ΛεΜπρόν Τζέιμς: Η ιστορία του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών - Από το Άκρον, στο Κλίβελαντ, το Decision και το απόλυτο ρεκόρ.

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως η σεζόν δε εξελίσσεται σε ιδανική για τους Λέικερς αλλά ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κάνει και πάλι αυτό για το οποίο γεννήθηκε να κάνει. Λίγες ώρες πριν, το έκανε για τελευταία φορά από την δεύτερη θέση των πίνακα των σκόρερ του NBΑ. Πλέον, με 38,390 πόντους είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας. Αν και η ιστορία του δεν θα σταματήσει εδώ, πάμε να θυμηθούμε μαζί πως επιτεύχθηκαν αυτοί οι 38 χιλιάδες πόντοι.

Από τα παιδικά στα αντρικά παρκέ

Στην τελευταία του σεζόν με το Λύκειο Σειντ Μερι του Άκρον, ο Τζέιμς και η ομάδα του κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλητές της πολιτείας του Οχάιο. Την περίοδο εκείνη, είχε ήδη γίνει γνωστός σε όλη την Αμερική ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα prospects των τελευταίων δεκαετιών για το ΝΒΑ. Επιπλέον, η Νάικ και η Αντίντας πάλευαν να το κλείσουν σε συμβόλαιο. Αυτοί ήταν και κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν τον Τζέιμς να αποφασίσει να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ αμέσως μετά το λύκειο και να μην ακολουθήσει κολεγιακή καριέρα. Το καλοκαίρι του 2003, επιλέχθηκε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς στην πρώτη θέση του ντραφτ του ΝΒΑ.

Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη του σεζόν στο πρωτάθλημα το Κλίβελαντ είχε αρνητικό ρεκόρ και δεν κατάφερε να μπει στα πλέι οφ, ο Λεμπρόν είχε μια εξαιρετική ρούκι χρονιά. Με 20.9 πόντους, 5.9 ασίστ και 5.5 ριμπάουντ μ.ο αναδείχθηκε ο Ρούκι της χρονιάς και έγινε ο πρώτος καλαθοσφαιριστής των Κάβαλιερς που το καταφέρνει. Από εκεί και έπειτα, τα πράγματα ήταν μόνο ανοδικά. Από το 2004 έως το 2008, ο Τζέιμς άρχισε να καθιερώνεται ως το μέλλον και ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ.

Η επταετία στο Κλίβελαντ

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς επιλέχθηκε για πρώτη φορά στο All-Star Game στη δεύτερη μόλις σεζόν του στο πρωτάθλημα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι Καβαλίερς έχασαν τα πλέι οφ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τη σεζόν 2005-2006 οδήγησε την ομάδα στα πρώτα της πλέι οφ της από το 1998. Εκεί, το Κλίβελαντ νίκησε την Ουάσινγκτον πριν ηττηθεί στον δεύτερο γύρο από τους Ντιτρόιτ Πίστονς . Ο Τζέιμς επιβεβαίωσε την κυριαρχία του την τέταρτη και πέμπτη σεζόν του, έχοντας κατά μέσο όρο πάνω από 25 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Το 2007, ο Λεμπρόν οδήγησε τους Κλίβελαντ Καβαλίερς στους τελικούς του ΝΒΑ μόλις στα 22 του χρόνια. Ωστόσο οι Σπερς δεν άφησαν κανέναν περιθώριο στους Καβς και τον μέτριο Λεμπρόν σε εκείνους τους τελικούς.

Το ΝΒΑ είδε μια διαφορετική πλευρά του Λεμπρόν Τζέιμς από το 2008 έως το 2010. Κέρδισε το βραβείο MVP του ΝΒΑ την περίοδο 2008-2009, αφού οδήγησε τους Καβαλίερς σε ρεκόρ  66-16 και είχε μέσο όρο 28,4 πόντους, 7,6 ριμπάουντ και 7,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας το Κλίβελαντ ηττήθηκε από τους Ορλάντο Μάτζικ. Οι πόντοι του ανά αγώνα αυξήθηκαν στους 29,7 κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009-2010, ενώ είχε επίσης 8,6 ασίστ. Οδήγησε τους Καβαλίερς στα πλέι οφ για άλλη μια φορά. Οι Καβς νίκησα εύκολα τους Σικάγο Μπουλς στον πρώτο γύρο, αλλά αργότερα έπεσαν πάνω στους Μπόστον Σέλτικς. Εκείνη τη σεζόν κέρδισε και το δεύτερο βραβείο MVP της καριέρας του.

https://twitter.com/ThrowbackHoops/status/1620446064875831329?s=20&t=7X3yJTufflxU_ktvce_zMw

Το “Decision” και η δυναστεία των Χιτ

Πολλοί λίγοι θα ακούσουν τη λέξη “decision” σε μια μπασκετοσυζήτηση και δεν θα τους έρθει στο μυαλό το καλοκαίρι του 2010. Ως free agent μετά τη σεζόν 2009-2010, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πήρε την σοκαριστική απόφαση να υπογράψει στους Μαϊάμι Χιτ. Ο προορισμός του είχε εξελιχθεί σε τηλεοπτικό σίριαλ εβδομάδων πριν ο ίδιος τον αποκαλύψει σε λάιβ μετάδοση σε σπέσιαλ του ESPN. Στο Κλίβελαντ έκαιγαν τις φανέλες του. Το υπόλοιπο NBA τρόμαζε στην ιδέα του team up του με τους Γουέιντ και Μπος. Αυτός το μόνο που ήθελε ήταν να αναδειχθεί πρωταθλητής και ήξερε πως η τότε κατάσταση στο Κλίβελαντ δεν του το επέτρεπε.

Ο Λεμπρόν πέρασε τις επόμενες τέσσερις σεζόν στο Μαϊάμι. Εκεί κατέκτησε δύο back to back πρωταθλήματα το 2012 και το 2013 και δύο βραβείο MVP τελικών. Μετά την ήττα με 4-1 από τους Σπερς το 2014, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά για ακόμη μία φορά.

Το σίκουελ που αποδείχθηκε καλύτερο από την πρώτη ταινία

Ο Λεμπρόν έμεινε ελεύθερος και πάλι στο τέλος της σεζόν 2013-2014. Αυτή τη φορά, αποφάσισε να επιστρέψει στους Καβαλίερς για να τους χαρίσει το πρωτάθλημα που τους είχε υποσχεθεί. Στο Κλίβελαντ, δημιούργησε και πάλι μια ισχυρή τριάδα, αυτή τη φορά με τον Κέβιν Λοβ και τον Κάιρι Ίρβινγκ. Οι τρεις τους, πέρασαν την πρώτη τους σεζόν προσαρμόζοντας το παιχνίδι τους και αντιμετωπίζοντας πολλούς τραυματισμούς. Παρά τις δυσκολίες, έφτασαν στους τελικούς του ΝΒΑ το 2015. Ωστόσο, έχασαν από τους ανερχόμενους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς σε 6 αγώνες.

Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και την επόμενη σεζόν στο Κλίβελαντ, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του προπονητή Ντέιβιντ Μπλατ στα μισά της σεζόν. Παρόλα αυτά τερμάτισαν στην κορυφή της Ανατολικής Περιφέρειας με 57 νίκες. Για έκτη συνεχόμενη σεζόν, ο Λεμπρόν έφτασε στους τελικούς του ΝΒΑ και για άλλη μια φορά αντιμετώπισε τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Η σειρά των τελικών του 2016 αποδείχθηκε σε μί από τις καλύτερες όλων των εποχών. Οι Καβαλίερς επέστρεψαν από το χείλος του αποκλεισμού, αφού βρέθηκαν πίσω με 3-1. Τότε, τρία εξωπραγματικά παιχνίδια από τον Λεμπρόν και από τον Ίρβινγκ, κατάφεραν να ανατρέψουν τα πάντα και να πανηγυρίσουν το πρώτο πρωτάθλημα για το Κλίβελνατ σε 50 χρόνια, μέσα στην έδρα του Γκόλντεν Στέιτ. Ο Λεμπρόν κράτησε την υπόσχεση του και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον κόσμο του Κλίβελαντ που πίστεψε σε αυτόν για πάνω από μια δεκαετία.

Στη συνέχεια, κάθε χρόνο τα πράγματα χειροτέρεψαν σταδιακά για τους Καβς. Ο Κάιρι ανταλλάχθηκε και έφυγε για την Βοστόνη, το front office βρισκόταν σε κόντρα με τον Λεμπρόν και η ομάδα δεν έδειχνε ότι μπορεί να επαναλάβει αυτά που έκανε στους τελικούς του 2016. Στην αντίπερα όχθη, οι Γουόριορς έμοιαζαν ασταμάτητοι με τον Κέβιν Ντουράντ πλέον στο δυναμικό τους. Ωστόσο οι Κάβαλιερς τους συνάντησαν στους  τελικούς τα επόμενα δύο χρόνια. Και τις δύο φορές η κατάληξη ήταν μια εύκολη επικράτηση για την δυναστεία του Σαν Φρανσίσκο.

Το κεφάλαιο Λέικερς

Το καλοκαίρι του 2018, η κατάσταση στο Κλίβελαντ οδήγησε τον Λεμπρόν στην πόρτα της εξόδου για ακόμη μια φορά. Το Λος Άντζελες και η δυτική περιφέρεια πάντα τον γοήτευαν. Έτσι, στα 33 του πήρε την απόφαση να υπογράψει με τους Λέικερς. Με εξαίρεση τις ειδικές καταστάσεις του πρωταθλήματος του 2020 στη φούσκα του Ορλάντο, το δίδυμο Λέικερς-Λεμπρόν δεν έχει δουλέψει. Αποτυχημένες σεζόν, αρνητικά ρεκόρ της ομάδας αλλά το σημαντικότερο, κακό μπάσκετ.

Προβλήματα τραυματισμών, απουσίας χημείας και πολύ κακές κινήσεις από το front office έχουν οδηγήσει φέτος τους Λέικερς σε ρεκόρ 25-30, δύο νίκες μακριά από το πλει ιν τουρνουά. Ωστόσο φέτος ο Λεμπρόν είναι διαστημικός. Στα 38 του έχει 30 πόντους μ.ο ανά αγώνα, μόλις η τρίτη φορά στην καριέρα του που το καταφέρνει. Την προηγούμενη ήταν μόλις 24 χρονών. Πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή τη σεζόν όμως έπαιξε και το κυνήγι της πρώτης θέσης στον πίνακα των σκόρερ. Ο βασιλιάς έδειξε ότι το θέλει, προσπάθησε να το κάνει όσο νωρίτερα γίνεται και πλέον ο Καρίμ είναι αυτός που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

https://twitter.com/NBATV/status/1328087881198358529?s=20&t=7X3yJTufflxU_ktvce_zMw

Το επίτευγμα και το μέλλον του Λεμπρόν στη λίγκα

Δεν θα πάρουμε θέση στο debate για τον GOAT. Δεν θα μιλήσουμε για ρεκόρ πρωταθλημάτων και για το που κατατάσσεται ο Λεμπρόν ανάμεσα στους  κορυφαίους που πάτησαν τα παρκέ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν έχει τίποτα νόημα απ’ όλα αυτά. Το μόνο που έχει νόημα είναι να κατανοήσουμε τι σημαίνουν αυτοί οι 38,390 πόντοι για το άθλημα. Το ρεκόρ του Καρίμ δεν θα καταρριπτόταν ποτέ. Ειδικοί του αθλήματος και δημοσιογράφοι ανά την υφήλιο το δήλωναν με σιγουριά  τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όσο ο Λεμπρόν πλησίαζε, οι απόψεις άλλαζαν. Η διαλλακτικότητα άρχισε να κάνει την εμφάνιση της και μέχρι το τέλος της περσινής σεζόν όλες οι γνώμες άλλαξαν. Πλέον το ερώτημα δεν θα ήταν το αν αλλά το πότε.

Χωρίς να θέλουμε να αναιρέσουμε ούτε σπιθαμή από το μεγαλείο του, οι πόντοι του Καρίμ επιτεύχθηκαν σε μια εποχή που η κυριαρχία του δεν είχε αντίπαλο. Κι αν είχε, ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από την άλλη ο Λεμπρόν συνεχίζει να πετάει την μία τριαντάρα μετά την άλλη σε μια εποχή που κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον έναν σούπερ σταρ. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν φτάσει καν το prime τους. Ο βασιλιάς τα κάνει αυτά στα 38 του και αν μετά την επίτευξη του ρεκόρ δεν δείξει να πατάει φρένο, θα συνεχίζει να τα κάνει. Μπορεί να μην είναι ο GOAΤ αλλά είναι σίγουρα ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας του αθλητισμού.

Το μέλλον του είναι ένα. Μετά από αυτό το ρεκόρ έχει μόνο έναν ακόμη στόχο. Να φορέσει την ίδια φανέλα με τον γιο του και να παίξει μαζί του. Τότε θα μπορεί να αποσυρθεί και να καπνίζει πούρα μαζί με τον Τζόρνταν. Έως τότε θα ταλαιπωριέται στο L.A και εμείς θα τον χαιρόμαστε όσο μπορούμε ελπίζοντας ότι ο Μπρόνι θα αργήσει λίγο ακόμα να μπει στο draft.

https://twitter.com/BleacherReport/status/1623184370780745728?s=20&t=7X3yJTufflxU_ktvce_zMw