Το να καταλήξεις στους δέκα καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ολλανδίας, σίγουρα απαιτεί πολύ κουβέντα και είναι μια καθαρά υποκειμενική υπόθεση.

Η εθνική Ολλανδίας δίκαια χαρακτηρίζεται ως η «βασίλισσα δίχως στέμμα». Πράγματι, παρά το τεράστιο ταλέντο των ποδοσφαιριστών της ανά τις δεκαετίες, ακόμα δεν έχει καταφέρει να σηκώσει το σπουδαιότερο τρόπαιο. Το παγκόσμιο κύπελλο. Ποιοι είναι όμως οι δέκα καλύτεροι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ;

10. Έντβιν φαν ντερ Σαρ 

Οι διακρίσεις που συνοδεύουν αυτό το όνομα είναι πάρα πολλές. Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σίγουρα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της λίστας. Είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος Ευρωπαίος τερματοφύλακας δύο φορές, το 1995 και το 2009. Νικητής Τσάμπιονς Λιγκ επίσης δυο φορές με τον Άγιαξ (1994-95) και τους «διαβόλους» (2007-08). Η λίστα με τα βραβεία συνεχίζει ακάθεκτη, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα του φύλακα αγγέλου των Ολλανδών. Αξιοσημείωτο είναι και το ρεκόρ των 1.311 λεπτών χωρίς να δεχθεί γκολ, το οποίο ακόμη περιμένει να σπάσει.

Σε διεθνές επίπεδο ο φαν ντερ Σαρ είναι δεύτερος σε συμμετοχές (130), μόνο πίσω από τον επίσης σπουδαίο Γουέσλει Σνάιντερ. Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε ισάριθμες διοργανώσεις Γιούρο (2002-2004-2008) και Μουντιάλ (1998-2006-2010) αποτελώντας τον κύριο πυλώνα των «Οράνιε» κάτω από τα δοκάρια.

Έντβιν φαν ντερ Σαρ © EPA

9. Ρόμπιν φαν Πέρσι 

Ο σύγχρονος «ιπτάμενος» Ολλανδός με ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα γκολ που έχουν μπει ποτέ. Ο ορισμός της κεφαλιάς «ψαράκι» στο Μουντιάλ του 2014, κόντρα στους Ισπανούς με το καταιγιστικό 5-1.

Ο πρώην άσσος της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σίγουρα ήξερε να σκοράρει. Κάτοχος δύο χρυσών παπουτσιών με 204 γκολ σε 435 συμμετοχές. Πρωταθλητής Αγγλίας τη σεζόν 2012-13 ενώ τα ατομικά ρεκόρ δεν έχουν τέλος. Μεταξύ αυτών έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ από την αλλαγή του έτους μέχρι και το τέλος της σεζόν (18), μοιράζοντας τη θέση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Τιερί Ανρί. Επίσης, είναι ο κορυφαίος Ολλανδός σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ με 144 γκολ.

Με την εθνική συμμετείχε σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά. Το 2010 έφτασε μέχρι και τον τελικό του Μουντιάλ, χάνοντας τελικά από τους Ισπανούς. Το 2014, ως αρχηγός οδήγησε την ομάδα του μέχρι και τα ημιτελικά. Με την φανέλα των «Οράνιε» έχει πετύχει 50 γκολ σε 102 συμμετοχές και είναι ο κορυφαίος της σκόρερ. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό επίτευγμα που πέτυχε στο Μουντιάλ του 2014 είναι ότι σκόραρε με το αριστερό, το δεξί, το κεφάλι, με πέναλτι και με απευθείας φάουλ.

Ρόμπιν φαν Πέρσι  © EPA

8. Άριεν Ρόμπεν

«Δεν φοβάμαι αυτόν που έχει εξασκηθεί σε 10.000 κλωτσιές μια φορά, αλλά αυτόν που έχει εξασκηθεί σε μια κλωτσιά 10.000 φορές», είχε πει ο Μπρους Λι. Σίγουρα, δεν μπορεί να περιγράψει ένα απόφθεγμα καλύτερα τον Ρόμπεν.

Όταν γινόταν το «κόψιμο» και ερχόταν η μπάλα στο αριστερό, ήξερες ότι είχες πρόβλημα. Ο δυο φορές πρωταθλητής Αγγλίας με τη φανέλα της Τσέλσι και οκτώ φορές πρωταθλητής Γερμανίας με την Μπάγερν, αδιαμφησβήτητα ήταν κάτι ξεχωριστό. Πέτυχε το νικητήριο γκολ στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013 και μετράει 150 γκολ σε 426 συμμετοχές. Για πολλούς θεωρείται και ως ένας από τους καλύτερους εξτρέμ που πέρασαν ποτέ.

Με την εθνική Ολλανδίας κατάφερε να φτάσει μέχρι και τον τελικό το 2010 και τα ημιτελικά του 2014. Έχει βρει δίχτυα 37 φορές σε 96 συμμετοχές.

Άριεν Ρόμπεν © EPA

7. Γιόχαν Νέεσκενς

Ο Νέεσκενς σίγουρα ήταν μπροστά από την εποχή του και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα «γρανάζια» της μεγάλης εθνικής Ολλανδίας του 1974. Ο πρώην παίχτης του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα πέτυχε και το πρώτο γκολ κόντρα στην Δυτική Γερμανία δίνοντας ελπίδες για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί αυτό να μην έγινε ποτέ και η Ολλανδία να χάνει και το επόμενο Μουντιάλ ξανά στον τελικό, όμως το αντίκτυπο εκείνης της ομάδας έχει μείνει καλά χαραγμένο.

Για πολλούς ο Νέεσκενς θεωρείται η σκιά του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, δηλαδή ο άνθρωπος χάρη στον οποίο κατάφερε ο «ιπτάμενος Ολλανδός» να «πετάξει» τόσο ψηλά. Για άλλους αποτελεί και έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε η Ολλανδία στη συγκεκριμένη θέση.

6. Ντένις Μπέργκαμπ

Κάθε κίνηση αυτού του παίκτη και μια ποδοσφαιρική ποίηση. Χαιρόσουν να τον βλέπεις και να περιμένεις το αναπάντεχο. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ με αγνό ταλέντο. Τρεις φορές πρωταθλητής Αγγλίας με τους «κανονιέρηδες» και δεύτερη θέση για την κατάκτηση της χρυσής μπάλας το 1993. Επίσης, ψηφίστηκε και ως ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1991 και 1992.

Στο βιογραφικό του Μπέργκαμπ έχει καταχωρηθεί ίσως το πιο περίεργο και απόκοσμο γκολ που έχει μπει ποτέ. Το γκολ σημειώθηκε είκοσι χρόνια πριν στο Νιούκαστλ – Άρσεναλ με «θύμα» τον Νίκο Νταμπίζα.

Σε διεθνές επίπεδο έχει πετύχει ένα πανέμορφο γκολ κόντρα στην Αργεντινή το 1998 που και ο ίδιος αναφέρει ως το αγαπημένο του. Μετράει 37 γκολ σε 79 εμφανίσεις με την φανέλα της Ολλανδίας και είχε φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά του παγκοσμίου του 1998. Εκεί αποκλείστηκε, στα πέναλτι, από την Βραζιλία των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος και Καφού. Σίγουρα, μόνο από τέτοιου μεγέθους ποδοσφαιριστές θα μπορούσε να μείνει χωρίς τίτλο αυτή η ομάδα.

Ντένις Μπέργκαμπ © EPA