Το 2023 φτάνει στο τέλος του και ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τι είδαμε ξημερώματα, ή νωρίς το πρωί σε highlights, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το 2023 στο NBA ήταν μια χρονιά γεμάτη μεγάλους αγώνες, νέους πρωταθλητές, “κυπελλούχους” και απρόσμενες μεταγραφικές κινήσεις που φτάνει στο τέλος της και ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τι είδαμε ξημερώματα, ή νωρίς το πρωί σε highlights, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οι τελικοί

Οι τελικοί του ΝΒΑ ήταν για ακόμη μια φορά απολαυστικοί. Η πειστική νίκη των Νάγκετς με 11 πόντους στο πρώτο παιχνίδι μας ώθησε προς τη μεριά του “Τζόκερ“. Ωστόσο, οι  Χιτ αντέδρασαν γρήγορα, επιδεικνύοντας εξαιρετική ευστοχία εξασφαλίζοντας τη νίκη στο Game 2 εκτός έδρας. Στη συνέχεια, οι Νάγκετς με πολύ δυνατές εμφανίσεις τόσο από τους σούπερ σταρ όσο και από το supporting cast, πήραν δύο τεράστιες νίκες μέσα στο Μαιάμι. Πολύ άστοχες και οι δύο ομάδες στο πέμπτο παιχνίδι στο Ντένβερ. Οι Νάγκετς επικράτησαν τελικά, εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή τους στα ριμπάουντ, υπερτερώντας των Χιτ στο ζωγραφιστό και αξιοποιώντας τις δεύτερες ευκαιρίες.

Αν και οι συνήθεις ύποπτοι έλειπαν από τους τελικούς του 2023, η αίγλη τους δεν χάθηκε σε καμία περίπτωση. Η σειρά ήταν μια τεράστια διαφήμιση του ομαδικού μπάσκετ και του πόσο καθοριστικοί είναι οι ρολίστες σε σημαντικές σειρές. Οι Χιτ και οι Νάγκετς ήταν άουτσαιντερ για όλη την σεζόν αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα φαβορί. Δεν θα μας εκπλήξει αν βρεθούν σε μεγάλες σειρές, και γιατί όχι και σε τελικούς και πάλι, τα ερχόμενα χρόνια. Δύο ομάδες μη “τηλεοπτικές” απέδειξαν πως κάθε ομάδα, με σωστή καθοδήγηση και έμφαση στην συλλογικότητα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και γιατί όχι, να καταλήξει στην κορυφή.

H offseason

Το δράμα μεταξύ του Χάρντεν και των Σίξερς έφτασε επιτέλους στο τέλος του μετά την αρχή της σεζόν 2023-2024. Στις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Οκτωβρίου, οι Σίξερς έστειλαν τους Χάρντεν, Τάκερ και Πετρούσεφ (πλέον στον Ολυμπιακό) στους Κλίπερς, ανταλλάσσοντάς τους με τον Μάρκους Μόρις, τον Ρόμπερτ Κόβινγκτον,  τον Νικ Μπατούμ, τον Κέι Τζέι Μάρτικ και πολλά μελλοντικά πικς. Ένα καλοκαίρι πολλών ανταλλαγών είδε τους Μιλγουόκι Μπακς και τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς να συμφωνούν σε ένα επικό ντιλ που αναστάτωσε σε μεγάλο βαθμό την λίγκα.

Οι Μπακς πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις, αφού απέκτησαν τον σούπερσταρ Ντέμιαν Λίλαρντ από τους  Μπλέιζερς. Η συμφωνία περιλάμβανε επίσης και τον Τζρού Χόλιντεϊ, ο οποίος κατέληξες στη Βοστόνη και πλέον προσφέρει τα αμυντικά του προσόντα στο backcourt των Σέλτικς. Μέχρι το τρειντ του Λίλαρντ, τον μεγαλύτερο θόρυβο έκανε η μετακόμιση του Μπράντλεϊ Μπιλ από την Ουάσινγκτον στο Φίνιξ. Ανταλλαγή η οποία μέχρι τώρα δεν έχει αποφέρει τα μέγιστα για τους Σανς, λόγω προβλημάτων τραυματισμού του σούπερσταρ από το Μισούρι.

Το ρεκόρ που δεν θα έσπαγε ποτέ

Ο Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε ιστορία το βράδυ της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου, καθώς έφτασε τους 38.388 πόντους στην καριέρα του. Έτσι, ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στη θέση του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στο NBA. Ο 38χρονος Τζέιμς χρειαζόταν 36 πόντους για το ρεκόρ όταν ξεκίνησε το παιχνίδι απέναντι στους Θάντερ. Με περίπου 10 δευτερόλεπτα να απομένουν στην τρίτη περίοδο, ο Τζέιμς πέτυχε δύο κρίσιμους πόντους προκαλώντας πανζουρλισμό στην έδρα των Λέικερς.

Το παιχνίδι διεκόπη στιγμιαία για να αναγνωριστεί η ιστορική περίσταση και ακολούθησε μια μίνι τελετή. Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ από τον Απρίλιο του 1984 και ήταν παρών στο παιχνίδι, συνεχάρη τον Τζέιμς. Ο αστέρας των Λέικερς συνοδευόταν από τη μητέρα του, τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του κατά τη διάρκεια της τελετής. Στην ομιλία του, ο Τζέιμς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους οπαδούς των Λέικερς για την αμέριστη υποστήριξή τους. Ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον πρώην επίτροπο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν και αναγνώρισε την κληρονομιά του Αμπντούλ-Τζαμπάρ.

Τα βραβεία

Η πορεία του Τζοέλ Εμπίιντ προς τον τίτλο του MVP του ΝΒΑ αποτελεί μια αξιοσημειώτη ιστορία ενός παίκτης ο οποίος ανακάλυψε το μπάσκετ στην εφηβεία του. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τραυματισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο ταλαντούχος σέντερ έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Είναι σίγουρα και το πρόσωπο της ανοικοδόμησης των Σίξερς. Αφού φλέρατρε πολλές χρονιές με το βραβείο, ο 29χρονος από τη Γιαουντέ του Καμερούν κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο MVP κερδίζοντας τον δύο φορές νικητή Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς. Ο Εμπίιντ είχε 33,1 πόντους κατά μέσο όρο και εξασφάλισε και τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στο σκοράρισμα. Κατέγραψε 10,2 ριμπάουντ και ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του με 4,2 ασίστ ανά αγώνα. Αναλογιζόμενος την πορεία του, ο Εμπίιντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το επίτευγμα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και την αποφασιστικότητα που διαμόρφωσαν τόσο την καριέρα του στο μπάσκετ όσο και τη ζωή του.

Στα υπόλοπια βραβεία, ο Νίκο Γιόκιτς αναδείχθηκε προφανέστατα MVP των τελικών του 2023 (24.5 π., 11.8 ριμπ., 9.8 α. μ.ο). Ρούκι της σεζόν αναδείχθηκε εύκολα ο Πάολο Μπανκέρο των Μάτζικ. Ενώ, καλύτερος έκτος παίκτης ήταν ο πάντα σταθερός Μάλκολμ Μπρόγκντον των Σέλτικς. Το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίχτη της χρονιάς πήρε ο μεταμορφωμένος Λόρι Μάρκανεν της Γιόυτα. Τέλος, αμυντικός παίκτης της περασμένης σεζόν αναδείχθηκε ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ του Μέμφις.

To πρώτο In-Season Tournament

Το πρώτο “κύπελλο” του NBA διεξήχθη φέτος με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Οι Λέικερς αναδείχθηκαν νικητές. Ο επίτροπος Άνταμ Σίλβερ απένειμε στον Λεμπρόν Τζέιμς το τρόπαιο του MVP για το τουρνουά. Στον αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στους Πέισερς, ο Άντονι Ντέιβις έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πλευρό του Λεμπρόν. Σημείωσε 41 πόντους και μαζέψε 21 ριμπάουντ. Ο Ρίβς συνέβαλε σημαντικά με 28 πόντους ενώ ο Ρέντις περιόρισε σημαντικά τον Χαλιμπέρτον. Η ανταγωνιστική ατμόσφαιρα, που θύμιζε αρκετά τα πλέι οφ του ΝΒΑ, ανέδειξε την αποφασιστικότητα και των δύο ομάδων. Μπορεί η φανέλα των Λέικερες να “μίλησε” αλλά οι Πέισερς αξίζουν συγχαρητήρια για τη θέση του φιναλίστ.

Μεγάλη κουβέντα μπορεί να γίνει για το αν ένα τέτοιο τουρνουά χρειαζόταν. Ωστόσο, οι παίκτες μόνο αδιάφοροι δεν έδειξαν. Κάποιοι μάλιστα, διπλασίασαν τους ετήσιους μισθούς τους με τις 500 χιλιάδες που έλαβαν για το τρόπαιο. Ήταν ένα πείραμα που πέτυχε. Θα ξαναγίνει; Την απάντηση την έχει μόνο ο Άνταμ Σίλβερ.

Τα highlights

Για το τέλος σας κρατήσαμε τις καλύτερες στιγμές από τα περσινά πλέι οφ, έτσι όπως της διάλεξαν οι άνθρωποι της λίγκας. Όσον αφορά την σεζόν που διανύουμε, τα παχνίδια της ημέρας των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών. Έπειτα, σιγά σιγά, ακολουθούν και τα υπόλοιπα που θα βρίσκονται στο ίδιο άρθρο, τέτοια εποχή του χρόνου.