Μία λίστα από παίκτες για όλες τις θέσεις που είναι ελεύθεροι στο NBA και θα μπορούσαν να κάνουν το βήμα στην Euroleague. Γράφει ο Μαλγαρινός Δημήτρης.

Η έλευση του Bacon άλλαξε δραστικά τα δεδομένα στο Παναθηναϊκό, αποδεικνύοντας πως οι ελεύθεροι από το NBA μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω σε μία ομάδα της Euroleague. Τόσο η κορυφαία διοργάνωση στη Ευρώπη όσο και η κορυφαία διοργάνωση στη άλλη όχθη του Ατλαντικού βρίσκονται λίγο μετά την μέση της σεζόν. Με τις ομάδες του NBA να κάνουν τις τελευταίες προσθήκες τους ενόψει της λήξης της περιόδου ανταλλαγών ενώ από την άλλη οι ομάδες της Euroleague να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά τους. Έτσι στο κείμενο αυτό θα παρουσιαστούν μία πεντάδα παικτών από την θέση 1 μέχρι την θέση 5 που αυτή την στιγμή είναι ελεύθεροι στο NBA και θα μπορούσαν λίγο πολύ να χωρέσουν σε οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague.

Γνωρίζοντας την ανταγωνιστικότητα αλλά και την φύση των προπονητών της Euroleague, αλλά και τα οικονομικά της δεδομένα, από την 5άδα, θα απουσιάσουν κάποια πολύ μεγάλα ονόματα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Για παράδειγμα τα ονόματα των Paul Milsap, Lamarcus Aldridge και Carmelo Anthony δεν θα είναι στη λίστα. Δεν νομίζω ότι κάποιος προπονητής στην Ευρώπη θα ήθελε να έχει ένα χαρακτήρα σαν τον Carmelo Anthony στην ηλικία των 38 ετών στη ομάδα. Έχοντας στη πλάτη του μάλιστα και ένα συμβόλαιο 2 εκατομμυρίων.

Οπότε θα δούμε κάποια λίγο πιο ρεαλιστικά ονόματα σε σχετικά καλές ηλικίες (ή τουλάχιστον όχι τόσο προχωρημένες) που κατά την γνώμη μου θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά σε όλα τα ρόστερ αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Με μερικούς από αυτούς να αποτελούν μεγάλα στοιχήματα.

Θέση 1 – Michael Cartel Williams

Ένας από τους πιο υποσχόμενους νεαρούς παίκτες στη Λίγκα πριν καμία δεκαετία. Το νο.11 του Ντραφτ του 2013 δεν κατάφερε ποτέ να εκπληρώσει τις απίστευτες προσδοκίες που δημιούργησε μετά την πρώτη του σεζόν στο NBA. Όταν και την σεζόν 2013-2014 αναδείχθηκε Rookie of the Year. Αυτή την στιγμή παραμένει χωρίς ομάδα. Το τελευταίο παιχνίδι που αγωνίστηκε ήταν περίπου 2 χρόνια πριν με τους Orlando Magic. Ακολούθησε μία εγχείρηση στον ώμο που τον κράτησε εκτός παρκέ.

Στην ηλικία των 31 ετών, ο χρόνος του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη δείχνει να έχει τελειώσει. Για αυτό και η αγορά της Ευρώπης μπορεί να έμοιαζε εκλυστική για τον ίδιο. Στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του είναι ότι η ταχύτητα, το μεγάλο ύψος για την θέση του και η ευχέρεια του στο ανοιχτό γήπεδο, με αδύναμο σημείο το τρίποντο. Μεγάλο στοίχημα για όποια ομάδα δοκιμάσει πάνω του. Αλλά αν αρχίσει και θυμίζει λίγο τον καλό του εαυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα γκαρντ της Euroleague.

Θέση 2 – Avery Bradley

Ίσως το πιο ηχηρό όνομα της λίστας. Παίχτης που είναι στη λίστα με τους παίκτες που είναι ελεύθεροι αλλά ίσως προτιμήσει να παραμείνει στο NBA και όχι στην Euroleague καθώς μπορεί με την εμπειρία του να βρει κάποιο συμβόλαιο ενόψει Playoff. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά στην λίστα, όντας 32 ετών, αλλά ίσως και η πιο σίγουρη επιλογή από άποψη αποτελεσμάτων. Αποτελεί ένα καλό αμυντικό, με έφεση στο τρίποντο. αλλά και ένα παίκτη που στα καλά του χρόνια διακρινόταν για τα αθλητικά του προσόντα. Αν και πρωταθλητής με τους Lakers το 2020, τα καλύτερα του χρόνια, τα πέρασε στους Celtics. ‘Oπου έφτασε να έχει και μέσο όρο 16 πόντους. Τελευταία φορά αγωνίστηκε με τους Lakers τον περασμένο Ιούνιο. Η πιο έμπιστη επιλογή της λίστας αλλά ίσως και η πιο δύσκολη για να έρθει στη Γηραιά Ήπειρο.

Θέση 3 – Eric Paschall

Το όνομα του ακούστηκε έντονα το προηγούμενο καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό. Αυτήν την στιγμή είναι χωρίς ομάδα και θα αποτελούσε μία πολύ καλή λύση σχεδόν για όλες τις ομάδες της διοργάνωσης. Τελευταία φορά αγωνίστηκε στα περσινά Playoff για λογαριασμό των Utah Jazz. Συνολικά μετράει 3 γεμάτες σεζόν στο NBA. Καλύτερη του παραγωγικά αποτελεί η παρθενική του σεζόν στο NBA με τους Golden State Warriors. Εκεί μέτρησε 14 πόντους ανά παιχνίδι μαζί με 5 ριμπάουντ, ωστόσο η ομάδα του τερμάτισε τελευταία. Ακολούθησε μία θητεία στους Utah Jazz με εμφανώς μικρότερα νούμερα. Τα προτερήματα του είναι η διείσδησή και τα φυσικά του προσόντα. Με το τρίποντο να ανήκει στις αδυναμίες του. Όντας στη λίστα με τους παίκτες που είναι ελεύθεροι από το NBA, η προοπτική της Euroleague δείχνει πιο ρεαλιστική για τον ίδιο. Αν και μόλις 2.01 σε ύψος, λόγω των φυσικών προσόντων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως 4αρι στην Ευρώπη.

Θέση 4 – Jabari Parker

Ένας παίκτης που πότε δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες κυρίως λόγω τραυματισμών. Το 2014 έγινε ντραφτ από τους Milwaukee Bucks στο νο.2. Στο ίδιο ντραφτ οι Bucks επέλεξαν τον Αντετοκούνμπο στο νο.14. Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο δεύτερος θα είχε σήμερα στην συλλογή του 1 πρωτάθλημα μαζί με 2 MVP όντας το πρόσωπο ολόκληρου του συλλόγου, ενώ ο πρώτος θα βρισκόταν εκτός λίγκας σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η αλήθεια όμως είναι σκληρή για το Jabari Parker, που βρίσκεται χωρίς ομάδα εδώ και ένα χρόνο. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του οι Celtics. Την καλύτερη του σεζόν ωστόσο την πραγματοποίησε στο Milwaukee. Εκεί 6 χρόνια μόλις πριν είχε κατά μέσο όρο 20 πόντους ανά παιχνίδι μαζί με 6 ριμπάουντ.

Συνολικά μετράει 310 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη έχοντας 14 πόντους μέσο όρο και περίπου 6 ριμπάουντ σε όλη την καριέρα του. Σουτάροντας μάλιστα και με το συμπαθητικό 33% πίσω από το τρίποντο. Πρόκειται για ένα παίκτη super-star για επίπεδο Ευρώπης σε μία πολύ καλή ηλικία μάλιστα. Αυτή των 27 ετών. Η βασική ανησυχία είναι ότι η καριέρα του βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία την τελευταία πενταετία. Και αυτό σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς του απωθεί τις ομάδες του NBA. Ωστόσο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σχεδόν σε όλες τις ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Θέση 5 – Enes Kanter Freedom

Ίσως η πιο περίεργη περίπτωση από όλες. Η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη και το όνομα του έχει ακουστεί επίσης και για τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν. Σε ηλικία 30 ετών, ο Τούρκος μπασκετμπολίστας βρίσκει πρώτη φορά στη καριέρα του, τον εαυτό του στη λίστα με τους free agents. Την τελευταία πενταετία αποτέλεσε ένα από τους πολύ καλούς center σε όλο το NBA. Μετρώντας μάλιστα και μπόλικη εμπειρία στα Playoff τόσο με τους Celtics όσο και με τους Blazzers.

Στις 10 μέχρι στιγμής σεζόν του στο NBA, μετράει διψήφιο αριθμό πόντων στις 7 από αυτές και σε 3 από αυτές διψήφιο αριθμό ριμπάουντ. Ωστόσο ο πρώην center των Celtics έχει τραβήξει πολλές φορές τα βλέμματα πάνω του με τις εξωαγωνιστικές του δράσεις αλλά και κόντρες. Lebron James, Ben Simmons, Julius Randle αλλά και Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι τα πιο γνωστά ονόματa που έχει έρθει σε κόντρα.

Ωστόσο μεγαλύτερος ντόρος γύρω από το όνομα του έχει γίνει σχετικά με τις κοινωνικό-πολιτικές δράσεις του. Ο Kanter έχει ιδιαίτερα εχθρικές σχέσεις με την παρούσα τουρκική κυβέρνηση. Προβληματική είναι και η σχέση του και με την κυβέρνηση της Κίνας. Ο ίδιος την έχει κατηγορήσει για εκμετάλλευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτούς τους λόγους η ασφάλεια του Τούρκου center εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι κάτι δεδομένο. Για αυτό και η έλευση στην Ευρώπη δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Παρόλα αυτά το καλοκαίρι βρέθηκε σε ένα παιδικό camp για λογαριασμό της ΑΕΚ. Σε περίπτωση που αποφασίσει να κάνει το βήμα προς την Ευρώπη τώρα ή μετέπειτα στη καριέρα του, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι δεν θα γίνει για λογαριασμό τουρκικής ομάδας και στα παιχνίδια σε τουρκικό έδαφος δεν θα αγωνίζεται.