Το Debut.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο και παρουσιάζει την απόλυτη αδικία που σημειώθηκε στον Τιμ Ντάνκαν στους τελικούς του 2003.

Το quadruple-double είναι ίσως το πιο σπάνιο επίτευγμα στην ιστορία του ΝΒΑ. Στο άρθρο μας λίγες εβδομάδες πριν, μνημονεύσαμε τα μόλις τέσσερα αναγνωρισμένα της λίγκας. Οι Νέιτ Θέρμοντ, Άλβιν Ρόμπερτσον, Χακίμ Ολάζουον και Ντέιβιντ  Ρόμπινσον είναι οι μόνοι παίκτες που πέτυχαν το ακραίο αυτό στατιστικό και τους έχει αναγνωριστεί. Αναφέρουμε πως τους έχει αναγνωριστεί γιατί σίγουρα υπήρχαν περισσότερα από τέσσερα quadruple-double. Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και ο Μπιλ Ράσελ  πέτυχαν πολλάκις το στατιστικό όταν έκαναν ότι ήθελα στη λίγκα, αλλά δυστυχώς για αυτούς, το NBA άρχισε να μετράει τα κλεψίματα και μπλοκ ως επίσημα στατιστικά το 1973. Από τότε, οι τέσσερις παραπάνω το κατάφεραν και πολλοί έφτασαν πολύ κοντά. Κανείς όμως δεν έφτασε τόσο κοντά όσο ο Τιμ Ντάνκαν τον Ιούνιο του 2003.

https://twitter.com/RatioBySteph/status/1544421210821386241?s=20&t=_v4nveegcI9jMgFdx4xsJw

Η παράσταση των τελικών του 2003

Τρεις φορές έχει αναδειχθεί MVP τελικών ο Τιμ Ντάνκαν. Τα πράγματα που έκανε όμως στους τελικούς του 2003 είναι χαραγμένα στις μνήμες των οπαδών των Σπερς και όχι μόνο. Σε 6 παιχνίδια απέναντι στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, ο Ντάνκαν απέδειξε γιατί ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς πάουερ φόργουορντ στην ιστορία του αθλήματος. Οι Σπερς αναδείχθηκαν πρωταθλητές με σκορ 4-2 και ο Ντάνκαν είχε μ.ο 24.2 πόντους, 17 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 5.4 τάπες ανά αγώνα. Αυτά τα στατιστικά από μόνα τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για ένα αφιέρωμα σε αυτά που έκανε ο Ντάνκαν σε εκείνη τη σειρά. Εμείς ωστόσο θα ασχοληθούμε με το έκτο παιχνίδι εκείνων των τελικών. Ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για quadruple-double στον 21ο αιώνα.

Το κλεμμένο quadruple-double του Game 6

Στο 6ο παιχνίδι των τελικών του 2003, ο Τιμ Ντάνκαν σημείωσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά triple-double στην ιστορία των πλέι οφ και ειδικότερα των τελικών του NBA. Το κοντέρ σταμάτησε στους 21 πόντους, στα 20 ριμπάουντ, στις 10 ασίστ και στις 8 τάπες. Μπορείτε να δείτε ολόκληρα τα highlights της εμφάνισης του παρακάτω.

Πολλοί πιστεύουν, όμως, πως αυτό το triple-double θα έπρεπε κανονικά να θεωρηθεί quadruple-double. Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο παραπάνω βίντεο, θα δούμε ότι ο Τιμ Ντάνκαν θα μπορούσε πολύ άνετα να χρεωθεί και ακόμα δύο τάπες. Δύο καθαρά κοψίματα, ένα στο 5:38 του βίντεο και ένα στο 5:55, δεν καταμετρήθηκαν. Μαζί με αυτά θα είχε 10 και θα είχε συμπληρώσει ίσως το καλύτερο quadruple-double στην ιστορία καθώς θα το έκανε σε παιχνίδι τελικών. Και μάλιστα, σε παιχνίδι που όριζε τον πρωταθλητή.

Το NBA δεν καταλόγισε τάπα στην πρώτη φάση, θεωρώντας πως ο Ντάνκαν έστειλε απλά τη μπάλα εκτός ορίων. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί πως ο παίκτης των Νετς μπορεί κα να προσπάθησε να σουτάρει.  Ως εκ τούτου, αυτή η φάση θα έπρεπε να έχει μετρήσει ως μπλοκ. Όσον αφορά την δεύτερη φάση, η τάπα καταγράφηκε, αλλά η λίγκα την έδωσε στον Ντέιβιντ Ρόμπινσον και όχι στον Τιμ Ντάνκαν.  Ωστόσο, αν κοιτάξουμε και πάλι προσεκτικά το βίντεο, φαίνεται πως ο Ντάνκαν ήταν ο παίκτης που μπλόκαρε το σουτ.

Quadruple-double η όχι, μιλάμε για μια εμφάνιση που άφησε εποχή. Το θέμα είναι πως ο Ντάνκαν πήγε να καταφέρει το αδιανόητο στο σχετικά σύγχρονο NBA. Όχι την εποχή του Ράσελ και του Γουίλτ. Την επ0χή που το NBA βρισκόταν ίσως στην πιο ανταγωνιστική του φάση. Αυτό και από μόνο του είναι άξιο θαυμασμού.