Παρά τους σημαντικούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζουν, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο «φεγγάρι» τους στη σεζόν.

Παρά τους σημαντικούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζουν, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς (22-15) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο “φεγγάρι” τους στη σεζόν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Τζάρετ Άλεν.

Οι απουσίες και τα στατιστικά του Άλεν

Χωρίς τους Ντάριους Γκάρλαντ και Έβαν Μόμπλεϊ, οι οποίοι τέθηκαν εκτός στις 15 Δεκεμβρίου, πολλοί περίμεναν οι Κάβαλιερς να αρχίσουν να παίρνουν την κατηφόρα. Ο Γκάρλαντ είναι εκτός με κάταγμα στο σαγόνι, ενώ ο Μόμπλεϊ αναρρώνει από αρθροσκοπική επέμβαση στο γόνατο. Ωστόσο, παρα τις δύο πολύ σημαντικές αυτές απουσίες, όχι μόνο δεν κατηφόρησαν, αλλά κατάφεραν να κάνουν ένα εντυπωσιακό 8-3 στις τελευταίες τους 11 αναμετρήσεις. Αυτό φυσικά είχε ως αποτελέσμα να πλασαριστούν στην πέμπτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας.

Σε όλο το διάστημα των 11 αγώνων χωρίς τους δύο ταλαντούχους γκαρντ, ο Τζάρετ Άλεν έχει ανεβάσει σημαντικά την απόδοσή του. Με μέσο όρο 19,4 πόντους, 13,2 ριμπάουντ και 4 ασίστ αποτελέι τον πρώτο τροχό της αμάξης για τους Καβς. Επιπλέον έχει εντυπωσιακή ευστοχία στα σουτ με ποσοστό 66,7%. Η βελτίωση του από τα πρώτα 20 παιχνίδια είναι αισθητή καθώς είχε κατα μέσο όρο 12,4 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ πριν από τους τελεθταίους 11 αγώνες.  Ο Άλεν έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων και ένα αξιοσημείωτο παιχνίδι κόντρα στους Μπακς. Απέναντι στον Γιάννη και στον Λίλαρντ σημείωσε 30 πόντους, 12 ριμπάουντ, έξι ασίστ και είχε 15 στα 17 σουτ, παρά την ήττα με 119-111. Η πρόσφατη εμφάνισή του κόντρα στους Σπερς υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την βελτίωση του παιχνιδιού του.

Του αξίζει μια θέση στο All-Star Game; 

Ο προπονητής των Καβαλίερς, Τζέι Μπι Μπίκερσταφ, αναγνώρισε την εξαιρετική απόδοση του Άλεν. Επιπλέον, έθεσε την ερώτηση του αν μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς ψηλούς στη λίγκα που κάνουν αντίστοιχα πράγματα αυτή την περίοδο. Τόνισε επίσης πως αυτές οι εμφανίσεις είναι πολύ πιθανό να του χαρίσουν και μια θέση στο επερχόμενο All-Star Game στην Ιντιάνα. Να θυμίσουμε ότι ο Άλεν επιλέχθηκε μία φορά έως τώρα στην καριέρα του, ως αναπληρωματικός για το All-Star Game του Κλίβελαντ τη σεζόν 2021-22.


Ωστόσο, εκτός του Άλεν, οι βοήθειες έχουν έρθει και από κάποιους συνήθεις υπόπτους αλλά και από κάποια νέα πρόσωπα. Στο σερί 8-3, η ομάδα έχει επωφεληθεί από τις δυαντές εμφανίσεις των Ντόνοβαν Μίτσελ και Κάρις Λεβέρτ. Ωστόσο, κανένας τους δεν έπαιξε και τα 11 παιχνίδια. Ο Μίτσελ έμεινε έξω στα 4 και ο Λεβέρτ σε 1. Στους αναπάντεχους ήρωες, ο Σαμ Μέριλ έχει μέσο όρο 12,7 πόντους, ενώ σουτάρει με 44,4% από το τρίποντο. Ενώ αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του ρούκι Κρεγκ Πόρτερ Τζούνιορ με μέσους όρους 7,2 πόντους και 4,3 ασίστ κατά τη διάρκεια του επιτυχημένου σερί της ομάδας.

Το κυνήγι της περσινής απόδοσης

Για μια ομάδα που ήταν πολύ ήσυχη στην off-season, η ικανότητα του Κλίβελαντ να ανταποκρίνεταιστις αντιξοότητες φέτος είναι αξιοσημείωτη. Το πρόσφατο δυνατό σερί τους αλλά και η θέση τους στην κατάταξη της ανατολής το αποδεικνύουν.  Κοιτάζοντας μπροστά, αν ο Τζάρετ Άλεν διατηρήσει την απόδοση επιπέδου All-Star και με την επιστροφή των Γκάρλαντ και Μόμπλεϊ, οι Καβαλίερς θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν τα υψηλά στάνταρ της προηγούμενης σεζόν, στο τέλος της οποίας τερμάτισαν με ρεκόρ 51-31.

Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο Παρίσι στο πλάισιο του ΝΒΑ Paris Game 2024. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τους μέτριους Νετς την Πέμπτη το βράδυ με στόχο το 9-3.