε στο γήπεδο για να δημιουργήσουμε επεισόδια με 500 Ισραηλινούς. Θυμίζω ότι σε εκείνο τον αγώνα (με την Χάποελ Τελ Αβίβ) είχαμε 1.432 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 500 αφορούσαν ταξιδιώτες από το Ισραήλ.

Η ΑΕΚ είναι αυτοσκοπός, όχι το μέσο για να προβάλλουμε τις πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες απόψεις. Εγώ δεν μοχλεύω την συμμετοχή στην ΑΕΚ. Με ενδιαφέρει μόνο η ομάδα και είναι αυτοσκοπός. Και στις δύο περιπτώσεις που έγιναν επεισόδια, οι οπαδοί ήρθαν, έδειραν τους Ιταλούς συνταξιούχους και έφυγαν, άρα δεν είδαν καν το παιχνίδι. Όταν είχαμε παίξει στην Ιερουσαλήμ, σε ένα γήπεδο 11.000 ανθρώπων, υπήρχαν 100 δικοί μας οπαδοί, που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Σε περίπτωση που σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις φυσικά και στο YouTube.

Το μεσανατολικό δεν θα λυθεί στο γήπεδο. Ασχολείται ο ΟΗΕ από το 1948, για να μην πάω στο 1918. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Όλο αυτό έχει πλήξει τους κατόχους διαρκείας, έχει δημιουργήσει μία αναστάτωση. Και, όπως είπα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να θωρακίσουμε το γήπεδο και θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα. Το δεύτερο που θα κάνω, είναι – εφόσον προκύψουν τιμωρίες – οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας θα αποζημιώνονται όσοι το θελήσουν (οικονομικά) για το παιχνίδι ή τα παιχνίδια που θα χάνουν.

Δεν είναι δυνατόν να έρχεται κάποιος οπαδός μας στο γήπεδο με σκοπό να το καταστρέψει. Να διαλύει τα μάρμαρα, τις τουαλέτες. Αυτά δεν είναι αποδεκτά».

Τις τιμωρίες της ΔΕΑΒ:

«Για τις τιμωρίες που δεχθήκαμε για τους εντός έδρας αγώνες, με βάση το γράμμα του νόμου δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο. Νομίζω αυτό θα λυθεί από την κυβέρνηση.

Το παράδοξο της υπόθεσης και για τις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο Αθλητικός Δικαστής μας αθώωσε. Άρα υπάρχει μία δυσαρμονία μεταξύ των αποφάσεων ΔΕΑΒ και Αθλητικού Δικαστή. Θεωρώ ότι αυτό θα λυθεί με την ύπαρξη δευτεροβάθμιου οργάνου, όπου κάποιος θα απολογηθεί. Τώρα, για την ποινή στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα, η απόφαση ήταν ακατανόητη.

Σε ένα παιχνίδι που δεν είχαμε πάρει εισιτήρια και η φύλαξη του γηπέδου ανήκε στην ομάδα και στην αστυνομία, ένας οπαδός που δεν ξέρουμε καν αν ήταν οπαδός της ΑΕΚ, πέταξε ένα μπουκάλι ούζο σε αστυνομικούς. Αυτή η τιμωρία ήταν πέρα για πέρα άδικη».

Το δικό του μερίδιο ευθύνης:

«Το βάρος της ευθύνης και της αποτυχίας βαραίνει αυτόν που ηγείται σε μία εταιρεία. Άρα η ευθύνη για την φετινή χρονιά βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Ακόμα και αν δεν προπονώ εγώ, επειδή οι άνθρωποι που επέλεξαν τον προπονητή ή τους παίκτες, τέλος πάντων όλος ο οργανισμός έχει επιλεγεί από εμένα. Οπότε η ευθύνη πάει προς τα πάνω, άρα ο μοναδικός υπεύθυνος για την φετινή πιο αποτυχημένη χρονιά στην θητεία μου, είναι 100% δικιά μου. Γιατί όταν έχουμε το τρίτο αγωνιστικό μπάτζετ και τερματίζουμε 7οι, προφανώς έχει γίνει κάποιο πολύ μεγάλο λάθος.

Σημαίνει ότι 4 ομάδες έκαναν καλύτερη δουλειά από εμάς. Και αν είναι αποδεκτό μία ομάδα να τα καταφέρει γιατί λειτούργησε η χημεία, το τέσσερις ομάδες δείχνει ότι το πρόβλημα ήμασταν εμείς. Βέβαια, όταν λέμε αγωνιστικό μπάτζετ, το ότι είχαμε το 3ο αγωνιστικό μπάτζετ, αυτό κρίνεται από την τιμή που πληρώνεις.

Σε περίπτωση που σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις φυσικά και στο YouTube.

Υπάρχει πάντα μία διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας. Τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, αξία αυτό που παίρνεις. Προφανώς υπήρξε μεγάλη δυσαναλογία της τιμής που πληρώσαμε και πήραμε. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς ο αθλητισμός έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν μπορείς να εγγυηθείς στο 100% ούτε το αποτέλεσμα, δηλαδή την νίκη, ούτε την ποιότητα του προϊόντος και σίγουρα ούτε την σταθερότητα.

Παρόλα αυτά, επειδή είναι πολλοί αυτοί που μας πέρασαν, νομίζω ότι κάτι δεν πήγε καλά. Το έχω συζητήσει στην εταιρεία και τους παίκτες. Αναζητήσαμε τις αιτίες. Λίγο η χημεία, λίγο ο προπονητής δεν βγήκε αυτό που θέλαμε, ίσως η δίψα… κάποιοι παίκτες ίσως ήταν χορτασμένοι και δεν είχαν την πείνα για επιτυχίες. Όλα αυτά μαζί, ίσως και επειδή δεν είχαμε ρολίστες, παιδιά που θα θυσιαστούν, αλλά πρωταγωνιστές, ίσως όλα αυτά μαζί έπαιξαν ρόλο. Νομίζω ότι όλο αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Το τι θα αλλάξει στο σκεπτικό του και ποιο είναι το όραμά του:

«Είναι ένας δύσκολος χώρος για να επιχειρήσει κάποιος, γιατί συγκρούεται πάντα η επιχειρηματικότητα με το συναίσθημα. Υπάρχει μία εταιρεία, η ΚΑΕ, που έχει υποχρεώσεις και στην οποία έχω προσωπικά επενδύσει 21,5 εκατ. ευρώ. Και υπάρχει και μία ομάδα. Προφανώς τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει η εταιρεία, αλλά η ομάδα.

Αυτή η μόνιμη σύγκρουση συναισθήματος – επιχειρηματικότητας, σε εμένα υπερίσχυε πάντα στο συναίσθημα. Για την ομάδα. Νομίζω, ίσως θα πρέπει να αλλάξει αυτό. Προφανώς θα παραμείνει το συναίσθημα, αλλά ίσως πρέπει να μπουν περισσότερα οικονομικά κριτήρια για να υπάρξει ισορροπία στην λειτουργία εταιρείας και ομάδας. Γι΄ αυτό και γίνονται κάποιες αλλαγές. Νομίζω αυτό θα αλλάξει και θα βοηθήσει και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας».

Τον λόγο που όλες οι υπόλοιπες ΚΑΕ δεν συντάσσονται εναντίον Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού:

«Το να τους πετάξουμε εκτός πρωταθλήματος δεν έχει λογική ως ερώτηση. Αυτό που έχει λογική και πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δούμε πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων. Πρέπει να μπουν κανόνες ισονομίας.

Στο NBA υπάρχει το σάλαρι καπ, στην Γαλλία έχει ήδη μπει και από ότι μαθαίνω υπάρχει πρόθεση να μπει αυτό και σε άλλες αγορές. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να παίξουμε στα ίσα, με τους ίδιους όρους. Νομίζω ότι το σάλαρι καπ είναι στην σωστή κατεύθυνση. Όπως ορίζουμε το χαμηλότατο μπάτζετ, να ορίσουμε και το ανώτερο και με βάση αυτό να γίνει το πρωτάθλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, όλοι θα έχουν την δυνατότητα και την τύχη να ανταγωνιστούν όλους, σε ένα παιχνίδι. Προφανώς σε σειρά αγώνων πάντα θα υπάρχει πλεονέκτημα σε αυτόν που έχει μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά σε ένα παιχνίδι όλοι θα έχουν την τύχη να τα καταφέρουν.

Σε περίπτωση που σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις φυσικά και στο YouTube.

Πρέπει νομίζω όλες οι ομάδες να συμφωνήσουμε στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, να παίξουμε με τους ίδιους όρους οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν ομάδες που έχουν έσοδα από μία ιδιωτική διοργάνωση – γιατί λέμε Ευρωλίγκα, που είναι γενικό, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι μέτοχοι – από την οποία αντλούν έσοδα και έρχονται να μας ανταγωνιστούν.

Είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού. Έχουν έσοδα από μία διοργάνωση που δεν επιτρέπουν στους άλλους να συμμετάσχουν. Είναι μία κλειστή λίγκα, από την οποία αντλούν έσοδα. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Η μόνη κλειστή λίγκα είναι η Ευρωλίγκα, όπου οι θέσεις δεν βγαίνουν καν από το πρωτάθλημα. Ποιο το νόημα του πρωταθλήματος όταν η ευρωπαϊκή συμμετοχή βγαίνει από εκεί. Βλέπετε πόσο ενδιαφέρον έχει το ποδόσφαιρο, όπου οι ομάδες κερδίζουν την έξοδο στην Ευρώπη μέσα από το πρωτάθλημα και το κύπελλο. 20 χρόνια μεταξύ των ίδιων ομάδων δεν γίνεται ούτε στην Ουγκάντα. Και το λέει αυτό κάποιος, όπου η ΑΕΚ είναι η μοναδική άλλη ομάδα στα τελευταία 20 χρόνια που έχει κερδίσει τίτλους.

Σε περίπτωση που σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις φυσικά και στο YouTube.

Μακροπρόθεσμα θα έχει προβλήματα το άθλημα στην χώρα μας. Νέοι παίκτες δεν βγαίνουν, ταλέντα δεν υπάρχουν και – το σημαντικότερο – δεν βλέπω νέους επενδυτές, επειδή υπάρχει η κατάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Για το αν μετανιώνει που η ΑΕΚ άφησε ένα μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο για να πάνε όλες οι ομάδες στην δημόσια τηλεόραση:

«Σε έναν βαθμό μετανιώνω, γιατί εμείς πάντα βάλαμε πάνω και από την ομάδα το γενικότερο καλό. Το καλό του μπάσκετ από της ομάδας. Πιστεύω ότι σε μία πίτα που θα μεγαλώσει, η ΑΕΚ – που είναι ένα συγκεκριμένο brand – θα έχει το μερίδιό της. Άρα όσο μεγαλώνει η πίτα, θα μεγαλώνει και το μερίδιο της ομάδας.

Δυστυχώς είδα ότι πολλές άλλες ομάδες λειτούργησαν με μικροσυμφέροντα με επενδυτικό ορίζοντα το επόμενο Σάββατο. Δεν είδαν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και όχι κοντόφθαλμα. Επιμένω ότι ούτε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό συμφέρει αυτό. Γιατί το να μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σημαίνει ότι το να αυξήσουν τα μερίδιά τους οι δύο σε μία συρρικνωμένη πίτα, δεν τους ωφελεί. Όλους ωφελεί, όσοι είμαστε με το μπάσκετ, να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εν κατακλείδι, έχω μετανιώσει, επειδή πολλές φορές είδα ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ατζέντα και μακροπρόθεσμη οπτική που βάλαμε στο τραπέζι».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.