Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης θυμούνται τον ρολίστα άρχοντα των δαχτυλιδιών του NBA που βάζει τα γυαλιά σε σύγχρονους και παλιούς stars. Τυχερός ή μπασκετική ικανότητα.

O Robert Horry είναι ο άνθρωπος που βάζει τα γυαλιά σε όλους τους σύγχρονους super-star του αθλήματος. Ακόμα και στον Michael Jordan. Πολλοί άνθρωποι μετράνε την επιτυχία με τα αποτελέσματα, στο μπάσκετ συγκεκριμένα με τα ποσά πρωταθλήματα έχει κάποιος. Σύμφωνα με αυτή την λογική ο παίκτης που θα αναλύσουμε στο άρθρο αυτό είναι ο πιο πετυχημένος παίκτης στο σύγχρονο NBA. Αυτή τη φορά το Debut.gr θα θυμηθεί τον παίκτη που κατάφερε να έχει πιο πολλά πρωταθλήματα από τον Jordan, τον Lebron, τον Kobe, τον Duncan, τον Shaquille O’Neal, τον Abdul Jabbar. Και κατά συνέπεια, οποιοδήποτε παίκτη έχει παίξει στην σύγχρονη ιστορία του NBA.

Κάποτε ο Magic Johnson έχει αποκαλέσει τον Robert Horry ένα από τους 10 πιο clutch παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.

Για τους περισσότερους παίκτες η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος δεν θα έρθει ποτέ. Παίκτες κορυφαίου επιπέδου παλεύουν όλη τους την καριέρα για ένα δαχτυλίδι που πολλές φορές δεν έρχεται και πότε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Steve Nash, τον Carmelo Anthony, Patrick Ewing, James Harden, John Stockton, Karl Malone, Allen Iverson, Tracy McGready, Charles Barkley και παρά πολλούς ακόμα. Οι Celtics την δεκαετία του 60 είχαν πολλούς παίκτες με πάνω από 5 δαχτυλίδια αλλά μιλάμε για μια τελείως διαφορετική Λίγκα με λιγότερες ομάδες και λιγότερα παιχνίδια.

Ο λόγος για τον Robert Horry, ο οποίος μετράει 7 δαχτυλίδια πρωταθλητή NBA. Μπροστά από τα 6 του Jordan, τα 5 του Kobe, τα 5 του Duncan και τα 4 του Lebron. Κάτι που δεν έχει κάνεις άλλος παίκτης μετά το 1960. Όσοι δεν το θυμάστε, απολύτως λογικό ήταν ένας παίκτης που έπαιξε από το 1992 έως το 2008 στο NBA αγωνιζόμενος στην θέση 4 που τελείωσε την καριέρα του με 7 πόντους μέσο όρο χωρίς να έχει ούτε μια συμμετοχή σε ένα All Star. Αν μη τι άλλο ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το έκανε με 3 διαφορετικές ομάδες, Rockets, Lakers και Spurs. Οπότε απλά τυχερός ώστε να πηγαίνει στην κατάλληλη ομάδα την κατάλληλη στιγμή ή επιτυχία του βασίζεται στην δεξιότητα.

Ένας παίκτης που είχε μέσους όρους καριέρας 7 πόντους 5 ριμπάουντ και 2 ασσίστ, χωρίς ούτε μια all-star συμμετοχή και με μόλις 7 σεζόν βασικός στις ομάδες του από τις συνολικά 16 του στην κορυφαία Λίγκα θα πει κάποιος τυχερός. Μάλιστα στις 16 σεζόν του μέτρησε μόλις τρεις χρονιές πάνω από 10 πόντους. Όμως αν κοιτάξει καλύτερα τα παιχνίδια του στα playoffs θα καταλάβει ότι το μπάσκετ δεν είναι μόνο νούμερα ή τουλάχιστον υπάρχουν κατηγορίες ή οποίες δεν είναι μετρήσιμες. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Robert Horry θα καταλάβει κάποιος εύκολα ότι μιλάμε για τον απόλυτο winner.

Κάποτε ο Magic Johnson έχει αποκαλέσει τον Robert Horry ένα από τους 10 πιο clutch παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Ενώ οι κατά καιρούς συμπαίκτες του τον είχαν αποκαλέσει πολλές φορές τον τέλειο συμπαίκτη. Το βιογραφικό του Robert Horry είναι γεμάτο από φάσεις, σουτ και ενέργειες του που καθόρισαν σειρές Playoffs, τελικούς ακόμα και το μέλλον ολόκληρων ομάδων και παικτών. Η αρχή γίνεται το 1995 όταν στους τελικούς της Δυσης κόντρα στους Spurs ο Horry με την φανέλα των Rockets πετυχαίνει ένα μακρινό νικητήριο δίποντο δίνοντας το πρώτο παιχνίδι στους Rockets. 20 μέρες μετά ξαναχτυπά αυτή την φορά στους τελικούς της ίδιας χρονιάς. Με το σκορ να είναι στο 101-100 υπέρ του Houston και 14 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι ο Horry ευστοχεί σε τρίποντο κάνοντας το 104-100 δίνοντας προβάδισμα 3-0 στο Houston και ουσιαστικά κλειδώνει την υπόθεση τίτλος.

Η ιστορία του Robert Horry μας δείχνει ότι η απόσταση του πρωταθλητή από τον πολύ καλό παίκτη είναι το ένστικτο της νίκης.

Η εκτελεστική του δυνότητα δεν σταματάει στο Houston. Η μετακομίσεις στο Los Angeles για λογαριασμό των Lakers φέρνει νέες clutch στιγμές. Οι τελικοί του 2001 τον βρίσκουν κόντρα στους Sixers. Με την σειρά να βρίσκεται στο 1-1 οι Sixers του Allen Iverson επιστρέφουν στο σπίτι τους. Σκοπό τους να πάρουν προβάδισμα στους τελικούς. Με το σκορ να βρίσκεται στο 89-88 υπέρ των Lakers 47 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Horry ευστοχεί σε τρίποντο από την γωνία κάνοντας το 92-88. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάνει 4/4 βολές στις επόμενες φάσεις για το τελικό 96-92. Ο ίδιος μετρούσε 44% από την γραμμή των 5 μέτρων σε όλα τα playoffs. Σκόραρε δηλαδή τους 7 τελευταίους πόντους των Lakers στη νίκη τους στο Game 3 των τελικών του 2001.

Ο Robert Horry είναι περισσότερο γνωστός (σε όσους είναι) από το buzzer beater κόντρα στους Sacramento Kings. Στην πιο διάσημη φάση της καριέρας του στις 16 Μαΐου του 2002 για τους τελικούς της Δύσης ξανά. Να θυμίσουμε ότι η σειρά μεταξύ Lakers και Kings πήγε σε 7ο παιχνίδι για να κριθεί ποιος θα πάει στους τελικούς. Και οι Kings ήταν τόσο κοντά εκείνο το βράδυ για να στείλουν τους Lakers εκτός συνέχειας κάνοντας το 1-3. Ο Horry ωστόσο είχε άλλη άποψη.

Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν είχε αστοχήσει σε αυτό το σουτ.

Με το σκορ στο 99-97 η τελευταία επίθεση ανήκει στους Lakers. Όπως είναι αναμενόμενο η μπάλα πάει στον Kobe Bryant ο οποίος περνάει με ευκολία τον προσωπικό του αντίπαλο. Πέφτει όμως πάνω στην καταπληκτική άμυνα του Vlade Divac εξαναγκάζοντας σε πολύ κακή προσπάθεια. Ο Shaquille O’Neal παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ αλλά νέα καταπληκτική άμυνα του Divac τον αναγκάζει να αστοχήσει εξ’ επαφής. Ο Divac δίνει χαστούκι στη μπάλα προς τα έξω στο νέο ριμπάουντ προκειμένου να κυλήσει ο χρόνος.

Για κακή του τύχη όμως είναι ο Robert Horry που ευστοχεί σε τρίποντο κάνοντας το 100-99 βάζοντας το χέρι ώστε να συνεχιστεί το 3-peat των Los Angeles Lakers. Από την άλλη οι Kings χάνουν στο έβδομο παιχνίδι την παρθενική τους συμμετοχή. Αν ο Robert Horry είχε αστοχήσει σε αυτό το σουτ μπορεί όλα να ήταν διαφορετικά και οι Kings να έπαιρναν το εισιτήριο για τους τελικούς. Και γιατί όχι να πανηγύριζαν και το μοναδικό τους πρωτάθλημα.

Στην περίπτωση του Robert Horry θα καταλάβει κάποιος εύκολα ότι μιλάμε για τον απόλυτο winner.

Η μεταγραφή στους Spurs δεν άλλαξε πολύ τα πράγματα με τον Horry να ξανακάνει θαύματα σε κρίσιμα παιχνίδια. Το 2005 τον ξαναβρίσκει ξανά στους τελικούς αυτή την φορά με τους Spurs κόντρα στους Pistons. Είναι το 5ο παιχνίδι με την σειρά να βρίσκεται στο 2-2. Το παιχνίδι είναι στην παράταση με τους Pistons να βρίσκονται 2 πόντους πάνω με 95-93 και 9,4 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Horry κάνει την επαναφορά προς τον Ginobili που αμέσως δέχεται double team. Πασάρει την μπάλα πίσω στον Horry που εκτελεί με χαρακτηριστική άνεση πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Για να γράψει το 96-95, με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι.

Το σκορ δεν αλλάζει και οι Spurs παίρνουν προβάδισμα στη σειρά έπειτα από νίκη μέσα στην έδρα του αντιπάλου. Ο Horry να μέτρησε 21 πόντους στην τελευταία περίοδο μαζί με την παράταση. Το δαχτυλίδι θα κριθεί στο 7ο παιχνίδι όπου οι Spurs θα κερδίσουν. Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν ο Horry είχε αστοχήσει σε αυτό το σουτ.

Ένας παίκτης που είχε μέσους όρους καριέρας 7 πόντους 5 ριμπάουντ και 2 ασσίστ.

Όπως φαίνεται τα 7 δαχτυλίδια του ανθρώπου που αγωνίστηκε στις 3 από τις 6 ομάδες που κατέκτησαν πρωτάθλημα όσο ο Horry ήταν στην ενεργό δράση δεν είναι και τόσο τυχαία. Εκτός των αναφερθέντων κρίσιμων σουτ, υπήρξαν κι άλλες στιγμές στα Playoff που έδειξε την κλάση του στο τέλος που όμως ή δεν ήρθε η νίκη ή δεν έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο στην συνέχεια για αυτό και δεν αναφέρθηκαν.

Η ιστορία του Robert Horry μας δείχνει ότι η απόσταση του πρωταθλητή από τον πολύ καλό παίκτη είναι το ένστικτο της νίκης. Κάποιοι παίκτες το έχουν και μεταφράζουν τις εμφανίσεις σε τίτλους. Άλλοι δεν το έχουν και μένουν στην ιστορία σαν μεγάλα ερωτηματικά εάν μπορούσαν να καταφέρουν κάτι. Ο Robert Horry ήταν κατά γενική ομολογία ένας παίκτης μέτριος. Ίσως και κάτω του μετρίου αλλά είχε σε τρομακτικό βαθμό το ένστικτο της νίκης. Και αυτό τον οδήγησε στον τίτλο του πιο πολυνίκη αθλητή στην σύγχρονη ιστορία του NBA.