Το όνομα Σάι Γκίλτζεους-Αλεξάντερ είναι πλέον σχεδόν συνώνυμο του σκοραρίσματος και οι μεγάλες εμφανίσεις έχουν πράγματι γίνει ρουτίνα για τον σούπερ σταρ των Θάντερ.

Το όνομα Σάι Γκίλτζεους-Αλεξάντερ είναι πλέον σχεδόν συνώνυμο του σκοραρίσματος και οι μεγάλες εμφανίσεις έχουν πράγματι γίνει ρουτίνα για τον σούπερ σταρ των Θάντερ. Όσο η Αμερική και ο υπόλοιπος μπασκετικός πλανήτης ασχολούνται με τον Λούκα και τον Γουέμπι, ο 25χρονος γκαρντ έχει καταφέρει να κάνει τα πάντα, σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση της Οκλαχόμα. Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από τη σαραντάρα απέναντι στους πρωταθλητές Νάγκετς. Με 31.4 πόντους μ.ο σε 39 αγώνες είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος καλύτερος σκόρερ στο NBA.

Τι τον ξεχωρίζει από τους υπόλουπους άσους της λίγκας;

Αυτό που ξεχωρίζει τον Γκίλτζεους-Αλεξάντερ πάει παραπέρα από τη δεύτερη θέση των Θάντερ στη Δύση (27-12). Πάει παραπέρα από τις νίκες και τις ήττες μιας νεανικής και ταλαντούχας ομάδας. Ο μοναδικός συνδυασμός ύψους, μήκους και ταχύτητας στη θέση του άσο είναι σπάνιος. Αυτό είναι και το κύριο πλεονέκτημα που έχει από τους έτερους άσους της λίγκας.  Η ικανότητά του να πετυχαίνει σταθερά 30 και πλέον πόντους ανά βραδιά αναδεικνύει την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Έ να κατόρθωμα που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν το κάνει απέναντι σε μερικούς από τους κορυφαίους αμυντικούς του ΝΒΑ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιθετικής του δεινότητας ήταν η πρόσφατη αναμέτρηση με τους Μπόστον Σέλτικς, μια ομάδα που διαθέτει δύο από τους καλύτερους αμυντικούς γκαρντ της λίγκας, τον Τζρου Χόλιντεϊ και τον Ντέρικ Γουάιτ. Σε μια νίκη με 127-123,  κατάφερε να γεμίσει το stat sheet του με 36 πόντους, έξι ριμπάουντ και επτά ασίστ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί και η αποτελεσματικότητα του αντιμετωπίζοντας το παραπάνω αμυντικό δίδυμο.  Πέτυχε 13 πόντους με 6 στα 9 σουτ απέναντι στον Χόλιντεϊ και 10 πόντους με 4 στα 6 σουτ απέναντι στον Γουάιτ.

Καλή η επίθεση αλλά στην άμυνα τι γίνεται;

Δεν είναι όμως απλά ένας άσος με έφεση στο σκοράρισμα. Η άμυνα του είναι σταθερή απέναντι σε σχεδόν κάθε αντίπαλο και το άνοιγμα ενός μέτρου και 8ο εκατοστών των χεριών, του επιτρέπει να δημιουργεί πολλά προβλήματα. Είναι μάλιστα πρώτος στο ΝΒΑ στα κλεψίματα με 2,5 και πρώτος στους πίνακες με 3,7 επεμβάσεις στη μπάλα ανά παιχνίδι. Με λίγα λόγια συνεχίζει να αποδεικνύει το πόσο “πλήρης” είναι σαν παίκτης και πως η αμυντική του δεινότητα μπορεί να συναγωνιστεί τα επιθετικά του κατορθώματα.


Σε αντίθεση με τις αφηγήσεις που περιβάλλουν παίκτες όπως ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Βίκτορ Ουεμπανιάμα, ο αντίκτυπος του Σάι Γκιλγκέους-Αλεξάντερ δεν περιορίζεται σε φανταχτερά στιγμιότυπα ή στην καταξίωση στα social media. Να μην παρεξηγηθούμε, είμαστε τεράστιοι φαν και των δύο παικτών. Το Ντάλας είναι όμως έβδομο και οι Σπερς τελευταίοι στη Δύση. Οι εμφανίσεις του Γκιλγκέους-Αλεξάντερ μεταφράζονται σε απτή επιτυχία.  Αυτή είναι εμφανής στα ατομικά stat lines του και, το πιο σημαντικό, στο εντυπωσιακό ρεκόρ των Θάντερ μέχρι τώρα στη σεζόν.

Είναι ήδη ηγέτης, και είναι ηγέτης σε μια ομάδα που μέχρι τώρα τα έχει κάνει σχεδόν όλα σωστά. Από το front office μέχρι το coaching stuff και τους παίχτες. Αν παίξει σωστά τα χαρτιά του και συνεχίσει να οδηγεί αυτό το εντυπωσιακό σύνολο προς την κορυφή, η καταξίωση δεν θα αργήσει να έρθει. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο επερχόμενο All-Star Game θα τον δούμε σε θέση βασικού.