O Kevin Punter πραγματοποιεί την καλύτερη του χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και μπαίνει στο μικροσκόπιο του Debut.gr.

O Αμερικανός, που μετράει τρεις θητείες στη χώρα μας με τρεις διαφορετικές ομάδες έχει κεντρίσει τα βλέμματα στην φετινή Euroleague, κάτι που πολλοί δεν θα περίμεναν.

Ο δρόμος ωστόσο για το Kevin Punter δεν ήταν καθόλου εύκολος. Έπρεπε καθόλη την διάρκεια της αγωνιστικής του, καριέρας να αποδείξει την αξία του, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και πήρε άριστα σχεδόν σε όλες. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης κάνουν μια γρήγορη αναδρομή στη καριέρα του γκαρντ από το Μπρόνξ και στα δύσκολα σκαλιά που έπρεπε να ανέβει προκειμένου να αναρριχηθεί στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο.

Η πρώτη θητεία στην Α1 (2016-2017)

Ο Kevin Punter ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Tennessee αποφασίζει να δηλώσει συμμετοχή στο ΝΒΑ Draft του 2016. Όμως θα δει τις 30 ομάδες να τον προσπερνάνε και να μη βρίσκεται σε καμία από τις 60 επιλογές. Και κάπου εκεί θα βρεθεί το Λαύριο. Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη θα δώσει την ευκαιρία στον τότε 23χρονό Αμερικανό να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα σύνολο.

Όποιος γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα ξέρει ότι περίοδος χάριτος για τους Αμερικανούς που έρχονται στη χώρα μας δεν υπάρχει. Πρέπει στη πλειονότητα των περιπτώσεων να αναλάβουν το ηγετικό ρόλο που τους παραδίδεται και συνδράμουν τα μέγιστα στους στόχους της ομάδας από την πρώτη στιγμή. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, για τους Αμερικανούς που έρχονται κατευθείαν από μία Αμερικάνικη λίγκα, καθώς ο ευρωπαϊκός τρόπος του παιχνιδιού διαφέρει πολύ. Τόσο αγωνιστικά, όσο και από πλευράς πίεσης, υπό την έννοια ότι λάθη ακόμα και στην αρχή της σεζόν μπορούν να κοστίσουν μέχρι και την κατηγορία.

Σε μια τέτοια κατάσταση βρέθηκε ο Kevin Punter, το 2016. Το Λαύριο είχε ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία και λάθη δεν χωράνε σε αυτή την υπόθεση. Ο τωρινός γκαρντ της Ολύμπια Μιλάνο ανταποκρίθηκε σε πολύ καλό βαθμό στην δύσκολη αποστολή που του δόθηκε. Στα 21 παιχνίδια που αγωνίστηκε στη Basket League σκόραρε κατά μέσο όρο 12,5 πόντους, μοιράζοντας περίπου 1 ασίστ και κατεβάζοντας 2,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Η παρουσία του κρίθηκε κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και αυτό επιβραβεύτηκε με μία μεταγραφή σε λίγο μεγαλύτερο επίπεδο.

Η εξαργύρωση της καλής χρονιάς στο Λαύριο

Το τέλος της σεζόν θα τον βρει στο Βέλγιο για λογαριασμό της Αντβέρπ. Εκεί θα αγωνιστεί για 10 παιχνίδια έχοντας 11,5 πόντους μ.ο. τερματίζοντας στην 3η θέση του Βελγικού πρωταθλήματος. Η πρώτη του χρονιά στέφεται από επιτυχία και έχοντας δώσει σοβαρά πειστήρια είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση όπου θα κεντρίσει και τα βλέμματα.

Η χρονιά που “μπήκε στο χάρτη”

Η χρονιά 2017-2018 θα βρει τον Kevin Punter στην Ρόζα Ράντομ. Μία άσημη πολωνική ομάδα με παρουσία όμως στο Basketball Champions League. Και κάπου εκεί οι μετοχές του θα εκτοξευθούν. Στα 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια θα καταγράψει 20,6 πόντους στην διοργάνωση παρέα με 3,4 ριμπάουντ και 1,7 ασσίστ. Οι επιδόσεις του δεν περνάνε απαρατήρητες από τα γνωστά Ευρωπαϊκά κλαμπ. Αρχικά η Γκιαζάντεπ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ωστόσο μετά τον αποκλεισμό της Ρόζα Ράντομ από τους ομίλους της διοργάνωσης, ο Kevin Punter θα επιστρέψει στην χώρα μας.

Αυτή την φορά για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ο Αμερικάνος στο πρώτο του παιχνίδι θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό για τον τον τελικό του κυπέλλου. Σκοράροντας 16 πόντους θα συμβάλλει τα μέγιστα για την επιστροφή των κιτρινόμαυρών στους τίτλους μετά από 13 χρόνια. Όμως οι τίτλοι δεν θα τελειώσουν για τον Αμερικανό και την ΑΕΚ. Στο τέλος της χρονιάς θα πανηγυρίσει και την κατάκτηση του Basketball Champions League με τους κίτρινους στο τελικό της Αθήνας. Τα νούμερα με την ΑΕΚ, όπως και στις προηγούμενες ομάδες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Στο Basketball Champions League σε 11 κομβικά παιχνίδια, θα σημειώσει 11,4 πόντους, μετρώντας συγχρόνως2,3 ριμπάουντ και 0,8 ασίστ ανά παιχνίδι. Όλα αυτά μαζί και με ένα αξέχαστο τρίποντο κόντρα στη Νύμπουργκ που έδωσε την πρόκριση στους 8 του Basketball Champions League έπειτα από μια θριαμβευτική ανατροπή.

Ένα σκαλί πιο πάνω

Η άκρως επιτυχημένη σεζόν με την ΑΕΚ θα εξαργυρωθεί και πάλι, αλλά όχι ακόμα με μια μεταγραφή στην Euroleague. Η ΑΕΚ δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει και η ιστορική αλλά ανερχομένη τα τελευταία χρονιά Virtus Bologna θα τον κάνει δικό της. Άλλος ένας χρόνος, άλλη μια υψηλότερη διάκριση για τον Kevin Punter. Την σεζόν 2018-2019 θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Basketball Champions League που κατακτάει το τρόπαιο για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά όμως όντας MVP του Final 4, με 21 πόντους στον ημιτελικό και 26 στο τελικό με την Τενερίφη. Ωστόσο στο ιταλικό πρωτάθλημα η Μπολόνια δεν εντυπωσίασε τερματίζοντας στην 11η θέση χάνοντας τα Playoff. Οι πολύ καλές ευρωπαϊκές εμφανίσεις του Kevin Punter στο Basketball Champions League όμως, κέντρισαν τα βλέμματα πολλών ομάδων της Euroleague.

Η θητεία στον Ολυμπιακό

Ο Kevin Punter για πρώτη φορά μετά όλη την ευρωπαϊκή του Οδύσσεια καταφέρνει και βρίσκει την ευκαιρία που ζητούσε να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο της “Γηραιάς Ηπείρου”. Ο Ολυμπιακός θα του δώσει το συμβόλαιο που έψαχνε και σε ηλικία 26 χρονών θα κάνει ντεμπούτο στην Euroleague. Ωστόσο για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα η θητεία του στον Ολυμπιακό θα κριθεί αποτυχημένη. Και μάλιστα παταγώδης αποτυχημένη.

Στον Αμερικανό θα δοθεί πίστη από την αρχή παίζοντας 18 λεπτά ανά παιχνίδι. Παρόλα αυτά, αυτός δεν θα δικαιώσει σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες. Οι 6,8 πόντοι που σημειώνει κατά μ.ο. μπορεί να φαίνονται ικανοποιητικοί για κάποιον για πρώτη σεζόν στην Euroleague. Ωστόσο το 30% που σούταρε εντός παιδείας κρίνεται κάτι παραπάνω από απογοητευτικό. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εάν κοιτάξει κανείς το σοκαριστικό μόλις 17% στα τρίποντα, ειδικά εάν σκεφτεί ότι είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο ο Αμερικάνος βάζει την μπάλα στο καλάθι, μαζί με το γεγονός ότι δεν αποτελεί τον καλύτερο αμυντικό αλλά και στερείται σε δημιουργία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κάκιστη πορεία του Ολυμπιακού την σεζόν 2018-2019 έβαλαν τις βάσεις για να τεθεί εκτός ρόστερ από τον Δεκέμβριο, χωρίς στην ουσία να συμπληρώσει ούτε καν την μισή χρονιά.

Η επάνοδος στον Ερυθρό Αστέρα

Μετά την πρώτη κακή θητεία σε ευρωπαϊκή ομάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, ο Kevin Punter δεν το έβαλε κάτω. Δύο μήνες μετά την αποδέσμευση του από τους Πειραιώτες θα υπογράψει συμβόλαιο στον Ερυθρό Αστέρα, μία ακόμα ομάδα της Euroleague. Και εκεί θα έρθει μια νέα απογείωση. Η μεγαλύτερη μέχρι εκείνη την στιγμή στην καριέρα. Υπό τις οδηγίες του Ντραγκάν Σάκοτα θα δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό δύδιμο με τον Lorenzo Brown, πολύ ελκυστικό να το βλέπεις. Από τα δύο πρώτα παιχνίδια θα δείξει γιατί είναι ικανός. Στο ντεμπούτο με τον Ερυθρό Αστέρα κόντρα στην Μπάγερν θα σκοράρει 15 πόντους. Στο δεύτερο παιχνίδι κόντρα στην Βιλερμπάν θα πετύχει 18 πόντους και ένα δικό του τρίποντο που θα κρίνει το παιχνίδι.

Πριν έρθει η διακοπή στην Euroleague o Kevin Punter θα προλάβει να αγωνιστεί συνολικά 12 παιχνίδια. Σε αυτά τα παιχνίδια θα σημειώσει 15,9 πόντους ανά παιχνίδι σουτάροντας με το σοκαριστικό 48,1% πίσω από το τρίποντο. Στο διάστημα αυτό θα ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του και η μεταγραφή στο ακόμα πιο υψηλό επίπεδο δεν θα αργήσει.

Η Αρμάνι Μιλάνο φέτος και… πρωταγωνιστής στο υψηλό επίπεδο.

Η Αρμάνι Μιλάνο το καλοκαίρι που μας πέρασε προέβη σε μεταγραφικές κινήσεις που φανέρωναν τις προθέσεις για μεγάλη πορεία. Ο Ντιλέινι θα προστεθεί στα γκάρντ, ο Λουίτζι Ντατόμε θα αφήσει την Τουρκία για να “επαναπατριστεί”, ο Σαβόν Σίλντς θα γίνει κάτοικος Μιλάνου μετά από μία παραγωγική σεζόν στην σεζόν στην Μπασκόνια ενώ στην ρακέτα θα προστεθεί ο πολύπειρος Χάινς και ο υποσχόμενος Ζακ Λέντεϊ που προερχόταν από μία φανταστική σεζόν με τα χρώματα της Ζαλγκίρις. Ωστόσο μια κίνηση που συζητήθηκε λίγο αλλά φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο φέτος ήταν έλευση του Κέβιν Πάντερ. Παρά την “υπεροπλία” των Ιταλών στα γκαρντ με επιλογές όπως ο Ντιλέινι, ο Ρολ,  ο Ροντρίγκεζ o πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού δεν φάνηκε να πτοείται.

Ο Αμερικανός με την φετινή χρονιά του δείχνει να κάνει ένα statement. Η Αρμάνι Μιλάνο την ώρα που γράφεται το άρθρο βρίσκεται στην 4η θέση της Euroleague. Η είσοδος στα πλέυοφ είναι σχεδόν σίγουρη και μάλλον δείχνει να κλειδώνει και το πλεονέκτημα έδρας. Σε αυτή την ομάδα ο Αμερικανός είναι πρώτος σκόρερ με 14,6 πόντους στην Euroleague. Oδηγάει έτσι την Ιταλική ομάδα στα πρώτα playoff μετά από 7 χρόνια απουσίας. Ταυτόχρονα τα ποσοστά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σουτάροντας με 40% στο τρίποντο και 52% στο δίποντο και όλα αυτά με μόλις 1,3 λάθος σε περίπου 25 λεπτά συμμετοχής.

Η πραγματική του εικόνα είναι ακόμα καλύτερη

Ο Αμερικανός είναι υπερηχητικός φέτος. Συχνά ακούγεται η φράση ότι τα νούμερα δεν λένε την αλήθεια. Και στην περίπτωση του είναι αλήθεια γιατί η πραγματική εικόνα του στα παιχνίδια είναι ακόμη καλύτερη. Καθώς οι προσπάθειες του τις περισσότερες φορές έρχονται από δικές του δημιουργίες, ενώ τα τρίποντα έρχονται παρά πολλές φορές από πολύ πιο μακριά από την γραμμή των 6,75. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα πολύ δύσκολα και μαρκαρισμένα τρίποντα που ευστοχεί σε κάθε παιχνίδι αναδεικνύει το επιθετικό του παιχνίδι.

Γενικότερα μιλάμε για ένα παίκτη ο οποίος δεν είναι απλά ένας καλός σουτέρ αλλά ένα παίκτη σεσημασμένο σκόρερ με μεγάλο range που μπορεί να σουτάρει ο οποίος δημιουργεί το δικό του χώρο στην επίθεση χωρίς να χρειάζεται να βγει από κάποιο σκριν ή κάποια κατάσταση πικ εν ρολ. Και όλα αυτά σε μια ομάδα η οποία πρωταγωνιστεί στην Euroleague, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να μοιραστεί την μπάλα με παίκτες όπως ο Ντιλέινι, ο Ροντρίγκεζ ή ακόμα ο Μίτσοβ.

Οι αδυναμίες

Φυσικά ο Kevin Punter όπως και κάθε παίκτης έχει τις αδυναμίες του στο παιχνίδι. Βασική αδυναμία του είναι η δημιουργία. Ο Αμερικανός δεν είναι ο παίκτης ο οποίος θα δημιουργήσει χώρους και καλάθια για τους συμπαίκτες του. Όταν η μπάλα είναι στα χέρια, αυτό που θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα είναι μια ατομική ενέργεια, ένα μακρινό σουτ και σπανίως κάποια πάσα στα χέρια ενός συμπαίκτη. Και τα νούμερα εδώ συμφωνούν. Η 1,6 ασίστ ανά παιχνίδι είναι πολύ λίγη για γκάρντ αυτού του επιπέδου.

Μία άλλη αδυναμία του είναι η άμυνα. Ο Kevin Punter δεν θεωρείται κατά περίπτωση κακός αμυντικός αλλά δεν φημίζεται για τις αμυντικές ικανότητες. Κατά γενική ομολογία δεν αποτελεί ένα παίκτη που αντίπαλη ομάδα θα χτυπήσει ως αδυναμία στην επίθεση, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί καλός αμυντικός παίκτης. Επίσης τα σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι του αποτελούν και αυτά μια παραφωνία. Υπάρχουν παιχνίδια που κινηθεί σε χαμηλά στάνταρ με άσχημα ποσοστά και υπάρχουν παιχνίδια όπως αυτό με στην έδρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που μοιάζει με παίκτη NBA.

Το επόμενο βήμα

Ο Kevin Punter έχει ήδη διανύσει πολύ δρόμο. Από τον αγώνα για παραμονή στην Basket League με το Λαύριο στην Αρμάνι Μιλάνο πλέον με ξεκάθαρες βλέψεις για Final 4 όπου και πρωταγωνιστεί. Το επόμενο βήμα για αυτόν στην καριέρα του είναι η κατάκτηση του τροπαίου με αυτόν πρωταγωνιστή. Αποστολή δύσκολη φέτος αλλά όχι ακατόρθωτη. Να θυμίσουμε ότι ο Αμερικανός είναι ο 11ος σκόρερ της φετινής Euroleague όντας σε μια από τις καλύτερες ομάδες φέτος. Παρόλα αυτά για κάθε Αμερικανό παίκτη το όνειρο είναι η συμμετοχή στο NBA. Και αυτό είναι κάτι που λείπει από το βιογραφικό του Kevin Punter. Η ηλικία του, 28 χρονών, σίγουρα δεν τον βοηθάει αυτή την στιγμή. Παρόλα αυτά το παιχνίδι με τα μακρινά και μαρκαρισμένα τρίποντα σε συνδυασμό με το πολύ ένας εναντίον ενός ταιριάζει πολύ με το στυλ παιχνιδιού στις ΗΠΑ.

Ο Kevin Punter θέλει αρκετή βελτίωση ακόμα για κερδίσει το τρόπαιο της Eurolegue με μια ομάδα με αυτόν πρωταγωνιστή. Και ακόμα περισσότερη για να βρεθεί στο NBA. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στην καριέρα και έχει διαψεύσει σε μεγάλο βαθμό αυτούς που δεν τον πίστεψαν. Συν το γεγονός ότι παίκτες με μικρότερη καριέρα από αυτόν στην Ευρώπη και λιγότερο ταλέντο τα κατάφεραν να παίξουν στο NBA. Όποτε μην σας εκπλήξει το γεγονός εάν τον δούμε να καταφέρνει κάτι από τα δύο ή και τα δύο σύντομα.