Αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς παίκτες του NBA, όχι μόνο για τον τρόπο παιχνιδιού του αλλά και για τα... γυαλιά του. Ο Χόρας Γκραντ όμως τίποτα δεν έκανε τυχαία. Ακόμα και τα γυαλιά που φορούσε είχαν τη δική τους σημασία.

Ελάχιστοι θα φορούσαν στις μέρες μας τα γυαλιά που φορούσε ο Χόρας Γκραντ κατά τη διάρκεια της θητείας του στο NBA. Την μεγάλη αυτή μάσκα που κάλυπτε το μισό του πρόσωπο για 16 χρόνια. Μπορεί τότε να μην αποτελούσε στιλιστική επιλογή. Σήμερα, δεν θα μπορούσε με τίποτα να επιβιώσει ανάμεσα στα fashion statements των παικτών της λίγκας. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως τα γυαλιά του όχι μόνο δεν αποτελούσαν στιλιστική επιλογή αλλά για πολλά χρόνια δεν τα είχε καν ανάγκη.

Η θητεία του στο ΝΒΑ και η απόφαση του 1992

Ο Γκραντ, αποτέλεσε μηχανή των ριμπάουντ για πολλές ομάδες από το 1987 μέχρι το 2004 και την αποχώρηση του από τα παρκέ. Τέσσερις φορές πρωταθλητής με όχι μία, αλλά δύο, από τις μεγαλύτερες δυναστείες του NBA. Τους Μπουλς του Τζόρνταν και του Πίπεν στο threepeat του 1991-93 και τους Λέικερς του Κόμπι και του Σακ το 2001. Τέσσερις φορές επιλέχθηκε σε All-Star Game και άλλες τόσες επιλέχθηκε στην δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα της λίγκας.

Από την ημέρα που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τους  Μπουλς το 1987, ο Γκραντ δεν χρειαζόταν γυαλιά στο γήπεδο. Για σχεδόν 5 σεζόν έπαιζε χωρίς την χαρακτηριστική του μάσκα. ΤΟ 1992 ο οφθαλμίατρος της ομάδας έκανε την διάγνωση πως από τότε και έπειτα, ο μόνος τρόπος για να βλέπει στο γήπεδο θα ήταν τα γυαλιά μυωπίας. Έτσι, ο Γκραντ άρχισε να φοράει χοντρά, λευκά γυαλιά που θύμιζαν εκείνα του Καρίμ. Οι οπαδοί των Μπουλς δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτήν την αλλαγή. Ανησυχούσαν για τον ψηλό της ομάδας, αλλά από την άλλη ήταν απασχολημένοι με το να πανηγυρίζουν πρωταθλήματα.

https://twitter.com/NBAIndia/status/1543912516035792898?s=20&t=raVqtSe6E_Lj0ncLQWaQWg

Ήταν τελικά τα γυαλιά τόσο απαραίτητα; 

Η διάγνωση του γιατρού της ομάδας ήταν ξεκάθαρη. Ο Χόρας Γκραντ χρειαζόταν γυαλιά για να αποδώσει στο γήπεδο. Ωστόσο, χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια για να μάθουμε την αλήθεια πίσω από τα γυαλιά. Σε ένα Q&A στο Ρέντιτ σχεδόν μια επταετία πριν, ο Γκραντ απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με το γιατί φορούσε γυαλιά όταν έπαιζε μπάσκετ. Τα γυαλιά ήταν πράγματι απαραίτητα, αλλά αργότερα αποτέλεσαν σύμβολο για τους θαυμαστές του:

Χρήστης του Ρέντιτ: “Ποιος ήταν ο αρχικός λόγος για τα γυαλιά; Και τα κράτησες επειδή έπρεπε ή σου άρεσε η εμφάνιση;”

Γκραντ: “Τα φόρεσα γιατί ήμουν σχεδόν τυφλός. Τα φορούσα εξαιτίας αυτού για μερικά χρόνια. Μετά από μερικά χρόνια όμως, έκανα επέμβαση Lasik. Ωστόσο, συνέχισα να τα φοράω χωρίς τους φακούς γιατί είχα παππούδες και γονείς που με πλησίαζαν και με ευχαριστούσαν που τα φορούσα. Πολλοί κορόιδευαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους που φορούσαν προστατευτικά γυαλιά παίζοντας αθλήματα. Συνέχισα, λοιπόν, να τα φοράω για να φαίνεται πιο cool όταν τα φοράνε και εκείνα.”

Ο Γκραντ παραμένει ως ένας από τους πιο αγαπητούς βετεράνους του αθλήματος, ειδικά στους οπαδούς και την διοίκηση των Μπουλς.  Είναι, μάλιστα πλέον, σύμβουλος του προέδρου και ιδιοκτήτη της ομάδας, Τζέρι Ράινσντορφ. Η παραπάνω ιστορία δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την εκτίμηση και την αγάπη που του δείχνει ο κόσμος του NBA.