Με αφορμή την 70άρα του Damian Lillard με τους Blazzers, ο Μαλγαρινός Δημήτρης και το Debut.gr θυμούνται τους "ψεύτικους" 71 πόντους του David Robinson.

Το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, ο Damian Lillard “έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στη ιστορία του ΝΒΑ σκοράροντας 71 πόντους κόντρα στους Ρόκετς και με αφορμή αυτό το Debut.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω και θυμάται τους 71 πόντους του David Robinson που θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει, ίσως και εύλογα, “ψεύτικους”.

Μόλις 8 παίκτες έχουν καταφέρει να σκοράρουν από 70 πόντους και πάνω στην ιστορία του NBA. Με τον Damian Lillard να γίνεται το πιο πρόσφατο μέλος αυτού του κλαμπ. Οι υπόλοιποι που το έχουν καταφέρει είναι οι εξής: Kobe Bryant, Wilt Chamberlain, Elgin Baylor, David Robinson, Devin Booker, David Thompson και ο Donovan Mitchell που το κατάφερε επίσης φέτος. Ο ηγέτης του Portland το κατάφερε κόντρα στους Rockets έχοντας μάλιστα το καλύτερο efficiency. Συνολικά έχουμε δει στο NBA, επιδόσεις άνω των 70 πόντων μόλις 12 φορές με τον Wilt Chamberlain να το καταφέρνει 5 φορές. Όμως σε αυτό το πολύ κλειστό κλαμπ κάποιος δεν θα έπρεπε να είναι. Ο David Robinson ναι μεν σκόραρε 71 πόντους μία φορά στη καριέρα του όμως αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ. Και το κείμενο αυτό θα πραγματευτεί ακριβώς αυτή την οπτική.

Η ιστορία πριν το παιχνίδι

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Απριλίου του 1994. Η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου λάμβανε μέρος. Τόσο οι San Antonio Spurs του David Robinson όσο και οι Orlando Magic του Shaquille O’Neal είχαν εξασφαλίσει τις θέσεις τους στα Playoffs και ήταν αγωνιστικά αδιάφοροι. Μόνο μία υπόθεση είχε μείνει ανοικτή. Αυτή του πρώτου σκόρερ της κανονικής σεζόν. Πριν τα τελευταία παιχνίδια των δύο ομάδων ο Shaquille είχε πολύ ισχνό προβάδισμα κόντρα στο David Robinson έχοντας 0.06 πόντους παραπάνω ανά παιχνίδι. Όμως ο David Robinson το ήθελε πολύ και επιστράτευσε όλα τα μέσα για να φέρει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σπίτι του. Θεμιτά και αθέμιτα.

Το παιχνίδι

Οι San Antonio Spurs αντιμετώπιζαν εκτός έδρας τους Los Angeles Clippers εκτός έδρας στα πλαίσια της τελευταίας αγωνιστικής. Με τις δύο ομάδες να είναι αγωνιστικά αδιάφορες. Ο τότε προπονητής των Spurs, John Lucas γνώριζε για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ ότι θα παιζόταν σε αυτή την αναμέτρηση. Έτσι έδωσε ξεκάθαρη εντολή στους παίκτες του να πασάρουν την μπάλα αποκλειστικά στο center της ομάδας. Και αυτό έγινε. Καθόλη την διάρκεια του απογεύματος οι παίκτες των Spurs πάσαραν την μπάλα αποκλειστικά στο David Robinson. Και αυτός εκτελούσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακόμα και όταν ήταν δύο και τρεις παίκτες πάνω του. Και το κοντέρ σταμάτησε για αυτόν στους 71 όσο αφορά το σκοράρισμα. Έπαιξε 44 λεπτά, σούταρε συνολικά 41 φορές, στις 26 βρήκε στόχο και πρόσθεσε άλλες 18 εύστοχες ελεύθερες βολές από τις 25 που συνολικά σούταρε. Κανένας άλλος συμπαίκτης του δεν σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων. Οι Spurs επικράτησαν με 112-97 στο τέλος. Ωστόσο κανείς δεν θα θυμάται το παιχνίδι αυτό για το αποτέλεσμα.

Ο προπονητής των Clippers, Bob Weiss επισήμανε ότι περίμενε να δει αυτή την είδους εμφάνιση από τους Spurs. Ενώ ο απόλυτος πρωταγvνιστής της αναμέτρησης δήλωσε από την πλευρά του: “Η ομάδα μου με στήριξε όλη τη χρονιά. Με ώθησαν να βελτιωθώ ατομικά. Ως ηγέτης, προσπαθώ να κερδίζω τα παιχνίδια, αλλά απόψε ήθελαν απλά να σκοράρω. Όταν ξεκίνησε το παιχνίδι, με έψαχναν σχεδόν κάθε κατοχή”.

Τα απόνερα του παιχνιδιού

Με αυτή την εμφάνιση ο David Robinson ξεπέρασε τους 70 πόντους και έγινε μέλος αυτού του κλειστού κλαμπ. Ωστόσο το σύνολο των πόντων του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ψεύτικο ή τουλάχιστον μη ηθικό. Kαθώς αυτοσκοπός της ομάδας ήταν αποκλειστικά και μόνο το σκοράρισμα του center της και τίποτα άλλο. Η απόδοση αυτή εκτόξευσε τον μέσο όρο του David Robinson στους 29,787 ανά παιχνίδι.

Ο Shaquille O’Neal αγωνιζόταν την ίδια μέρα αλλά αργότερα από τον παιχνίδι των Spurs. Μετά την εμφάνιση των 71 πόντων του David Robinson. Χρειαζόταν 68 πόντους να σκοράρει στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν για να κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Δυστυχώς για αυτόν σταμάτησε στους 33 πόντους κόντρα στους New Jersey Nets. Έτσι ο center των Spurs πήρε σπίτι του το βραβείο του πρώτου σκόρερ.

Για την ιστορία ο Shaquille O’Neal τερμάτισε δεύτερος στη λίστα των σκόρερ της κανονικής περιόδου με 29,346 πόντους ανά παιχνίδι. Ενώ ο Robinson πρώτος με 29,787 πόντους ανά παιχνίδι. Κάτι το οποίο ενόχλησε τον O’Neal με τον τρόπο που έγινε, το όποιο θυμάται μέχρι και σήμερα.