Το triple double στο NBA έχει γίνει... παιχνιδάκι για τους παίκτες αλλά το quadruple double είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Τα triple-double στο σημερινό NBA είναι το πλέον σύνηθες φαινόμενο. Eιδικότερα μετά την εξωπραγματική σεζόν του Ράσελ Γουέστμπρουκ το 2016-17, όλο και περισσότεροι παίκτες ανέπτυξαν δεξιότητες που τους βοηθούν στην επίτευξη ενός triple-double. Εκρηκτικοί πλέι μέικερ που μαζεύουν ριμπάουντ, ψηλοί που πασάρουν και φόργουορντ που κάνουν τα πάντα εξίσου καλά. Κανείς όμως από αυτούς, όσο κοντά και να έχει φτάσει, δεν έχει ξεπεράσει το φράγμα του quadraple. Μόλις τέσσερις άνθρωποι το έχουν καταφέρει στην ιστορία της λίγκας. Ο τελευταίος το έκανε σχεδόν 30 χρόνια πριν. Πάμε να δούμε μαζί, τέσσερις από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις που έλαβαν χώρα ποτέ στον μαγικό κόσμο του NBA.

Νέιτ Θέρμοντ – 22 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 12 τάπες

Ο θρυλικός σέντερ ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε διψήφιους αριθμούς σε τέσσερα στατιστικά ενός αγώνα. Ως μέλος των Σικάγο Μπουλς το 1974, ο Θέρμοντ το πέτυχε μόλις στον πρώτο κιόλας αγώνα της κανονικής περιόδου απέναντι στους Χοκς. Οι 12 τάπες του ήταν μακράν το πιο εντυπωσιακό στατιστικό της βραδιάς. Στο πιθανότατα καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, ο Θέρμοντ πρόσθεσε 22 πόντους και 13 ασίστ. Είχε μόνο 2,7 ασίστ κατά μέσο όρο στην καριέρα του, οπότε οι 13 εκείνης της βραδιάς εξέπληξαν τους πάντες. Τα 14 ριμπάουντ ήταν σύνηθες φαινόμενο για εκείνον οπότε δεν αποτέλεσαν το ίδιο έκπληξη. Ο σέντερ των Μπουλς έθεσε τα πρότυπα για το quadruple-double και μόνο τρεις άλλοι παίκτες κατάφεραν να το επιτύχουν μετά από αυτόν.

https://www.youtube.com/watch?v=UkSKRRAr4hE

Άλβιν Ρόμπερτσον – 20 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 10 κλεψίματα

Δύο Σπερς εμφανίζονται στη σημερινή μας λίστα και ο Άλβιν Ρόμπερτσον είναι ο πρώτος που κατάφερε το αδιανόητο. Πολλοί παλαιότεροι φαν του αθλήματος θα θυμούνται τον Άλβιν Ρόμπερτσον, αλλά η νεότερες γενιές δεν είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις αμυντικές του ικανότητες. Ο Ρόμπερτσον είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες στην ιστορία των Σπερς και κατάφερε να κάνει  quadraple-double κυρίως λόγω της ικανότητάς του να παίζει πιεστική άμυνα στους αντιπάλους του σε όλο το γήπεδο.

Ο Robertson ήταν πρώτος στο πρωτάθλημα σε κλεψίματα τρεις φορές στην καριέρα του (1986,1987,1991). Ξεκάθαρα ένας από τους καλύτερους “κλέφτες’ στην ιστορία του αθλήματος και τα 10 κλεψίματα του στον αγώνα απέναντι στους Σανς το 1986 αποστείλει το πιο τρανταχτό παράδειγμα.  Ο Ρόμπερτσον είναι ο μόνος μη σέντερ που σημείωσε quadraple-double και ο μόνος που το πέτυχε με κλεψίματα και όχι με τάπες.

https://www.youtube.com/watch?v=1uCYD6uHfhM

Χακίμ Ολάζουον -18 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 11 τάπες

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να υποστηρίξει ότι ο Χακίμ Ολάζουον είχε τον καλύτερο μήνα στην ιστορία της λίγκας τον Μάρτιο του 1990. Στις 3 Μαρτίου εναντίον στους Γουόριορς, ο “The Dream” σημείωσε 29 πόντους, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες. Μετά όμως το τέλος του αγώνα, εντοπίστηκε ένας λάθος στα στατιστικά. Μία από τις ασίστ που το χρεώθηκαν δεν είχε δοθεί ποτέ από αυτόν. Έτσι, ο θρύλος των Ρόκετς αποφάσισε να το ξανακάνει μέσα στον ίδιο μήνα και την δεύτερη φορά, κανείς δεν του το στέρησε. Εναντίον των Μπάκς στις 29 Μαρτίου του 1990, ο  Ολάζουον είχε 18 πόντους, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες.

Ο Ολάζουον εισήχθη στο Hall of Fame του μπάσκετ το 2008 και οκτώ χρόνια αργότερα μπήκε στο Hall of Fame της FIBA. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους back-to-back τίτλους των Ρόκετς το 1994 και το 1995.

Ντέιβιντ  Ρόμπινσον -34 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 10 τάπες

Ο τεράστιος Ντέιβιντ Ρόμπινσον, είναι ο πρώτος και μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε quadruple-double 30 πόντων. Η σημαία των Σπερς αποτελεί έναν από τους πιο αθλητικούς παίκτες στην ιστορία της λίγκας και ένας από τους πιο σπουδαίους σέντερ που πάτησαν ποτέ τα παρκέ. Απέναντι στους Πίστονς, τον Φλεβάρη του 94, ο Ρόμπινσον σκόραρε κατά βούληση και έπαιξε και απίστευτη άμυνα. Το quadruple-double του είναι το καλύτερο όλων των εποχών και σήμερα, 29 χρόνια μετά κανείς δεν έχει καταφέρει να κάνει αυτά που κατάφερε εκείνος απέναντι στο Ντιτρόιτ. Στην πραγματικότητα, σχεδόν κανείς δεν έχει έρθει καν κοντά στο να το καταφέρει.