Το να καταλήξεις στους δέκα καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ολλανδίας, σίγουρα απαιτεί πολύ κουβέντα και είναι μια καθαρά υποκειμενική υπόθεση.

Η εθνική Ολλανδίας δίκαια χαρακτηρίζεται ως η «βασίλισσα δίχως στέμμα». Πράγματι, παρά το τεράστιο ταλέντο των ποδοσφαιριστών της ανά τις δεκαετίες, ακόμα δεν έχει καταφέρει να σηκώσει το σπουδαιότερο τρόπαιο. Το παγκόσμιο κύπελλο. Ποιοι είναι όμως οι δέκα καλύτεροι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ;

 Φρανκ Ράικαρντ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ονόματα που σίγουρα θα ακουστεί όταν αναφέρεται το ταλέντο της Ολλανδίας, είναι αυτό του Φρανκ Ράικαρντ. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με εκείνη την καθηλωτική Μίλαν της δεκαετίας 80-90, όπου και κατάφερε να κατακτήσει δυο σερί Ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο Ράικαρντ αποτέλεσε τον παίκτη καταλύτη στο κέντρο των «Ροσονέρι», κατακτώντας και δυο πρωταθλήματα Ιταλίας. Φυσικά, δεν του λείπει ούτε το κύπελλο πρωταθλητριών, το οποίο πρόσθεσε στη συλλογή του τη σεζόν 1994-95 με τα χρώματα του Άγιαξ.

Με την εθνική Ολλανδίας ο Ράικαρντ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας εκείνης που κατάφερε να κερδίσει τον μόνο μεγάλο τίτλο των «Οράνιε», το Ευρωπαϊκό του ’88.

Φρανκ Ράικαρντ © EPA

Ρόναλντ Κούμαν

Ένα από τα δυνατότερα σουτ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και σίγουρα άλλος ένας θρύλος της Ολλανδίας. Μπορεί η θέση του να ήταν αμυντικός, όμως τα 192 τέρματα που πέτυχε στις 535 συνολικές εμφανίσεις του, μαρτυρούν πως έκανε πολλά παραπάνω. Κάτοχος δυο Τσάμπιονς Λιγκ (τότε κύπελλο πρωταθλητριών) με την Αϊντχόφεν το ’88 και με τη Μπαρτσελόνα του συμπατριώτη του Γιόχαν Κρόιφ το ’92. Μάλιστα είναι ο ίδιος που πετυχαίνει και το νικητήριο γκολ για τους «μπλαουγκράνα» με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Σε διεθνές επίπεδο πραγματοποίησε 78 συμμετοχές και πέτυχε 14 γκολ. Είχε ξεχωρίσει στο Ευρωπαϊκό του ’88, στο οποίο είχε μπει και στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, με εκείνη την εκπληκτική ομάδα που κατάφερε και έφθασε μέχρι το τρόπαιο.

Κούμαν

Ρούντ Γκούλιτ

Ίσως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της τρομερής εθνικής Ολλανδίας του ’88. Ένας παίχτης για όλες τις δουλείες. Έχοντας παίξει σχεδόν κάθε θέση από το κέντρο και πάνω ο Γκούλιτ ήταν παντού και έκανε τα πάντα. Κάτοχος χρυσής μπάλας το ’87 και κύριο μέλος της μεγάλης Μίλαν της δεκαετίας 80-90 μαζί με τον Φρανκ Ράικαρντ. Επίσης κάτοχος δυο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν και τριών πρωταθλημάτων Ιταλίας.

Με την εθνική ομάδα ως αρχηγός οδήγησε την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό του ’88 και αποτελεί μέχρι και σήμερα τον μοναδικό αρχηγό των «Οράνιε» που κατάφερε να κατακτήσει μια μεγάλη διοργάνωση.

Ρούντ Γκούλιτ © EPA

Μάρκο φαν Μπάστεν

Ο φαν Μπάστεν ίσως είναι και ένας από τους δέκα καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ. Τα βραβεία είναι αναρίθμητα. Είχε πετύχει 219 τέρματα σε 281 εμφανίσεις. Τρείς φορές νικητής Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις χρυσές μπάλες. Σίγουρα αυτό λέει πολλά και πόσο μάλλον όταν όλα αυτά τα είχε πετύχει στα 28 του χρόνια. Σίγουρα ήταν ένας από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές καθώς οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί του τον ανάγκασαν να σταματήσει πολύ νωρίς.

Σε εθνικό επίπεδο ήταν και αυτός μέλος της ντριμ τιμ του ’88. Σε αυτή τη διοργάνωση και μάλιστα στον τελικό πέτυχε και ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν μπει ποτέ στην ιστορία. Το πασίγνωστο βολέ από μια τρομερά δύσκολη γωνία κόντρα στη Σοβιετική Ένωση.

Γιόχαν Κρόιφ

Ο πρώτος που αποκαλέστηκε «Ιπτάμενος Ολλανδός» σίγουρα ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός ποδοσφαιριστής. Ήταν αυτός που οραματίστηκε το σύγχρονο ποδόσφαιρο και το έκανε πραγματικότητα. Το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» που εφαρμόζεται σήμερα καθημερινά ξεκίνησε από αυτόν τον άνθρωπο. Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του αθλήματος. Κάτοχος τριών συνεχόμενων κυπέλλων πρωταθλητριών με τον Άγιαξ από το 1971 μέχρι το 1973. Επίσης αποτελεί και τον πρώτο ποδοσφαιριστή της ιστορίας που κατάφερε να κατακτήσει τρεις χρυσές μπάλες. Η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα αποτέλεσε μια από τις ακριβότερες της εποχής. Εκεί κατάφερε να οδηγήσει τους «Μπλαουγκρανα» στην κατάκτηση πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια «ξηρασίας». Αργότερα θα άλλαζε και όλη την ιστορία του συλλόγου από τον πάγκο ως προπονητής.

Ήταν ο πρώτος των πρώτων σε μια από τις καλύτερες εθνικές ομάδες που πέρασαν ποτέ, αυτή του ’74. Μπορεί να μην κέρδισε τίποτε, όμως ήταν η ομάδα που κατάφερε πρώτη να παίξει το ποδόσφαιρο που βλέπουμε σήμερα πριν από τόσα χρόνια.

Σε συζητήσεις ο Κρόιφ πάντα έμπαινε ως τρίτος στην αγία τριάδα του ποδοσφαίρου του 20ου αιώνα, Πελέ, Μαραντόνα και Κρόιφ. Αδιαμφισβήτητα μια μορφή που ξεπέρασε και το ίδιο το άθλημα, το εξέλιξε και το έκανε αυτό που είναι σήμερα.

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο, είναι το πιο δύσκολο πράγμα».

Ολλανδοί ποδοσφαιριστές. Ολλανδοί ποδοσφαιριστές.