5 Ιανουαρίου 1988. Μία μέρα που θα θέλαμε όλοι να ξεχάσουμε. Ο Πιτ Μάραβιτς υπέστη καρδιακή προσβολή την ώρα που έκανε αυτό που αγαπούσε. Έπαιζε μπάσκετ...

Ήταν 5 Ιανουαρίου 1988, όταν ο θρύλος του ΝΒΑ, Πιτ Μάραβιτς, πέθανε μόλις στα 40 του χρόνια. Ο Μάραβιτς υπέστη καρδιακή προσβολή την ώρα που έκανε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Έπαιζε μπάσκετ σε μια γειτονιά της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια. Η καρδιακή προσβολή ήταν συνέπεια ενός καρδιακού ελαττώματος που δεν είχε εντοπιστεί πριν το επεισόδιο. Αυτό που έκανε όμως ακόμα πιο τραγικό τον θάνατο του ήταν πως 14 χρόνια νωρίτερα, σε μια συνέντευξη του στους Μπίβερ Κάουντι Τάιμς, ο Μάραβιτς είχε προβλέψει ακριβώς το πως θα πεθάνει αλλά και την ηλικία του θανάτου του. Την δήλωση αυτή την είχε κάνει μόλις στα 25 του χρόνια, κατά τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν του στη λίγκα.

Μια μεγάλη αλλά σύντομη καριέρα

Ο “Πίστολ Πιτ” ήταν ένας από τους καλύτερους γκαρντ που στόλισαν με την παρουσία τους το ΝΒΑ . Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας του, είχε μέσο όρο 24,2 πόντους και 5,4 ασίστ ανά αγώνα . Εισήχθη στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame το 1987, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του. Η φανέλα του με το Νο. 7 αποσύρθηκε τόσο από τους Γιούτα Τζαζ όσο και από τους Νιού Ορλεανς Πέλικανς. Το ίδιο και η φανέλα του με το Νο. 44 από τους Ατλάντα Χοκς. Κατατάχθηκε μάλιστα στη θέση 73 στη λίστα με τους 75 σημαντικότερους παίκτης της λίγκας, κατά τη διάρκεια της περασμένης, επετειακής σεζόν του NBA.

Τα κατορθώματα της καριέρας του ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε 5 φορές σε All-Star Game (1973, 1974, 1977-1979). Ήταν δύο φορές μέλος της πρώτης ομάδας της λίγκας (1976, 1977) και άλλες δύο της δεύτερης (1973, 1978). Επίσης ηγήθηκε ολόκληρου του ΝΒΑ στο σκοράρισμα τη σεζόν 1976-77 (31,1 πόντοι ανά αγώνα).

Τη σεζόν 1977-78 υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, με αποτέλεσμα η καριέρα του να αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα . Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του αθλήματος εκείνη την εποχή. Δυστυχώς οι τραυματισμοί τον ανάγκασαν να αποσυρθεί το 1980 μετά από μια δεκαετή, εντυπωσιακή καριέρα.

Η δήλωση και η τραγική επαλήθευση της

Ο Μάραβιτς έπαιζε ένα παιχνίδι pick-up, όπως αναφέρονται στην Αμερική σε ένα είδος μονού, στην περιοχή First Church της Πασαντίνα, όταν ξαφνικά κατέρρευσε και πέθανε στις 5 Ιανουαρίου του 1988. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, είχε μια αδιάγνωστη καρδιακή βλάβη. Η αριστερή του στεφανιαία αρτηρία έλειπε εντελώς, αναγκάζοντας τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία να διπλασιαστεί σε μέγεθος προσπαθώντας να αναπληρώσει την αρτηρία που έλειπε. Ο θάνατος του ήταν τραγικός και συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο. Ωστόσο, το πιο συγκλονιστικό ήταν ένα υποτιθέμενο quote που έκανε ο Μάραβιτς χρόνια νωρίτερα, κατά την τέταρτη σεζόν του στο ΝΒΑ.

Φέρεται να είπε στον Άντι Νούτσο της Μπίβερ Κάουντι Τάιμς : «Δεν θέλω να παίξω 10 χρόνια –αναφερόμενος στο ΝΒΑ– και μετά να πεθάνω από καρδιακή προσβολή στα 40 μου».

Ο Μάραβιτς έπαιξε 10 χρόνια στη λίγκα και πέθανε στα 40 του ακριβώς με τον τρόπο που προέβλεψε στα 25 του. Αρκετά σοκαριστικό αν αναλογιστεί κανείς πως δεν υπήρχαν ενδείξεις και προηγούμενα καρδιακών παθήσεων στο συγγενικό του περιβάλλον.