Ο Γιώργος Κολοκυθάς αποτέλεσε για δύο συνεχόμενα Ευρωμπάσκετ τον top scorer όχι μόνο της Εθνικής μας αλλά και των διοργανώσεων. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τα κατορθωματά του με τα γαλανόλευκα.

Πρόκειται για ένα μύθο του Ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιώργος Κολοκυθάς έγραψε το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στη χώρα μας. Αλλά και φυσικά στην Εθνική μας. Το Ευρωμπάσκετ είναι προ των πυλών και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λιγάκι για το συγκεκριμένο παίκτη και αυτά που προσέφερε στην επίσημη αγαπημένη μας.

Το ελληνικό πυροβόλο

Από πολύ νωρίς επιβεβαιώνεται ο τίτλος μας. Τα κατορθώματά του ήταν πολλά με την Εθνική μας ομάδα. Ανάλογα με αυτά του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη. Συγκεκριμένα είχε αγωνιστεί με τα γαλανόλευκα χρώματα συνολικά 90 φορές και είχε μέσο όρο 20,8 πόντους. Μόνο ο Νίκος Γκάλης στην μακρόχρονη διαδρομή των παικτών που φόρεσαν τα γαλανόλευκα κατάφερε να τον ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα, έχοντας (στους 168 αγώνες που έπαιξε με την Εθνική) μ.ο 30.5 πόντους.

Γενικότερα πάντως σε μια εποχή που το μπάσκετ δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στη χώρα μας, ο Γιώργος Κολοκυθάς δεν δίσταζε να τα βάζει απέναντι στα θηρία (Σοβιετικούς και Γιουγκοσλάβους) και να κυριαρχεί. Για να καταλάβει κανείς το μεγαλείο του είχε τη δυνατότητα να παίζει το ίδιο καλά τόσο μακριά, όσο και κοντά στο καλάθι. Το ότι δεν ήταν τόσο ψηλός (1.95μ.) δεν τον εμπόδιζε να τα βάλει με ψηλότερούς του. Παράλληλα, είχε το μυαλό να ελιχθεί ως «ελαφρύ τεσσάρι».

Γιώργος Κολοκυθάς

Τα κατορθώματά του με την Εθνική

Ο πρώτος back to back κορυφαίος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ μετά τον θρυλικό Κόρατς. Ο Γιώργος Κολοκυθάς πρωταγωνίστησε στα τουρνουά του 1967 και 1969 σε Ελσίνκι και Καζέρτα. Οι εμφανίσεις του ήταν συγκλονιστικές. Έτσι, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, κάτι που για την εποχή έμοιαζε και ήταν ένας πραγματικός άθλος. Ίσως το κορυφαίο του παιχνίδι να ήταν αυτό εναντίον της Ισπανίας το 1967, όταν σημείωσε 43 πόντους στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να νικήσει. Έχασε όμως τελικά με 99-95. Αυτό είναι και το ατομικό ρεκόρ του με το εθνόσημο στο στήθος και το πέτυχε μια ακόμη φορά, κόντρα στην Βουλγαρία στο βαλκανικό πρωτάθλημα του 1966 στη νίκη της Εθνικής με 91-90.

Ο γενικός αρχηγός Γιώργος Κολοκυθάς

Το ελληνικό πυροβόλο των περασμένων δεκαετιών δεν αρκέστηκε στο να υπηρετήσει την Εθνική Ελλάδος από το πόστο του παίκτη. Δεν έγινε προπονητής όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης αλλά υπήρξε γενικός αρχηγός της ομάδας. Συγκεκριμένα, Ο «μύτος» ήταν εκ των αφανών ηρώων διατελώντας αυτό τον ρόλο στις σπουδαίες πορείες της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και στο Μουντομπάσκετ της επόμενης χρονιάς. Στην ουσία όμως αποτελούσε την ψυχή της ομάδας στις καλές και στις κακές στιγμές. Ήταν εκείνος μάλιστα ο οποίος έπεισε τον Παναγιώτη Γιαννάκη να κρατήσει τον Σχορτσιανίτη στην ομάδα, καθώς τα είχε κάνει… μαντάρα στην προετοιμασία πριν το τελικό τουρνουά στη Σαϊτάμα.

Είναι υπερβολικό να πούμε στο συγκεκριμένο άρθρο να αναφερθούμε στον Γκάλη πριν τον Γκάλη. Και αυτό γιατί έχουμε περιοριστεί μονάχα στα επιτεύγματά του με την Εθνική. Υπήρξε ηγέτης αυτής της ομάδας σε μια εποχή που δεν ασχολούμασταν και πολύ με τα μπασκετικά κοινά. Να τα λέμε και αυτά. Ωστόσο, ο Γιώργος Κολοκυθάς φρόντισε με την αναδειξή του ως top scorer σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις να μας κάνει να ακολουθήσουμε πιστά αυτή την ομάδα.