Η επίδραση που έχει φέρει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στις τελευταίες δύο ομάδες που ανέλαβε είναι κάτι που δεν συνηθίζεται... και ακόμα ψάχνουμε εξήγηση.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες παρουσίες στις άκρες των πάγκων στην Γηραιά Ήπειρο. Πολλοί παίκτες έχουν εκφραστεί εναντίον του, άλλοι τον έχουν “εξυμνήσει”, όντας μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο τέλος της ημέρας. Αυτό που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής φέτος, είναι κάτι που ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του θα δυσκολευτούν πολύ ώστε να του προσάψουν κάτι.

Αν και ο Μαυροβούνιος προπονητής βαδίζει αισίως στο 66ο έτος της ηλικίας του, συνεχίζει ακάθεκτος από την άκρη των πάγκων στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Πολλοί προπονητές θα είχαν συνταξιοδοτηθεί, για άλλους θα είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όμως ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς καλά κρατεί. Και μαζί η (κάτι παραπάνω από) άμεση επίδραση που φέρνει σε οποιαδήποτε ομάδα αναλαμβάνει προπονητής. Που αποτελεί αυτή την στιγμή κάτι ανεξήγητο.

Το ξεκίνημα φέτος

Η αρχή της σεζόν βρήκε τον Μαυροβούνιο στο Βελιγράδι για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα. Η σερβική ομάδα, το φετινό αγωνιστικό ετός διέθεσε πολύ παραπάνω χρήματα από ότι συνήθως επέλεγε να ξοδεύει. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την σερβική ομάδα να κάνει εμφατικές κινήσεις στην μεταγραφική περίοδο. Συνήθως οι ερυθρόλευκοι είχανε ένα προφίλ ομάδας που βασιζόταν κατά κύριο λόγο σε εγχώριους παίκτες με λίγες προσθήκες ξένων. Εν αντιθέσει φέτος, έκανε δικούς της παίκτες “από το πάνω ράφι” της Ευρωπαϊκής αγοράς. Και όλο αυτό ανέβασε τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του Ερυθρού Αστέρα.

Όμως το κακό ξεκίνημα της ομάδας του Βελιγραδίου αποτέλεσε την ταφόπλακα στο μέλλον του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην σερβική πρωτεύουσα. Οι 3 ήττες στις 4 πρώτες αγωνιστικές ήταν κάτι που ανησύχησε τους υπεύθυνους της ομάδας. Και βρήκαν στο πρόσωπο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς τον αποδιοπομπαίο τράγο. Έτσι ο Μαυροβούνιος είδε την πόρτα της εξόδου. Δεν έμεινε για πολύ άνεργος. Μόλις 10 μέρες από το διαζύγιο με τον Ερυθρό Αστέρα ανέλαβε την αγαπημένη του Μπασκόνια. Μία ομάδα που επίσης είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα. Αφού στις 5 πρώτες αγωνιστικές μετρούσε μόλις μία νίκη. Αυτό όμως δεν θα συνεχίζονταν για πολύ.

Η εντελώς διαφορετική συνέχεια

Η Μπασκόνια έχασε παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Με βασική απουσία αυτή του Ντάριους Τομπσον. Συγχρόνως δεν προχώρησε σε ισχυρές κινήσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιρινού μεταγραφικού παζαριού. Λίγοι έως ελάχιστοι την έβλεπαν σαν μία ομάδα που θα μπορεί να είναι στα Playoffs. Η έλευση όμως του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και η επίδραση που φέρνει θα έκανε αρκετούς να αλλάξουν γνώμη.

Ο Μαυροβούνιος ανέλαβε μία ομάδα με ένα ρόστερ που δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος και το πιο ποιοτικό στη διοργάνωση που μετρούσε 4 ήττες σε 5 αγώνες και με κάποιο ανεξήγητο τρόπο έφτασε σε 7 νίκες στους ακριβώς 7 επόμενους αγώνες. Χωρίς κάποια προετοιμασία, χωρίς κάποια διακοπή, χωρίς κάποια μεταγραφή. Και αυτό είναι που κάνει την επίδραση τόσο ξεχωριστή και τόσο δύσκολη να εξηγήσουμε. Να αναλαμβάνει μία ομάδα που πηγαίνει από ήττα σε ήττα στην Ευρωλίγκα και λιγότερο από μία βδομάδα μετά η ομάδα αυτή να κάνει πορεία πρωταθλητισμού.

Η επίδραση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι … μάλλον συχνό φαινόμενο

Κάποιος θα έλεγε ότι μπορεί να είναι και λίγο τυχερός ο Μαυροβούνιος ή ότι είχε εύκολο πρόγραμμα. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνει. Είχε παρόμοια επίδραση όταν ανέλαβε τον Ερυθρό αστέρα, την ακριβώς προηγούμενη ομάδα που ήταν προπονητής. Στα μέσα του Νοέμβριου του 2022 ανέλαβε ως προπονητής του Ερυθρού Αστέρα σε μία δύσκολη κατάσταση. Από την στιγμή που ανέλαβε έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας ημερολογιακός μήνας για να βιώσει την ήττα ο Ερυθρός Αστέρας σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Σημείονοντας μαλιστα ξανά 7 νίκες στις 8 πρώτες του αγωνιστικές στην Euroleague. Ξανά χωρίς κάποια προετοιμασία, χωρίς κάποια διακοπή, χωρίς κάποια μεταγραφή.

Ο λόγος που πολλοί παίκτες δεν τον θέλουν

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί για τις ανεξήγητα καλές πορείες που κάνουν οι ομάδες που αναλαμβάνει είναι οι φήμες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τις πολύ εξαντλητικές προπονήσεις που επιβάλλει. Και αυτό είναι που του προσάπτουν οι επικριτές του. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα πράγματα. Με μία από τις πιο διάσημες ιστορίες να είναι οι 8 ώρες (o ίδιος δήλωσε 6,5 ώρες) συνεχόμενης προπόνησης που έκανε την πρώτη  μέρα που ανέλαβε στον Ερυθρό Αστέρα. Με αρκετούς παίκτες να έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους ακόμα να φτάνουν και σε καταγγελίες (η συνέχεια παρακάτω).

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι ο χειρότερος προπονητής που έχει συνεργαστεί ποτέ στο Παναθηναϊκό. Ίδια άποψη είχε και ο Τζείκομπ Πούλεν που συνεργάστηκε μαζί του στη Χίμκι. Ο παλαίμαχος φόργουορντ της ΑΕΚ του Περιστερίου και της Εθνικής Σερβίας, Μίλαν Γκούροβιτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει παίκτης που να έχει παίξει μαζί του και να μη έχει τραυματιστεί. Ο νυν γκαρντ της Μακάμπι, Ουέιντ Μπόλντουιν δήλωσε ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει η προπόνηση με τον Μαυροβούνιο τεχνικό.

Τα tweets των Τζόρνταν Θίοντορ και Τζέιμς Γκιστ δίνουν μία εικόνα.

Αποκορύφωμα όμως ήταν οι δηλώσεις του Νικ Στάουσκας. Ο Καναδός ήρθε στην Μπασκόνια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έπειτα από 5 χρόνια παρουσίας στο παρκέ του NBA. Αποτέλεσε βάση βιογραφικού μία μεγάλη μεταγραφή για την ομάδα των Βάσκων που ωστόσο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο πρώην γκαρντ της Μπασκόνια κατηγόρησε τον Μαυροβούνιο προπονητή και τις εξαντλητικές του προπονήσεις ως το βασικό λόγο που έπρεπε να μπει στο χειρουργείο στη μέση της σεζόν. Περιέγραψε τις προπονήσεις ως στρατιωτική εκπαίδευση και υπέδειξε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς ως τον λόγο που σταμάτησε να ευχαριστιέται το μπάσκετ αλλά και το λόγο που δεν θα ήθελε να έρθει να ξαναπαίξει στην Ευρώπη.

Η καταγγελία των παικτών

Κάτι το οποίο επίσης λέει πολλά είναι η φήμη που είχε κυκλοφορήσει κατά την παρουσία του πρώην τεχνικού του Παναθηναϊκού στον Ερυθρό Αστέρα. Είχε ακουστεί ότι κάποιοι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα κατήγγειλαν τον ίδιο τον προπονητή τους στον Σύνδεσμο Παικτών της Ευρωλίγκας για τις αυστηρές προπονήσεις. Κάτι που μετέπειτα ο managing director του Ερυθρού Αστέρα διέψευσε.

Πάντως ένας από τους λίγους παίκτες που εξέφρασε εκτίμησε ιδιαίτερα τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι ο Μίρτζα Τελέτοβιτς. Ο οποίος δήλωσε ότι έχουν πρόβλημα μαζί του μόνο αυτοί  που δεν θέλουν να γίνουν θρυλικοί, δεν θέλουν να δουλέψουν με τους εαυτούς τους και να γίνουν καλύτεροι σήμερα από ό,τι χθες. Αυτοί που δεν είναι αφοσιωμένοι στο μπάσκετ δεν μπορούν να παίξουν μαζί του.

Η ιστορία με την ομάδα της χώρας των Βάσκων

Ανεξάρτητα με την άποψη έχουν οι παίκτες για τον Μαυροβούνιο, για την ομάδα της Μπασκόνια θεωρείται θρύλος. Φέτος θα διανύσει την 4η θητεία του στην ομάδα και είναι αδιαμφησβήτητο ότι είναι καλύτερος προπονητής που πέρασε από την ισπανική ομάδα.

Η Μπασκόνια έχει κατακτήσει συνολικά 4 φορές το Ισπανικό πρωτάθλημα με τις 3 από αυτές να κάθεται ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στο πάγκο της. Μετράει 6 κύπελλα στην ιστορία, τα 3 από αυτά με τον τωρινό προπονητή της. Ενώ έχει κάτσει συνολικά 11 χρόνια στο πάγκο των Βάσκων και το κοντέρ συνεχίζει και γράφει. Η κριτική από τους παίκτες είναι αποδεκτή, όμως κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει πόσο επιτυχημένος είναι.

Μένουμε να δούμε αν η επίδραση του θα συνεχιστεί φέτος και αν θα καταφέρει στο τέλος της σεζόν να βάλει την Μπασκόνια στα Playoffs. Και δεδομένου το πόσο ανταγωνιστική είναι η φετινή Ευρωλίγκα, αν το καταφέρει θα είναι ένα μικρό θαύμα.