Το Debut.gr σας παρουσιάζει το «τρελό» deadline του NBA που έκλεισε με μερικές από τις πιο απρόσμενες κινήσεις.

Μετά από μερικές αρκετά τρελές τελευταίες μέρες, το trade deadline του NBA έκλεισε με μερικές από τις πιο απρόσμενες κινήσεις που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η απογοήτευση μας μέχρι την τελευταία εβδομάδα, έδωσε την θέση της σε εκπλήξεις τόσο για συμφωνίες εξοικονόμησης χρημάτων όσο και για μεγάλα trades σημαντικών σούπερ σταρ του αθλήματος.

Περισσότερες από δέκα ομάδες έκανα τουλάχιστον μία κίνηση μόνο στο deadline της 9ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, περισσότεροι από 15 παίκτες θα φορέσουν διαφορετικά χρώματα από τώρα και μέχρι το τέλος τουλάχιστον της σεζόν. Κάποιοι έφτιαξαν μια γερή παρακαταθήκη για το μέλλον τους, κάποιοι έμειναν στα ίδια και κάποιοι είναι πλέον πολύ δυνατοί και έβαλαν μεγαλύτερη υποψηφιότητα για τους φετινούς τελικούς. Πάμε να δούμε μαζί τους νικητές του φετινού trade deadline.

Μιλγουόκι Μπακς – Τζέι Κράουντερ

Ο Σερζ Ιμπάκα και ο Τζόρνταν Νουόρα αποχώρησαν από το Μιλγουόκι με συνοπτικές διαδικασίες. Οι Μπακς δεν συμβιβάστηκαν με οποιονδήποτε παίκτη και κατάφεραν να κάνουν δικό τους το πολυεργαλείο Τζέι Κράουντερ. Ο 32χρονος είναι ακριβώς ότι χρειάζεται μια ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου. Σουτ, άμυνα και εμπειρία. Το 2021, ο Κράουντερ ήταν βασικός πρωταγωνιστής για τους Φοίνιξ Σανς, οι οποίοι έφτασαν μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Η εξαιρετική αμυντική γραμμή των Μπακς διαθέτει ήδη τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κριμς Μίντλεντον, Τζρου Χόλιντει και Μπόμπι Πόρτις. Η σκληρή άμυνα του Κράουντερ μόνο καλό μπορεί να κάνει στους ήδη δυνατούς πρωταθλητές του 2021. Φέτος, λίγοι φαίνεται να θεωρούν τους Μπακς σοβαρούς διεκδικητές του τίτλου. Ίσως επειδή ο Κρις Μίντλετον έχει παίξει μόνο 15 παιχνίδια και ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματα του. Με τον Κράουντερ στην ομάδα, το Μιλγουόκι είναι γεμάτο two-way παίκτες και πλέον οφείλει να προετοιμάζεται για μια μεγάλη πορεία στην postseason.

Λος Άντζελες Κλίπερς – Μέισον Πλάμλι, Έρικ Γκόρντον, Μπόουνς Χάιλαντ

Οι Λος Άντζελες Κλίπερς, οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντικές επιθετικές και αμυντικές βελτιώσεις, φαίνεται πως δεν υπολογίζονται από πολλούς φέτος. Παρόλο που ο Κουάι και ο Πολ Τζορτζ είναι εξαιρετικοί και στις δύο πλευρές του γηπέδου, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν μέχρι στιγμής. Παρά το γεγονός ότι διαθέτουν δύο σούπερ σταρ στο prime τους, το Λος Άντζελες είναι μόλις έκτο στη Δύση με ρεκόρ 31-28.Ο Τζον Γουόλ δεν κατάφερε να βρει τον παλιό του εαυτό και στάλθηκε πίσω στους Ρόκετς στην troll κίνηση του φετινού deadline. Από τη μεριά του, ο  Ρέτζι Τζάκσον έδειξε καλό εαυτό στους Κλίπερς για τρεις σεζόν αλλά ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Για αυτούς τους δύο, και τον Λουκ Κέναρντ, οι Κλίπερς κατάφεραν να λάβουν πίσω τρεις παίκτες που ίσως αποδειχθούν πολύ πιο σημαντικοί για το μέλλον τους.

Ο Έρικ Γκόρντον είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης με μακρινό σουτ τριών πόντων στο ρεπερτόριό του και καλή άμυνα στη γκάμα του. Μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο πίσω από τους Κόβινγκτον και Πάουελ στη θέση του γκαρντ. Ο Μπόουνς Χάιλαντ, ο οποίος είναι πιο ενεργητικός από τους Τζάκσον και Γουόλ και  έχει 12,1 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι με 37,8% στις προσπάθειες τριών πόντων σίγουρα θα φέρει ενέργεια στο παιχνίδι του Λος Άντζελες. Τέλος, οι Κλίπερς  πλέον διαθέτουν δύο αξιόπιστους ψηλούς, τον Ίβιτσα Ζούμπατς και τον Μέισον Πλάμλι. Τη φετινή σεζόν, ο Πλάμλι έχει μέσο όρο 12,2 πόντους και 9,7 ριμπάουντ. Αρκετά καλά νούμερα για τον αναπληρωματικό σέντερ μιας ομάδας.

Λος Άντζελες Λέικερς – Ντ’ Άντζελο Ράσελ, Μαλίκ Μπίσλεϊ, Τζάρεντ Βάντερμπιλτ, Μο Μπάμπα, Ντέβον Ριντ

Πίσω από τους Φοίνιξ Σανς, ίσως  οι Λέικερς είναι αυτοί που βγήκαν περισσότεροι κερδισμένοι στο φετινό deadline. Ξεφορτώθηκαν επιτέλους τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμπεριφορά του προκαλούσε τοξική ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια των Λέικερς. Η εποχή του στο Λος Άντζελες τελείωσε, ευτυχώς. Πλέον, ο Λεμπρόν έχει ένα ρόστερ με το οποίο ίσως μπορεί και να ανταγωνιστεί τους υπολοίπους, από τα μέσα προς το τέλος της κανονικής περιόδου.

Η απώλειες του Τόμας Μπράιαντ και του Πάτρικ Μπέβερλι δύσκολα θα κάνουν τη διαφορά, μαζί με άλλους δύο παίκτες του πάγκου (Άντερσον και Τζόουνς), που είχαν ελάχιστα λεπτά συμμετοχής. Αναμφίβολα, η απαλλαγή από δραματικές φιγούρες όπως ο Γουέστμπρουκ και ο Μπέβερλι θα κάνει καλό στην ομάδα. Ειδικά όταν θα υπάρχει στο γήπεδο ο πρώην All-Star Ντ’ Άντζελο Ράσελ. Ο Ράσελ ήταν στους Λέικερς το 2016 και το 2017. Επέστρεψε και ως παίκτης με 36% στα τρίποντα, αποτελεί μια τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με τον Ρας στη θέση του πόιντ γκαρντ.

Ο Μαλίκ Μπίσλεϊ έχει μ.ο 38% στην καριέρα του πίσω από τα 7.25. Ο Βάντερμπιλτ είναι ένας στιβαρός αμυντικός και ο Μπάμπα είναι ένας τεράστιος σέντερ που θα αποτελεί μια σταθερή παρουσία στο ζωγραφιστό. Η απαλλαγή από τον Γουέστμπρουκ και τους μη σημαντικούς παίκτες του πάγκου, σε συνδυασμό με την παράλληλη βελτίωση του σουτ και της ρακέτας, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο Λος Άντζελες. Εάν αυτή τη φορά όλα δουλέψουν ρολόι.

Ντάλας Μάβερικς – Κάιρι Ίρβινγκ, Μαρκίγ Μόρις

Χωρίς καν να χρειαστεί να παραχωρήσουν τον Κρίστιαν Γουντ, οι Ντάλας Μάβερικς κατάφεραν να αποκτήσουν τον Κάιρι Ίρβινγκ. Η απώλειες του Ντινγουίντι και του Φίνει-Σμιθ δεν είναι ιδανικές, αλλά είναι σπάνιο να καταφέρεις να φέρεις έναν παίκτη τη κλάσης του Ίρβινγκ ειδικά δεδομένου ότι το Ντάλας δεν αποτελεί και μία από τις πρώτες επιλογές των σούπερ σταρ. Ως παραγωγικός σκόρερ, ο Ίρβινγκ έχει την ευχέρεια να παρέχει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται ο Ντόντσιτς.

Ο Λούκα και ο Κάιρι απολαμβάνουν και οι δύο να έχουν τη μπάλα στα χέρια τους, οπότε ο κόουτς Κιντ έχει πολλή δουλειά στα παρασκήνια. Ωστόσο, ο Κιντ έχει κάνει μέχρι στιγμής φανταστική δουλειά στον συντονισμό της επίθεσης των Μάβερικς. Το Ντάλας έχει πλέον αρκετά για να διεκδικήσει τουλάχιστον την πρόκριση στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας. Θα χρειαστεί σίγουρα βοήθεια από περισσότερους παίκτες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά με τον Ντόντσιτς και τον Κάιρι, όλα είναι πιθανά.  Οι Μαβς κέρδισαν την ανταλλαγή επειδή αποχωρίστηκαν μόνο ένα πικ πρώτου γύρου για έναν παίκτη σαν τον Κάιρι. Μαζί του έφτασε στο Ντάλας και ο Μαρκίφ Μόρις, ένας μεστός ρολίστας που μόνο περισσότερο βάθος μπορεί να δώσει σε μια ομάδα που έχασε σημαντικά στελέχη της.

Φίνιξ Σανς – Κέβιν Ντουράντ, Τι Τζέι Γουόρεν, Ντάριους Μπάζλει

Το Φοίνιξ κατάφερε σχεδόν αθόρυβα να αποκτήσει έναν από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.  Για να προσθέσουν βάθος και να δημιουργήσουν μια σούπερ ομάδα που πρέπει να κατακτήσει το πρωτάθλημα φέτος, απέκτησαν επίσης τους Τι Τζέι Γουόρεν και Ντάριους Μπάζλει. Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα και χωρίς κανένα δισταγμό πραγματοποιήθηκε το trade του Ντουράντ στους Σανς. Ένα αρχικό σχήμα με τους Ντουράντ, Κρις Πολ, Ντέβιν Μπούκερ και Ντιάντρε Έιτον μοιάζει τρομακτικό. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν εξετάζουμε τις επιλογές των ρεζέρβων και του βάθους του πάγκου της ομάδας. Οι Σανς είναι πέμπτοι αυτή τη στιγμή στη Δύση και τους απομένουν ακόμα 25 παιχνίδια στην κανονική περίοδο. Είναι λογικό πλέον να σκεφτόμαστε όταν θα προκύψουν πολλά περισσότερα στα πλέι οφ.

Ο Κέβιν Ντουράντ έχει βάλει τους Σανς στην λίστα των φαβορί για τον τίτλο. Η απώλειες των Μπρίτζες, Τζόνσον και τεσσάρων πικ δύσκολα θα επηρεάσουν το franchise. Έχουν τον Κρις Πολ στα τελευταία του χρόνια και έναν Μπούκερ στο prime του, οπότε το να τα δώσουν όλα για τις επόμενες δύο σεζόν έχει πολύ νόημα. Οι οπαδοί των Σανς πανηγυρίζουν δικαίως και μπορούν πλέον να ελπίζουν για δεύτερη εμφάνιση στους τελικούς σε τρία χρόνια.