Ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση του Super Cup, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μας δίνει μια πρώτη γεύση για όσα θα δούμε στη σεζόν.

Το πρώτο τεστ ολοκληρώθηκε. Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού στον τελικό του Super Cup και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί όμως και να σημαίνει κάτι. Ειδικά για τους Πειραιώτες.

Αρχικά, ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική και των δύο δεν μπορούν να βγουν. Αφενός είναι πάρα πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν. Και αφετέρου κανείς τους δεν ήταν πλήρης. Έκαστος φυσικά για τους δικού του λόγους. Κι αν για τον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα γνώμη, πέραν των επιφανειακών πραγμάτων. Για τον Ολυμπιακό έχουμε σίγουρα κάτι περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πανέτοιμος

Πριν καν το παιχνίδι ξέραμε πως οι Ερυθρόλευκοι ήταν πιο έτοιμοι. Δεν ήταν κάτι νέο. Παρότι έχουν χαθεί οι Βεζένκοφ και Σλούκας, ο κορμός είναι ίδιος. Γεγονός που έφερνε δίχως αμφιβολία τους Πειραιώτες στην… pole position για το ματς. Αλλά επειδή τα λόγια από τις πράξεις πολλές φορές διαφέρουν, έπρεπε να υπάρξει και η επιβεβαίωση.

Εδώ θα πρέπει να δοθεί να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας τεχνικός δεν μπορούσε να κάνει πολλά στην προετοιμασία καθώς είχε έξι διεθνής παίκτες, συν τους τραυματισμούς που προέκυψαν. Γνώριζε πολύ καλά όμως αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Είχε το «know how» για να παρατάξει την ομάδα του. Οι παίκτες λίγο-πολύ γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν και από εκεί πέρα ήταν θέμα λεπτομερειών.

Αυτές οι λεπτομέρειες ήταν που ουσιαστικά έκριναν τα πάντα. Και η πιο κομβική δεν ήταν αμιγώς «μπασκετική». Είχε να κάνει με την πνευματική προετοιμασία. Με την ψυχολογία που πάτησαν οι παίκτες παρκέ. Τη νοοτροπία αν θέλετε που είχε στο αμυντικό κομμάτι. Τέτοια εποχή η άμυνα παίζει τεράστιο ρόλο. Η επίθεση είναι θέμα δουλειάς που βγαίνει με τον καιρό. Και η άμυνα προφανώς, όμως εκεί παίζει ρόλο και ο ατομικός παράγοντας.

Σε αυτόν τον τομέα δεν υστέρησε κανείς από τους Ερυθρόλευκους. Όλοι ήταν αφοσιωμένοι στο πλάνο που τους είχε δείξει ο έμπειρος προπονητής. Ίσως πήραμε και μια γεύση για αυτό που θα δούμε φέτος. Ίσως ο Ολυμπιακός που σκέφτεται ο Μπαρτζώκας να είναι πιο αμυντικός. Να θέλει να «τσακίζει» τον αντίπαλο από εκεί. Καταφέρνοντας να του επιβληθεί. Θα δούμε, βεβαίως. Έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη σεζόν για αναλύσεις.

Η γραμμή των ψηλών έκανε τη διαφορά

Αν κάτι τράβηξε αμέσως το… μάτι ήταν η δουλειά που έκαναν οι ψηλοί του Ολυμπιακού. Ήταν δεδομένο πως η απόκτηση του Μιλουτίνοφ θα μετατόπιζε αρκετά το κέντρο βάρους σε αυτόν τον χώρο. Ο Σέρβος έκανε εξαιρετική δουλειά αμυντικά πάνω στον Λεσόρ αρχικά. Και στη συνέχεια σε Μπαλτσερόφκι-Αντετοκούνμπο. Πολύ καλή δουλειά έκανε και ο Φαλ που όμως είναι εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του.

Μπόλικη δουλειά έριξαν και ο Σίκμα με τον Πίτερς. Ο πρώτος ακόμα… ψάχνεται επιθετικά. Όμως η εμπειρία του τον κάνει να γνωρίζει πως μέσω της άμυνας θα μπορέσει να κερδίσει τα λεπτά που χρειάζεται για να βρει ρυθμό. Ο δεύτερος δείχνει τα γνωστά του καλά στοιχεία, συν έναν παραπάνω ζήλο στο αμυντικό κομμάτι.

Όλοι οι ψηλοί δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους να δουν εύκολα… καλάθι. Έκλειναν καλά τους δρόμου και όταν δεν το έκαναν πάντα υπήρχε κάποιος να βοηθήσει και να «σκεπάσει» τη ρακέτα. Κάτι που απέφερε «βραχυκύκλωμα» στους παίκτες τού Αταμάν που στο πρώτο μέρος έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν. Φυσικά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί όλο το βράδυ. Ο Παναθηναϊκός δεν θα ήταν τόσο κακός και άστοχος και ο Ολυμπιακός δεν θα είχε την ίδια ενέργεια.

Ο Παπανικολάου στις δηλώσεις του επέμενε ότι ακόμα δεν έχουμε δει τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας. Το αν θα κάνει ξανά τις πορείες των δύο τελευταίων ετών δεν το ξέρουμε ακόμα. Ξέρουμε όμως πως ο κάθε αντίπαλος θα περνά πολλά ζόρια για να τους αντιμετωπίσει.