Ο Akill Mitchell αποτελεί τον αθόρυβο σταρ της ΑΕΚ φέτος και η αγωνιστική του έκρηξη στα τελευταία παιχνίδια έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Ο Akil Mitchell είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην φετινή χρονιά από πλευράς προσώπων για την ΑΕΚ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Ένωση προχώρησε σε ένα παλμαρέ μεταγραφών. Το όνομα που ξεχώρισε ήταν αυτό του Tim Frazier λόγω του γεμάτου βιογραφικού στο NBA. Κανείς δεν περίμενε τον Akil Mitchell. Στα χαρτιά έδειχνε άλλος ένας Αμερικανός που θα περάσει από την Ένωση και θα ξεχαστεί σχετικά γρήγορα. Όμως ο Αμερικανός  με καταγωγή από τον Παναμά έχει βαλθεί να μας αποδείξει το αντίθετο φέτος. Στην φετινή δύσκολη σεζόν για την ΑΕΚ, ο Akil Mitchell αποτελεί τον σταθερό πυλώνα. Και στα τελευταία παιχνίδια έχει γίνει η αγωνιστική έκρηξη από την πλευρά του.

Τα 5 τελευταία παιχνίδια

Με την Ένωση να βρίσκεται σε μία από τις κρίσιμες καμπές της φετινής σεζόν ειδικά όσο αφορά το Basketball Champions League, o center της, φωνάζει παρών. Στα 2 καθοριστικά παιχνίδια για την πρόκριση στους 16 κόντρα στην Τόφας, ο Akil Mitchell ήταν πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ και στα δύο παιχνίδια με 16 και 21 πόντους. Μάλιστα στο δεύτερο και σημαντικότερο παιχνίδι στην Τουρκία, πρωταγωνίστησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Εκτός των 21 πόντων που ήρθαν κιόλας με 67% εντός παιδείας, κατέβασε και 14 ριμπάουντ για το double-double και μοίρασε 6 ασίστ. Σταματώντας στο 33 στο σύστημα αξιολόγησης. Σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς της σεζόν για την Ένωση.

Ακίλ Μίτσελ © Eurokinissi

Στα τελευταία 5 ματς με την Ένωση καταγράφει συνολικά 16.4 πόντους, 10.6 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 3 double double. Νούμερα που για ένα center αγγίζουν το άριστα. Και όλα αυτά σε διάστημα αγώνων πολύ δύσκολο. Αφού η ΑΕΚ έπρεπε να αντιμετωπίσει το Περιστέρι στην έδρα της, την Τοφάς δύο φορές, τον Ολυμπιακό μέσα στο Σ.Ε.Φ. και την Ουνικάχα Μάλαγα στην Ισπανία. Συνολικά 5 αγώνες πολύ υψηλής δυσκολίας για την Ένωση της, στους οποίους ο center της ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της.

Η σεζόν του φέτος

Δεν είναι όμως μόνο η αγωνιστική του έκρηξη στα τελευταία παιχνίδια. Από την αρχή της σεζόν, ο Αμερικανός με καταγωγή από τον Παναμά, όπως είπαμε είναι ο πιο σταθερός πυλώνας στην προσπάθεια της Ένωσης. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο δεύτερος σκόρερ της με 12,4 ανά αναμέτρηση, μόνο πίσω από τον Tim Frazier με περίπου μισό πόντο λιγότερο. Είναι πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας με 8,8 “σκουπίδια” κατά μέσο όρο σε κάθε ματς. Ενώ δεν έχει χάσει και ούτε ένα παιχνίδι φέτος. Μάλιστα επιλέχθηκε και για το ελληνικό all star στην ομάδα των ξένων.

Το Basketball Champions League όμως του πάει περισσότερο. Εκεί τα νούμερα του εκτοξεύονται. Την ώρα που γράφεται το κείμενο αποτελεί τον πρώτο σκόρερ, πρώτο ριμπάουντερ, πρώτο σε κοψίματα, πρώτο στο σύστημα αξιολόγησης και πρώτο σε ευστοχία στα δίποντα μεταξύ των παικτών της ΑΕΚ. Ενώ είναι και ο δεύτερος ριμπάουντερ σε όλη την διοργάνωση μόλις 0.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι πίσω από τον πρώτο. Και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο ντόρο γύρω από το όνομα του. Όντας ένας αθόρυβος σταρ για την Ένωση. Συγκεκριμένα μετράει στο Basketball Champions League, 16.8 πόντους, 9.1 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ σημειώνοντας 20.3 στο σύστημα αξιολόγησης ανά αναμέτρηση.

Η καριέρα του πριν την ΑΕΚ

Καταγράφοντας αυτά τα νούμερα, εύλογα κάποιος αναρωτιέται που βρισκόταν αυτός παίκτης πριν έρθει στην Ένωση. Και η απάντηση, πολύ απλοϊκά είναι, στην αφάνεια. Ο Αμερικανός έχει αγωνιστεί συνολικά σε συνολικά 10 διαφορετικές ομάδες στα 8 χρόνια της επαγγελματικής μπασκετικής ζωής του πριν οι κιτρινόμαυροι γίνουν ο 11ος σταθμός της καριέρας του. Αγωνίστηκε σε συνολικά σε 7 διαφορετικά πρωταθλήματα σε 3 διαφορετικές ηπείρους. Με τελευταίο σταθμό της καριέρας του, την Μπάμπεργκ όπου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον της Ένωσης. Παρότι κέρδισε ένα δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Brooklyn Nets το 2017, δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί σε κάποιο παιχνίδι του NBA. Σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία από την καριέρα του, το 2016 αγωνίστηκε και με την Εθνική Παναμά για λίγα παιχνίδια χωρίς ωστόσο να σημειώσει αξιέπαινα νούμερα.

Ακίλ Μίτσελ © Eurokinissi

Η προοπτική της Euroleague

Η ερώτηση που προκύπτει βέβαια αν μπορεί ο Akill Mitchell, να κάνει το βήμα παραπάνω στη καριέρα του στην Euroleague. Έχουμε δει αρκετούς παίκτες από το Basketball Champions League να παίρνουν “προαγωγή” στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Ο Brandon Davies, ο Kevin Punter, ο Thomas Walkup και πολλοί άλλοι έχτισαν το βιογραφικό τους στο Basketball Champions League.

Ο center της Ένωσης είναι 30 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι με το μέρος του. Επίσης τα αθλητικά του προσόντα είναι ένα ερωτηματικό για τα επίπεδα της Euroleague. Στο ύψος που βρίσκεται ο Αμερικανός με ύψος 2.06 μέτρα, θα πρέπει να αναπτύξει κι άλλο τα αθλητικά του προσόντα ώστε να αντιμετωπίσει τα πολύ βαριά κορμιά της διοργάνωσης όπως ο Tavares ή ο Fall. Ενώ θα πρέπει να βελτιώσει και την ευστοχία του από τα 6.75 εάν θέλει να αγωνιστεί στην θέση 4. Φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα σουτάρει με 18% στο τρίποντο και με 25% στο Basketball Champions League.

Στα θετικά είναι η ευχέρεια του να τελειώνει τις φάσεις. Αναμφισβήτητα το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει στο παρκέ. Ενώ και το mid-range παιχνίδι είναι σε καλό επίπεδο για την θέση που αγωνίζεται. Γενικότερα αν έβλεπα κάποια κοινά χαρακτηριστικά με κάποιον παίκτη της Euroleague θα έλεγα ότι αυτός είναι Zach Leday. Αλλά όπως και αυτός, έτσι και ο center των κιτρινόμαυρων προκείμενου να κάνει το επόμενο βήμα θα πρέπει να ανεβάσει το παιχνίδι του.

Η ΑΕΚ από την άλλη έχει βρει στον Akil Mitchell, απροσδόκητα ένα αξιόπιστο center που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Θα πρέπει από την πλευρά της να τον ασφαλίσει το καλοκαίρι στο ρόστερ της. Μένει να δούμε αν θα το κάνει και αν είναι ικανή να φέρει τους κατάλληλους παίκτες γύρω του ώστε η Ένωση να επιστρέψει στις επιτυχίες.