Ο αποκλεισμός των Φιλαδέλφεια Σίξερς ήταν το κερασάκι στην τούρτα στην αποτυχημένη πορεία τους την τελευταία δεκαετία.

Όσον αφορά το τι συνέβη στον 7o αγώνα των ημιτελικών της Ανατολικής Περιφέρειας πριν λίγες μέρες είναι περιττά. Ωστόσο, δεν είναι περιττό να πούμε πως η νίκη των Σέλτικς και η ανατροπή των δεδομένων στη σειρά ξεπερνάει τη φετινή αποτυχία των Σίξερς. Αυτή η σειρά ήταν το κερασάκι στην τούρτα στην αποτυχημένη πορεία των Σίξερς την τελευταία δεκαετία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μικρογραφία όλων όσων έχουν πάει στραβά από τότε που ο Σαμ Χίνκι ο πρώην γενικός διευθυντής της ομάδας, επέλεξε να ανοικοδομήσει τη Φιλαδέλφεια με το tanking που άρχισε με την είσοδο της περασμένης δεκαετίας.

Μια ομάδα μπάσκετ με τεράστιο ταλέντο, φανταστικές ευκαιρίες και, τέλος, λάθη που κατέστρεψαν όλα αυτά που άρχισαν να χτίζονται στη Φιλαδέλφεια. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει και περνάει η εποχή του Τζοέλ Εμπίιντ στους Σίξερς. Ανεξάρτητα από τον πάγκο, τον προπονητή, τον γενικό διευθυντή, την υγεία της ομάδας ή οτιδήποτε άλλο, το αποτέλεσμα κάθε χρόνο είναι ίδιο. Αυτή τη στιγμή, μόνο ένα συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε. Στη Φιλαδέλφεια πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν στο “Process”.

https://twitter.com/ClutchPointsApp/status/1657872058645192712?s=20

Πως ξεκίνησε το Process και πως κατέληξε

Ο Τζοέλ Εμπίιντ και το Process είναι πλέον το ίδιο και το αυτό. Ωστόσο, τα πράγματα στη Φιλαδέλφεια ξεκίνησαν διαφορετικά. Προτού σκεφτεί τον Τζοέλ Εμπίιντ, ο Χίνκι ξεκίνησε το tanking σε μια εποχή που οι Σίξερες χρειάζονταν απεγνωσμένα rebuild. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής ήταν πάντα ο Έμπιντ, ο οποίος αποκτήθηκε σχεδόν κατά λάθος από τους Σίξερς. Ακόμη και η πιο επιτυχημένη πτυχή του Process ήταν ένα εντελώς τυχαίο διάλειμμα που δεν είχε καμία σχέση με κάποιο μεγαλοφυές σχέδιο. Οι Sixers δε θα έκαναν ούτε αυτά τα λίγα που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία χωρίς τον Εμπίιντ. 

Μπορεί να μην είχαν σχέδιο, αλλά σίγουρα δεν είχαν και τύχη. Μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό κοιτάζοντας και τα picks της ομάδας κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Οι Όκαφορ, Σίμονς, Μπρίτζες και Φαλτζ είναι τα πικ πρώτου γύρου που έλαβαν ως proscpects και ανταλλάχτηκαν σχεδόν νύχτα. Επιπλέον, φαίνεται ότι σχεδόν κάθε αλλαγή στο ρόστερ που έκαναν έκτοτε απέτυχε. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ανταλλάζοντας τον Μπάτλερ. Συνεχίζοντας να πληρώνουν τον Τομπάιας Χάρις. Αδυναμία εύρεσης ενός έστω αξιοπρεπούς back-up σέντερ για τον Εμπίιντ. Ατελείωτοι ρολίστες που ταίριαξαν στην ομάδα και δεν επέφεραν σχεδόν τίποτα.

https://twitter.com/ESPNNBA/status/1657916637981425664?s=20

Το φετινό φιάσκο

Ωστόσο, παρά τα λάθη και τις όποιες ατυχίες, οι Σίξερς  κατάφεραν να είναι αρκετά ανταγωνιστικοί. Τις τελευταίες έξι σεζόν μπήκαν στα πλέι οφ και σσε τέσσερις έφτασαν κοντά στους τελικούς. Τι έχουν να κρατήσουν όμως από όλα αυτά. Το απόλυτο τίποτα.
Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το supporting cast δεν ήταν άσχημο και ο Χάρντεν έπαιξε σε αρκετά παιχνίδια. Αλλά στα δύο τελευταία ο Εμπίιντ ήταν κακός. Πήρε το βραβείο του MVP φέτος, αλλά απέχει ακόμα πολύ από το δαχτυλίδι. Διότι του λείπει σε μεγάλο βαθμό η ιδιοσυγκρασία του πρωταθλητή. Ειδικά μετά τις δηλώσεις του στο τέλος της σειράς. Είναι μεγάλος αθλητής και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Αλλά δεν έχει γίνει ηγέτης. Και πολύ φοβόμαστε πως με αυτό το front office δε θα καταφέρει και ποτέ να γίνει. Δε θα μας εκπλήξει η αποχώρηση του από τη Φιλαδέλφεια τα επόμενα χρόνια αλλά το ερώτημα είναι άλλο: Που και με ποιον μπορεί να ταιριάξει και να πετύχει;