Οι πρώτες κατατακτήριες δοκιμές για τη σεζόν του 2023, βρήκαν τον πρωταθλητή Μαξ Φερστάπεν και την Red Bull να κερδίζουν την pole position. Δεύτερος ο Πέρεζ, 3-4 για την Ferrari.

Μαξ Φερστάπεν και Red Bull μπήκαν στο 2023 με την… φόρα από το 2022! Κερδίζοντας την pole position στις πρώτες κατατακτήριες δοκιμές του Μπαχρέιν για το νέο πρωτάθλημα της Formula 1. Πρόκειται για την 21η pole position στην καριέρα του Ολλανδού πιλότου της Red Bull και εν ενεργεία παγκόσμιου πρωταθλητή. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull) και Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari) σε ένα αρκετά ενδιαφέρον qualifying.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως δεν είδαμε μεγάλες διαφορές μεταξύ των big-3 ομάδων (Red Bull, Ferrari, Mercedes). Παρά το 1-2 της Red Bull, αρκετά ανταγωνιστική εμφανίστηκε και η Scuderia Ferrari με το 3-4 των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ. H δυναμική φέτος Aston Martin, είχε επίσης ένα αρκετά καλό Σάββατο. Ο Φερνάντο Αλόνσο βρέθηκε στην 5η θέση μπροστά από τις δύο Mercedes των Τζόρτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον και ο τραυματίας Λανς Στρολ στην 8η θέση.

Επίσης έκπληξη, η παρουσία της Haas μέσω του Νίκο Χούλκενμπεργκ στην πρώτη δεκάδα. Απογοήτευσαν η Alpine-Renault (9oς ο Οκόν, 20ος ο Γκασλί). Kυρίως όμως η Mclaren (11ος ο Νόρις, 18ος ο Πιάστρι) με την φετινή σεζόν να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη για την ομάδα από το Ουόκινγκ.

Σύνοψη των κατατακτηρίων:

To Q1 ξεκίνησε ελαφρώς επεισοδιακά. Ο Σάρλ Λεκλέρ κατά την πρώτη του προσπάθεια αποκολλήθηκαν δύο κομμάτια του μονοθεσίου του. Γεγονός που έφερε την κόκκινη σημαία και την διακοπή της διαδικασίας. Από την επανέναρξη και έπειτα όλα κύλισαν ομαλά με τον Κάρλος Σάινθ να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνo (1:30:993) για την Ferrari. Πίσω από την Ισπανό, βρέθηκαν η Mercedes του Τζόρτζ Ράσελ και η έτερη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ που συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams), Πιερ Γκασλί (Alpine-Renault), Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), Όσκαρ Πιάστρι (Mclaren) και Νικ Ντε Βρις (Alpha Tauri).

Στην περίπτωση του Σάρτζεντ πάντως μπορεί να αισθανθεί κάποιος την ατυχία του. Καθότι ο αμερικανός rookie της Williams έχασε την πρόκριση για το επόμενο σκέλος των κατατακτηρίων έχοντας ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Λάντο Νόρις που προκρίθηκε ως 15ος (1:31:652)!

Στο Q2 η δράση παράμεινε συναρπαστική και οι εναλλαγές στην κατάταξη συνεχίστηκαν. Ωστόσο, η Ferrari διατήρησε την πρωτοπορία αυτή τη φορά μέσω του Σαρλ Λεκλέρ που ήταν ταχύτερος όλων (1:30:282). Oι Mαξ Φερστάπεν (Red Bull) και Τζόρτζ Ράσελ (Mercedes) συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα. Εκτος Q3 έμειναν οι Λάντο Νόρις (Mclaren), Bάλτερι Μπότας (Alfa Romeo), Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo), Γιούκι Τσουνόντα (Alpha Tauri) και Αλεξάντερ Άλμπον (Williams).

Το Q3 από την έναρξη του αναμενόταν εξαιρετικά αμφίρροπο. Ωστόσο, ο Μαξ Φερστάπεν έδωσε απάντηση, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο του 3ημέρου μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Ολλανδός πρωταθλητής της Red Bull αρχικά έγινε ο πρώτος που ¨έπεσε” κάτω από το 1:30 και έπειτα βελτίωσε κι άλλο με τον τελικό του χρόνο (1:29:708) εξασφαλίζοντας απο νωρίς την πρώτη θέση.

Μαζί με τον Φερστάπεν, οι Πέρεζ και Σάινθ ήταν οι μόνοι που έκαναν και δεύτερο γρήγορο γύρο στο Q3. Ωστόσο δεν πέρασαν τον παγκόσμιο πρωταθλητή παρότι όλοι βελτίωσαν την ατομική επίδοσή τους. την 2η θέση. Ο Λεκλέρ περιόριστηκε στη μία προσπάθεια παραμένοντας τρίτος μπροστά από τον Κάρλος Σάινθ. Ο Φερνάντο Αλόνσο θα ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα από την 5η θέση. Όπως είπαμε και στην αρχή. Μπροστά από τις Mercedes των Ράσελ και Χάμιλτον στην 6η και 7η θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Λανς Στρολ (Aston Martin), Εστεμπάν Οκόν (Alpine-Renault) και Νίκο Χούλκενμπεργκ (Ηaas).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Η σειρά εκκίνησης του αυριανού αγώνα (grid):

H εκκίνηση του αυριανού αγώνα (5/3) για το Grand Prix του Μπαχρέιν και την πρεμιέρα του πρωταθλήματος του 2023 θα δοθεί στις 17:00 ώρα Ελλάδος.