Το αήττητο της Στεάουα Βουκουρεστίου αποτελεί, μέχρι και σήμερα, ένα ρεκόρ που ίσως δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ.

Σίγουρα το αήττητο του Βενγκέρ τη σεζόν 2003 – 2004 έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό πολλών φιλάθλων. Το επίσης εντυπωσιακό ρεκόρ της Σέλτικ των 63 συνεχόμενων νικών πρωταθλήματος, αποτελεί εξίσου ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Όμως ακόμα και αυτά τα τρομερά κατορθώματα υστερούν πολύ σε σύγκριση με αυτό που δημιούργησε αυτή η ομάδα. Ο λόγος για την Στεάουα Βουκουρεστίου.

Αήττητο που θα ζήλευαν πολλοί

Από τη σεζόν 1986 – 87 έως και τη σεζόν 1988 – 89, η Στεάουα Βουκουρεστίου έκανε το ακατόρθωτο. Κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο σε 119 παιχνίδια. Από αυτά τα 104 ήταν παιχνίδια πρωταθλήματος και τα 15 παιχνίδια κυπέλλου. Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι, η τότε υπερδύναμη της Ρουμανίας, κατάφερε και κέρδισε πέντε σερί πρωταθλήματα Ρουμανίας και τέσσερα κύπελλα (1985-89), χωρίς να υποστεί ούτε μια ήττα στο εγχώριο ποδόσφαιρο.

Πιο αναλυτικά στο θρυλικό αυτό επίτευγμα, τα 104 αήττητα παιχνίδια στο πρωτάθλημα ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 1986 και διήρκεσαν έως και τον Σεπτέμβριο του 1989. Αυτό το ρεκόρ κρατάει γερά ακόμα και σήμερα.

Κύπελλο Πρωταθλητριών και Σούπερ Καπ 1986

Η ασταμάτητη αυτή ομάδα ήταν έργο του Έμεριχ Γιένεϊ, ο οποίος είχε περάσει και από τον Ελλάδα στον πάγκο του Πανιωνίου (1995 – 96). Το αποκορύφωμα ήρθε το 1986 όπου κατέκτησε το, τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι μετά από ένα 0 – 0 της κανονικής διάρκειας. Ήρωας για τους Ρουμάνους αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ο οποίος κατάφερε και απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι των «μπλαουγκράνα». Έτσι, η Στεάουα, πέρασε στην ιστορία με χρυσά γράμματα ως η πρώτη ρουμάνικη ομάδα που κατακτούσε αυτό το τρόπαιο. Λίγο αργότερα ήρθε και η κατάκτηση του Σούπερ Καπ, η οποία «απογείωσε» την επιτυχία.

Αυτή η χρυσή εποχή εδραίωσε τη Στεάουα ως την πιο επιτυχημένη Ρουμάνικη ομάδα στην ιστορία. Με την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, «άνοιξαν» για τα καλά τα ρουμανικά ποδοσφαιρικά σύνορα. Έκτοτε, αυτή η τρομερή ομάδα δεν κατάφερε να ξαναπεράσει τη φάση των ομίλων, όμως κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρεκόρ που ίσως δεν πρόκειται να σπάσει και ποτέ.