Η Σαχτάρ έχει τη φήμη ότι προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών και το Debut.gr παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της.

Με αφορμή την μεταγραφή του Νέρες από τον Άγιαξ στη Σαχτάρ για 14 εκατομμύρια, το Debut.gr θα ξετυλίξει το κουβάρι των Βραζιλιάνων που παραδοσιακά αποτελούν την βάση της ουκρανικής ομάδας. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε τη Σαχτάρ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πάντα υπάρχει ένας βασικός κορμός Βραζιλιάνων. Στο φετινό ρόστερ οι αθλητές από αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι 12. Μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σύμφωνα με το Transfermarkt έχει ο Dodo. Κοντά στα 20 εκατομμύρια, ο δεξιός οπισθοφύλακας που ήδη έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από ομάδες της Αγγλίας και της Ιταλίας. Από τις αρχές του 2000 έχει ξεκινήσει αυτή η παράδοση. Ή η διαφορετική ερμηνεία αυτής της φράσης, το εξαιρετικό σκάουτινγκ των παραγόντων της Σαχτάρ στη Λατινική Αμερική. Στα χρόνια που μένουν στην Ουκρανία αυξάνεται η αξία τους και μετακομίζουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη Σαχτάρ να πολλαπλασιάζει τα κέρδη της.

Μπραντάο

Σαχτάρ

Η περίπτωση του Μπραντάο δεν αφορά τόσο το κέρδος που είχε από την μεταγραφή του αλλά για το γεγονός πως ο υψηλόσωμος επιθετικός άνοιξε τον χορό των Βραζιλιάνων στη Σαχτάρ το 2002. Γνωστός για την δύναμη και το ύψος του, ο Βραζιλιάνος επιθετικός πήγε στη Σαχτάρ με ένα πόσο κάτω του 1 εκατομμυρίου, τη χρονιά μετά το πρώτο της πρωτάθλημα στην Ουκρανία. Για 7 χρόνια αποτελούσε τον βασικό της επιθετικό σκοράροντας 91 γκολ σε 220 συμμετοχές μέχρι να έρθει η μεταγραφή του στη Μαρσέιγ το 2009. Εκεί όμως δε κατάφερε να στεριώσει και οι δανεισμοί του σε ομάδες της Βραζιλίας έδιναν και έπαιρναν με τα χρόνια. Έγινε προς το τέλος της καριέρας του γυρολόγος σε ομάδες της χώρας του και του γαλλικού πρωταθλήματος. Μέχρι να έρθει το 2018 στον Λεβαδειακό όπου στην ομάδα της Βοιωτίας κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Λουίζ Αντριάνο

Επόμενος στη λίστα είναι και αυτός κεντρικός επιθετικός αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εκρηκτικός στη πρώτη ντρίμπλα, άριστος τεχνίτης και δεινός σκόρερ. Αποκτήθηκε το 2007 από την Ιντερνασιονάλ για 3 εκατομμύρια ευρώ και παρέμεινε στη Σαχτάρ για 8 χρόνια. Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν εκτός εντεκάδας πίσω από τον Μπραντάο. Μετά την φυγή του πρώτου στη λίστα έγινε βασικός και αναντικατάστατος. 128 γκολ σε 266 συμμετοχές στα χρόνια του στην Ουκρανική ομάδα. Αριθμός που μέχρι σήμερα τον έχει στη κορυφή των σκόρερ στη λίστα της Σαχτάρ. Ήταν βασικός στην εντεκάδα το 2009 που κατέκτησε η Σαχτάρ το τότε κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μαζί με τους Γουίλιαν και Φερναντίνιο που αποτελούν τη συνέχεια της λίστας. To 2015 η Μίλαν τον απέκτησε για 14 εκατομμύρια. Στο Μιλάνο όμως σε δύο χρόνια αγωνίστηκε λίγες φορές μέχρι να πάει στη Ρωσία για λογαριασμό της Σπαρτάκ. Από το 2019 επέστρεψε στη Βραζιλία για λογαριασμό της Παλμέιρας.

Φερναντίνιο

O 36χρονος πλέον Φερναντίνιο αποτελεί έναν από τους αρχηγούς της Σίτυ. Τον γνωρίσαμε στο κέντρο να αγωνίζεται παντού. Είτε σε θέση αμυντικού χαφ είτε κεντρικού χαφ. Ακόμη και ως κεντρικός αμυντικός. Ένα πολύτιμό γρανάζι στο κέντρο του Πεπ που κοντεύει να κλείσει 10ετία στην αγγλική ομάδα. Μετράει 4 Πρέμιερ Λιγκ και πάει ολοταχώς για το 5ο τρόπαιο. Ο Φερναντίνιο ξεκίνησε από την Ατλέτικο Παραναένσε. Σε ηλικία 19 ετών το 2005 πήγε στη Σαχτάρ με το ποσό των 8 εκατομμυρίων. Γρήγορα καθιερώθηκε στην εντεκάδα και αποτέλεσε βασικό κομμάτι στις εγχώριες και ευρωπαϊκές επιτυχίες της ουκρανικής ομάδας. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η τριάδα Λουίζ Αντριάνο- Φερναντίνιο- Γουίλιαν ήταν κομβική για κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ το 2009. Μετά από 253 αναμετρήσεις με τη Σαχτάρ ήρθε η Σίτυ το 2013 και τον απέκτησε για 40 εκατομμύρια ευρώ. To παρατσούκλι του, Severino σημαίνει ο άνθρωπος που κάνει όλες τις δουλειές. Αυτό τα λέει όλα.

Γουίλιαν 

Ο τρίτος από την παρέα που αναφέρθηκε και στιγμάτισε την Σαχτάρ με θετικό τρόπο. Γνωστός σε μας κυρίως από τα χρόνια του στη Τσέλσι με το χαρακτηριστικό πλούσιο μαλλί του και φυσικά για την ταχύτητά του. Ξεκίνησε από τις μικρές ομάδας της Κορίνθιανς στη Βραζιλία, έφτασε στην πρώτη και το 2007 η Σαχτάρ έδωσε 14 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Πέρασε 5 χρόνια στην Ουκρανία όπου οι 227 συμμετοχές του έφεραν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών μεγαθηρίων. Αυτός όμως επέλεξε να πάει στην τότε νεόπλουτη Ανζί από την Ρωσία για 35 εκατομμύρια. Στη ρωσική ομάδα κάθισε μόλις έναν χρόνο αφού ξέσπασαν τα οικονομικά προβλήματα και έφυγαν όλα τα μεγάλα συμβόλαια. Τον απέκτησε η Τσέλσι στην οποία έμεινε 7 χρόνια κατακτώντας 2 Πρέμιερ Λιγκ. Ακολούθησε για έναν χρόνο η Άρσεναλ και από τη περσινή χρονιά έχει επιστρέψει στην αγαπημένη του Κορίνθιανς.

Φρεντ 

Ακόμη ένας Βραζιλιάνος που στη Σαχτάρ έγινε γνωστός και στη συνέχεια πήγε στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο λόγος για τον Φρεντ που αυτή την περίοδο ακούει και ακούγονται πολλά πράγματα σχετικά για το μέλλον του στο Νησί. Ο Βραζιλιάνος μέσος πέρασε μόλις έναν χρόνο με την φανέλα της Ιντερνασιονάλ μέχρι να έρθει η πρόταση της Σαχτάρ. Η ουκρανική ομάδα έδωσε στην Ιντερνασιονάλ 15 εκατομμύρια και τον έκανε δικό της. Πέρασε με την πορτοκαλί φανέλα μια 5ετία και μας έγινε γνωστός σαν 10αρι με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και για τη διορατικότητα του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Το 2018 έγινε κάτοικος Μάντσεστερ με την Γιουνάιτεντ να βγάζει από τα ταμεία της 60 εκατομμύρια ευρώ. Τις τελευταίες δύο χρονιές στην Αγγλία αγωνίζεται πιο πίσω στο κέντρο από ότι αγωνιζόταν στη Σαχτάρ. Κάνει μέτριες εμφανίσεις και το μέλλον του από το καλοκαίρι ίσως είναι μακριά από το Μάντσεστερ.

Ντόουγκλας Κόστα

Ο Βραζιλιάνος μπακ- χαφ είναι διάσημος γιατί έχει εμπλακεί ουκ ολίγες φορές στις μεταγραφικές σχέσεις μεταξύ Μπάγερν και Γιουβέντους. Το όνομά του όμως έφτιαξε στην Ευρώπη χάρη στη Σαχτάρ που τον απέκτησε το 2010 από τη Γκρέμιο για 8 εκατομμύρια. Όπως και οι προηγούμενοι και αυτός πέρασε μια γεμάτη 5ετία στην Ουκρανία. Το 2015 πήγε στη Μπάγερν Μονάχου με ένα πόσο κοντά στα 30 εκατομμύρια. 2 χρόνια μετά πήγε δανεικός στη Γιουβέντους όπου τον είδαμε να αγωνίζεται και ως μπακ στο αγαπημένο 3-5-2 της Γηραιάς Κυρίας. Το 2018 η Γιουβέντους τον αγόρασε για 40 εκατομμύρια και 2 χρόνια μετά το 2020 τον έστειλε δανεικό στην Μπάγερν Μονάχου. Ο φαύλος κύκλος μεταξύ των δύο ομάδων κλείνει εδώ με τον Βραζιλιάνο άσο πλέον να βρίσκεται στη Γκρέμιο, δανεικός από την Γιουβέντους.

Μπερνάρντ 

Τελευταίος στη λίστα είναι ο Μπερνάρντ. Ένας παίχτης από τον οποίο η Σαχτάρ δεν έβγαλε κάποιο κέρδος αλλά μας τον σύστησε με εξαιρετικές προδιαγραφές. Ο βραχύσωμος επιθετικός λόγω του χαμηλού κέντρο βάρους διέθετε εξαιρετική κλειστή ντρίμπλα. Επί Λουτσέσκου στη Σαχτάρ αγωνιζόταν ως 10αρί ενώ με την έλευση του Φονσέκα μεταφέρθηκε στα φτερά της επίθεσης. Όλα ξεκίνησαν όμως μετά τη κατάκτηση του Κόπα Λιπερταδόρες με την Ατλετικό Μινέιρο το 2012. Παρά το ενδιαφέρον από Τότεναμ και Τσέλσι, ο ίδιος πήγε στη Σαχτάρ το 2013 για 25 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτός μια 5ετία στην Ουκρανία που έκανε καλές εμφανίσεις αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα ζήτησε να τερματιστεί το συμβόλαιο του. Έτσι μετακόμισε στην Έβερτον το 2018 ως ελεύθερος. 3 χρονιές στην Αγγλία δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και από το περσινό καλοκαίρι αγωνίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.