Ο Ζινεντίν Ζιντάν έκλεισε τα 50 του χρόνια και το Debut.gr κάνει μία μικρή αναδρομή στην τεράστια καριέρα του στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ζινεντίν Ζιντάν. Ένα ονοματεπώνυμο για κάποιους. Για άλλους ένα πρότυπο, μία σημαία, ένας θρύλος. Ανήκει στην πολύ μικρή ομάδα ποδοσφαιριστών όλων των εποχών που ό,τι και να πει κανείς για το ταλέντο του είναι πραγματικά λίγο. Συμπαίκτες, αντίπαλοι, προπονητές του, παίκτες τους οποίους προπόνησε. Όλοι έχουν υποκλιθεί στο αστείρευτο ταλέντο του. Μυαλό; Ταλέντο; Δουλειά; Τα είχε όλα. Και τα συνδύαζε τόσο αβίαστα. Τόσο εύκολα που τα έκανε όλα να μοιάζουν απλά. Πως μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει τα ίδια πράγματα. Ένας πραγματικός μαέστρος. Ποιητής. Ζωγράφος. Μάγος. Απλά δεν φόραγε ημίψηλα. Δεν φορούσε μπερέ. Ούτε κρατούσε πένα και πινέλα. Φορούσε ποδοσφαιρικά, 

Ας συστηθούμε όμως. Ο «Ζιζού» γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1972, στην περιοχή Σεπτέμ Λε Βαλόν της Μασσαλίας. Αλγερινής καταγωγής, ο Ζιντάν άρχισε την επαγγελματική καριέρα του σε ηλικία 17 ετών στην ομάδα των Καννών (61 συμμετοχές-6 γκολ). Ακολούθησαν πέντε χρόνια στην Μπορντό (139 συμμετοχές-38 γκολ), ενώ το 1996 πήγε στην Γιουβέντους (151 συμμετοχές-24 γκολ) και το 2001 στην Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί αγωνίσθηκε 155 φορές και σημείωσε 37 τέρματα.

Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, με ασύγκριτη τεχνική, εντυπωσιακή διορατικότητα, διαρκή κίνηση και εξαιρετική αντίληψη του χώρου, ο Ζιντάν έδινε την αίσθηση ότι ξέρει τι θα κάνει την μπάλα, πριν την πάρει στα πόδια του. Το γκολ που σημείωσε στον τελικό του Champions League με την Λεβερκούζεν (2002) είναι από τα πιό εντυπωσιακά της ιστορίας, με εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας και τέλεια εφαρμογή νόμων της γεωμετρίας και της φυσικής.

Αχ αυτή η κουτουλιά ρε Ζιντάν

Ο Ζιντάν αγωνίσθηκε 108 φορές και σημείωσε 31 γκολ με τους «τρικολόρ» αλλά όλοι θυμούνται μόνο μία στιγμή του. Την χειρότερη. Άλλωστε, είναι… ανθρώπινη ανάγκη να θυμάσαι μόνο κάτι κακό από κάποιον σπουδαίο. Θεωρούν οι άνθρωποι πως έτσι εξανθρωπίζουν περισσότερο κάποιον που κατάφερε στη ζωή του πιο πολλά από αυτούς. Νιώθουν πως τον «κατεβάζουν» όσο ψηλά κι αν έχει ανέβει. Η στιγμή αυτή είναι, προφανώς, η κουτουλιά στον Ματεράτσι. Άσχημη στιγμή; Όχι. Απαίσια στιγμή. Αδιανότητα άδικη η μοίρα με έναν ποδοσφαιριστή που γενικά δεν είχε δώσει ποτέ τέτοια δικαιώματα. Ο Ματεράτσι πέταξε άδεια και μάζεψε γεμάτα. Αλλά η ιστορία έγραψε πως ο «Ζιζού» έκλεισε την καριέρα του με αυτό τον τραγικό τρόπο. Μία καριέρα που θα ζήλευε κάθε παίκτης ό,τι κι αν έχει κατακτήσει στη ζωή του.

Στην πλούσια καριέρα του, ο Ζιντάν, κατέκτησε μεταξύ άλλων το Μουντιάλ του 1998, το EURO 2000, το Champions League (2002), δύο φορές το καμπιονάτο, μία φορά την πριμέρα ντιβιζιόν, δύο φορές το κύπελλο Ισπανίας και την «Χρυσή Μπάλα» το 1998. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 2009 προήχθη σε Αξιωματικό.

Ο Ζιζού με κουστούμι, γραβάτα και μπλοκάκι για οδηγίες

Ένας αθεράπευτα ερωτευμένος άνθρωπος, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν αλλάξει, πάντα αγαπάει με τον ίδιο τρόπο τον πρώτο του έρωτα.

Και ο πρώτος έρωτας του «Ζιζού» ήταν η στρογγυλή θεά. Αυτή αγάπησε όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Και δεν μπορούσε να την εγκαταλείψει μετά το τέλος της καριέρας του. Γι’ αυτό και επέλεξε το δρόμο του προπονητή. Ένα όνομα όπως αυτό του Ζιντάν, ό,τι κι αν κάνει στο χώρο του ποδοσφαίρου, οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Όχι απλά μεγάλες.

Αυτές τις προσδοκίες, όμως, ο Ζιντάν κατάφερε να τις ικανοποιήσει σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν αμέσως μπήκε στη λίστα με τους «κορυφαίους όλων των εποχών» μετά το ιστορικό three peat με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από τις αρχές του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2018, κάθησε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του 11ου (2016), του 12ου (2017) και του 13ου Champione League (2018) της ιστορίας της, καθώς και της πριμέρα ντιβιζιόν (2017). Επέστρεψε στους Μαδριλένους το 2019 και στις 12 Ιανουαρίου 2020, ο Ζιντάν οδήγησε την ομάδα στο πρώτο της τρόπαιο της δεύτερης θητείας του.

Μετά από ένα… διάλειμμα τριών μηνών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Μάρτιο του 2020, η La Liga άρχισε ξανά τον Ιούνιο και υπό τις οδηγίες του «Ζιζού», Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε σε δέκα διαδοχικούς αγώνες, κατακτώντας τον 34ο τίτλο πρωταθλήματος. Στις 27 Μαϊου 2021, ο Γάλλος προπονητής, αποχώρησε από τους «μερέγχες», χωρίς τρόπαιο εκείνη τη σεζόν.