Ο Κάιλ Γκάι έμαθε να ζει με το άγχος. Δεν το έβαλε κάτω και πλέον δεν σταματά να χαμογελά. Η ιστορία ενός... σεσημασμένου δολοφόνου.

Μάρτιος του 2018. Το Νο.16 UMBC γράφει ιστορία και αποκλείει το Νο.1,τους Virginia Cavaliers, στη March Madness του NCAA. O Ντε’ Άντρε Χάντερ (παίκτης των Χοκς πλέον) έχει περάσει το χέρι του γύρω από έναν «κοντούλη» τύπο. Το όνομά του, Κάιλ Γκάι. Ο Γκάι είχε κρύψει το πρόσωπό του μέσα στη φανέλα του. Προσπαθούσε να κρύψει την… ντροπή που ένιωθε από τη βαριά αυτή ήττα. Μια σκηνή που δεν ήταν κάτι το περίεργο. Πολλές φορές έχουμε δει παίκτες να κλαίνε μετά από αποκλεισμούς κλπ. Έναν μήνα μετά όμως όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα.

Ο «κοντούλης» αυτός τύπος κάνει δύο αναρτήσεις στο Facebook. Δύο γράμματα. Το πρώτο είναι προς τον εαυτό του. Το είχε γράψει πριν όσα γίνουν στη March Madness. Το άλλο; Το άλλο γράφτηκε λίγο μετά τον πικρό αποκλεισμό. Σε αυτά ο Γκάι ανοίγει την καρδιά του και μιλά για όσα περνά. Αποκαλύπτει πως πάσχει από «crippling anxiety» και κρίσεις πανικού. Με δυο λόγια το άγχος τον κυριεύει μέσα στην καθημερινότητά του και ουσιαστικά τον αφήνει… ανάπηρο.

Γυρνώντας και πάλι τον χρόνο μπροστά, και συγκεκριμένα πέντε χρόνια, βλέπουμε πως δεν τα έχει πάει άσχημα. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής NCAA το 2019, έναν χρόνο μετά τα όσα έγιναν. Έχει επιλεγεί στο draft του NBA και έχει παίξει σε Κινγκς και Χιτ. Και πλέον αποτελεί έναν… σεσημασμένο δολοφόνο στην Ευρώπη. Φορώντας τη φανέλα της Μπανταλόνα και μοιάζει έτοιμος για το μεγάλο βήμα στη Euroleague. Το χαμόγελο από το πρόσωπό του δύσκολα σβήνει πια. Έχει μάθει πλέον να διαχειρίζεται όσα πέρασε και να παραδίδει μαθήματα για όσους ανάλογα ανάλογα θέματα. Ένας πραγματικός νικητής.

Τα γράμματα του Γκάι που συγκλόνισαν

Όπως αναφέραμε, ο Γκάι έγραψε δύο γράμματα τα οποία ανήρτησε εκείνον τον Απρίλη. Δεν ήταν εύκολο να το κάνει, αλλά πήρε την απόφαση. Όταν πάτησε «δημοσίευση» τον κυρίευσε το άγχος ξανά. Συνήθως οι αθλητές δεν ανοίγονται έτσι απλά. Είχε μάθει όμως να ζει μέσα στο άγχος. Οπότε, τι ήταν άλλη μία φορά.

«Κανείς δεν το ξέρει, αλλά παίρνεις τη φαρμακευτική αγωγή για το άγχος σου όλη τη σεζόν. Το κράτησες μυστικό επειδή δεν ήθελες να το εκλάβουν ως αδυναμία», αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρώτο γράμμα. Και συνεχίζει: «Δεν ήταν μαζί σου όταν ξεσπούσες σε κλάματα στη μέση της προπόνησης και δεν ήξερες γιατί. Παρόλα αυτά όμως δεν το έβαζες κάτω. Δεν ήταν εκεί κάθε φορά που η αρραβωνιαστικιά σου σε βοηθούσε να ηρεμήσεις, βράδυ με το βράδυ. Όταν η πίεση έμοιαζε να σε κυριεύει. Αλλά δεν το έβαζες κάτω. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούσες να χαμογελάσεις στο δεύτερο μισό της σεζόν. Εξαιτίας του άγχους και της πίεσης που σε «έτρωγε». Αλλά δε το έβαζες κάτω».

Μια μικρή παρένθεση. Όταν το Virginia ηττήθηκε από το UMBC ο Γκάι το πήρε πολύ βαριά. Δέχθηκε μέχρι και απειλές για τη ζωή του μέσα από τα social media. Όμως δεν το έβαλε κάτω, όπως έγραφε παραπάνω, για άλλη μια φορά. Έφτασε στο σημείο να βάλει ως φόντο στο κινητό του φωτογραφία από εκείνη την ήττα για να το θυμάται και να παίρνει ώθηση. «Δεν έχει να κάνει με την ήττα. Αλλά με όλη μου τη ζωή. Ο κόσμος με αμφισβήτησε. Δεν θέλω να ξεχνώ τα άσχημα πράγματα. Δεν ήταν καν κάτι άσχημο. Δεν θα είμασταν εδώ αν δεν ήταν εκείνη η ήττα», είχε αναφέρει στο Final Four του 2019. Κλείνει η παρένθεση.

«”Χτυπήθηκα” από ένα υπέρμετρο συναίσθημα λύπης. Άγχους και αποτυχίας… Μπήκα στο ντους και έκλαψα μόνος μου», ανέφερε μεταξύ άλλων στο δεύτερο γράμμα του. Μετά από αυτή την εξομολόγηση ο Γκάι έγινε κάτι σαν «πρέσβης» για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν οι αθλητές των Κολεγίων. Παράλληλα πριν τρία χρόνια δημιούργησε και ένα ίδρυμα για να βοηθά ανθρώπους να προχωρούν με τη ζωή τους.

Η λύτρωση της επόμενης σεζόν με πρωταγωνιστή τον Γκάι

Η ζωή μπορεί να έχει τα κάτω της, έχει όμως και τα πάνω της. Και ο Γκάι ανταμείφθηκε για όσα πέρασε. Έναν χρόνο μετά την σκληρή ήττα και τον αποκλεισμό, το Virginia επέστρεψε. Αυτή τη φορά βρέθηκε στο Final Four, ξανά ως Νο.1, αλλά ποιος νοιαζόταν. Η ευκαιρία δεν θα έφευγε έτσι.

Ο «κοντορεβιθούλης» γκαρντ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο φινάλε του ημιτελικού με το Auburn. Ένα φινάλε που έχει μείνει στην ιστορία. Περίπου 10″ πριν το τέλος το Virginia ήταν τέσσερις πόντους πίσω (61-57). Ο Γκάι βγαίνει στη γωνία και μειώνει στον έναν (61-60) με 6,5¨ ακόμα. Το Auburn κάνει 1/2 βολές και πλέον όλα είναι ανοιχτά. Έχοντας όμως να δώσει δύο φάουλ. Τα οποία και διαπράττει.

Το ρολόι γράφει 1,5″ και η μπάλα είναι έξω για το Virginia. Ο Γκάι βγαίνει ξανά από τα σκριν και πάει στη γωνία. Σουτάρει και παίρνει φάουλ για τρεις βολές με 0,6″. Το πρόσωπό του λάμπει. Μοιάζει να μην έχει κανένα άγχος. Αν και αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε έναν κόμπο στο στομάχι. Βάζει 3/3, κάνει το 63-62 και με 15 πόντους στέλνει την ομάδα του στον τελικό. Εκεί όπου σε άλλη μια παράσταση βάζει 24 πόντους με τους Cavaliers να στέφονται πρωταθλητές του NCAA.

Το ΝΒΑ, η Μπανταλόνα και η… δολοφονία της Ρεάλ

Το καλοκαίρι του 2019, όντας πλέον πρωταθλητής, ο Γκάι επιλέγεται από τους Νικς στο draft και ανταλλάσσεται στους Κινγκς. Έμεινε στην Καλιφόρνια για δύο σεζόν και στη συνέχεια μετακόμισε στη θυγατρική των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Στα μέσα εκείνης της σεζόν (2021-22) υπέγραψε στους Μαϊάμι Χιτ, ωστόσο λίγο πριν το φινάλε επέστρεψε στο Κλίβελαντ.

Για τη φετινή χρονιά ο Γκάι πήρε την απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Προορισμός η Βαρκελώνη και η Μπανταλόνα. Όποιος παρακολουθεί συστηματικά τη Liga Endesa δεν γίνεται να μην τον έχει ξεχωρίσει. Στο EuroCup μέτρησε 11,8 πόντους με 32,1% στο τρίποντο και 2,6 ασίστ. Στην ACB έχει καταγράψει 13 πόντους μ.ο με 38% τρίποντο. Συν φυσικά μερικές μεγάλες εμφανίσεις στα πλέι οφ.

Ήταν κομβικός στο αποκλεισμό της Μπασκόνια με 2-0 στον πρώτο γύρο. Και το βράδυ της Τρίτης (6/6) φρόντισε να συστηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο περίφημο «Palacio de Deportes». Ήταν απλά απολαυστικός σημειώνοντας 30 πόντους (2/7 δίποντα, 8/13 τρίποντα, 2/3 βολές) και 5 ασίστ σε περίπου 32′. Για να πάρουν τη μεγάλη νίκη οι Καταλανοί. Και μάθουν όλοι ποιος είναι ο… χαμογελαστός δολοφόνος.

Επίλογοι και σχετικά δεν χρειάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό το κείμενο θα κλείσει με τα λόγια του ίδιου του Γκάι. «Το μήνυμά μου προς τους ανθρώπους που περνούν κάτι, και ελπίζω να το είδαν με την ιστορία μας, με τη δική μου ιστορία, είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό μέρος μπορείς να βγεις στην επιφάνεια. Γίνεται πιο φωτεινό. Το κυριότερο είναι ότι δεν είσαι μόνος σου». Είπε, και πλέον το χαμόγελο δύσκολα φεύγει από το πρόσωπό του.