Οι Golden State Warriors έγραψαν την δική τους ιστορία. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν την ομάδα που άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού ολόκληρου του μπασκετικού πλανήτη.

Golden State Warriors. Όπως λέμε ένα όνομα, μια ιστορία. Χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία όχι μόνο του NBA αλλά και ολόκληρου του μπασκετικού πλανήτη. Άλλαξαν το ρου της ιστορίας και παραμένουν μια ομάδα-ορόσημο. Συγκεκριμένα, οι Golden State Warriors από το 2007 μέχρι το 2019 πέτυχαν εκπληκτικά πράγματα. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι πέτυχε και τι κατάφερε αυτή η ομάδα μέσα σε αυτό το διάστημα που μόλις αναφέρθηκε.

Ο ορισμός του run ‘n’ gun

Από το 2007 και μετά η ομάδα των ‘πολεμιστών’ άρχιζε να εμφανίζει στο παρκέ μια ομάδα με ποίκιλα στοιχεία run ‘n’ gun στο παιχνίδι της. Οι μαχητές κουβαλούσαν πάντα μαζί τους τη νοοτροπία του run ‘n’ gun τρόπου παιχνιδιού. Δηλαδή παρέτασσαν μία ομάδα που ήταν σχετικά κοντή, αλλά όσο έχανε στο ύψος το κέρδιζε σε ταχύτητα. Οι αντίπαλοι τους γνώριζαν ότι αντιμετώπιζαν μία ομάδα, που οποιοσδήποτε παίκτης, θα σουτάρει από οποιαδήποτε θέση του γηπέδου, στο πρώτο εκατοστό που θα βρει ελεύθερο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο πάντα οι αγώνες τους κινούνταν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς. Η συνταγή αυτή λοιπόν δεν κρίθηκε με αποτυχία. Αντιθέτως, με αυτά τα χαρακτηριστικά παιχνιδιού άνοιξε ο δρόμος προς τις μεγάλες επιτυχίες.

Η εποχή του Στέφεν Κάρι

Αφού οι Warriors είχαν πάρει την απόφαση για το ποιο αγωνιστικό στυλ θα εφαρμόσουν, είχε φτάσει η στιγμή, για περεταίρω αποφάσεις. Η επόμενη απόφαση λοιπόν, είχε να κάνει με τον εντοπισμό του κατάλληλου παίκτη, που θα ταίριαζε απόλυτα στην αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας, και θα αποτελούσε τον αστέρα πάνω στον οποίο θα έχτιζαν την ομάδα τους. Και μπορεί ούτε οι ίδιοι να μην το είχαν αντιληφτεί απόλυτα τότε. Αλλά στην 7η επιλογή του draft του 2009, επέλεξαν τον παίκτη που άλλαξε την ιστορία του σύγχρονου μπάσκετ. Ο λόγος φυσικά για τον Στέφεν Κάρι.

Ο Κάρι είχε την ευλογία να ανήκει σε ένα σύνολο που όταν ένας παίκτης έπαιρνε ένα γρήγορο, τραβηγμένο και σε πολλές περιπτώσεις τρελό σουτ, να ενθαρρύνεται και να μην τιμωρείται. Ήταν ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ένας παίκτης όπου χρόνο με τον χρόνο βελτιωνόταν μέσα από το παιχνίδι της ομάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τώρα να θεωρείται all star. Ο τρελό Κάρι με αυτό το απίστευτο release προσέφερε εκπληκτικές μπασκετικές παραστάσεις που όμοιες δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν, ενώ το μεγαλύτερο κατόρθωμά του είναι ότι ενέπνευσε τις ομάδες μπάσκετ, από τα τοπικά πρωταθλήματα της Ελλάδας μέχρι και το NBA, αυξήσουν κατά πολύ τον αριθμό των σουτ τριών πόντων που έπαιρναν σε κάθε παιχνίδι.

Μια ανίκητη ομάδα

Σε διάστημα μιας πενταετίας περίπου οι Warriors δημιουργήσαν αυτό που λέμε μια ανίκητη ομάδα. Μια ομάδα που δεν είχε αντίπαλο.

Η αρχή έγινε με τον Κλέι Τόμσον το 2011. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ψάχνει μία ομάδα από έναν παίκτη που αγωνίζεται στη θέση του shooting guard. Σκοράρει με περισσή ευκολία. Είναι από τους πιο clutch παίκτες του NBA. Γνωρίζει εξαιρετικά τα βασικά του μπάσκετ. Και η ικανότητά του στο σουτ είναι το κάτι άλλο.

Ένα χρόνο μετά η ομάδα έκανε δικό της τον Ντρέιμοντ Γκρίν. Ο παίκτης αυτός είχε το ρόλο του ‘σκύλου’. Μπαίνει δυνατά στις φάσεις, παίζει σκληρή άμυνα, είναι καλός στο trash talk, και δεν χάνει ευκαιρία να καυγαδίσει με τον αντίπαλο. Αναμφίβολα, χρειάζονται τέτοιοι παίκτες σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Στη συνέχεια οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς προέβησαν σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, που έμελλε να τους κάνει να φαντάζουν ανίκητοι για τα επόμενα χρόνια, και να γιγαντώσει ακόμα περισσότερο τη δυναστεία των μαχητών. Πιο συγκεκριμένα Έφεραν στην Oracle Arena τον Κέβιν Ντουράντ. Εξαιτίας αυτής της μεταγραφής, οι Γουόριορς διέλυσαν τον ανταγωνισμό σε ανατολή και δύση, και έφτασαν σε άλλους τρεις τελικούς NBA, από τους οποίους πήραν τους δύο. Τα λόγια λοιπόν από εκεί και πέρα είναι περιττά.

Golden State Warriors

Υπάρχουν και οι ρολίστες

Ομάδα χωρίς ρολίστες είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Προφανώς, και οι Golden State Warriors δεν θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία χωρίς αυτούς. Έτσι, στην ομάδα προστέθηκαν μερικοί καλοί και ακριβοί ρολίστες, οι οποίοι εκτίναξαν την δυναμική του συνόλου. Κατά περιόδους ήρθαν στην ομάδα οι Shaun Livingston, Andrew Bogut, Andre Iguadala, Leandro Barbosa, David Lee, Harrison Barnes. Το σύνολο αυτών παικτών αποτέλεσε τον βασικό κορμό της ομάδας. Καταφέρνοντας να την φτάσει στο σημείο να πετύχει το καλύτερο ποσοστό νικών στην κανονική περίοδο του NBA τη σεζόν 2015-16, και να φτάσει σε δύο τελικούς NBA, το 2015 και το 2016 κατακτώντας τον έναν.

Ο μέντορας Στιβ Κερ

Η επιτυχία της δυναστείας αυτής δεν πιστώνεται μόνο στους παίκτες αλλά και σε έναν από τους πιο έξυπνους προπονητές του κόσμου τον Στιβ Κερ. Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο και ίσως για κάποιους ακατόρθωτο. Κατάφερε αυτούς τους all star παίκτες να τους κάνει ομάδα. Να έχει ο καθένας το ρόλο του μα πάνω από όλα να παίζει ο ένας για τον άλλον. Χάρη σε αυτόν οι Warriors βρέθηκαν 5 συνεχόμενες φορές στους τελικούς του NBA (2015-2019), ενώ τρεις εξ’ αυτών έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου. Πραγματικά, ο Κερ πιστεύω θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Κλείνοντας, αν κοιτάξουμε όμως, ένα βήμα πιο πέρα, και δούμε πως χτίστηκε η δυναστεία αυτής της ομάδας, θα καταλάβουμε ότι οι μαχητές έφτασαν στην κορυφή, παίζοντας με έναν τρόπο, που καταρρίπτει κάθε είδους μπασκετική λογική. Και όμως αυτή την λογική την μιμήθηκε ολόκληρος ο μπασκετικός πλανήτης και θα την μιμείται για κάμποσο καιρό ακόμα.