Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχίζει τη σπουδαία καριέρα του στη Σαουδική Αραβία και ο Μανώλης Μακρόπουλος εξηγεί γιατί μόνος του έκοψε τη συζήτηση για τον GOAT!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αδιαμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών των χρόνων μας. Αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ και των καλύτερων που έχουν παίξει ποτέ ποδόσφαιρο. Μέχρι εδώ όλα ωραία και… απλοϊκά. Όταν όμως μιλάμε για τον καλύτερο όλων των εποχών, τότε το πράγμα αλλάζει.

Στην πραγματικότητα ο Κριστιάνο δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκεται σε αυτή την κουβέντα, αλλά με τα… πεπραγμένα του τον τελευταίο ένα μήνα, βγήκε μόνος του από τη συζήτηση!

Τώρα που έχει… κάτσει η σκόνη τόσο από το Μουντιάλ όσο και από την πολύκροτη μεταγραφή του στην Αλ Νασρ, πάμε να εξηγήσουμε δύο πραγματάκια. Και να θυμάστε, ο καθένας έχει την άποψή του, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή. Υπάρχουν όμως κάποια αντικειμενικά πράγματα που η γνώμη εμού ή του καθενός, πάει στο… καλό!

Ποτέ δίπλα στον Μέσι!

Εδώ και 18 χρόνια τα ονόματα Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι πάνε μαζί. Ή παράλληλα αν θέλετε. Οι δύο κορυφαίοι της εποχής τους. Αμύθητα ρεκόρ, χιλιάδες γκολ, ασίστ, τρόπαια. Πόσο άδικο όμως είναι για έναν παίκτη όπως ο Μέσι, να συγκρίνεται με τον Κριστιάνο; Ο ένας, φοβερός σκόρερ, τρομερή επίδραση στις ομάδες του.

Ο άλλος; Τα πάντα. Κορυφαίος πασερ, ντριμπλερ, δημιουργός, εκτελεστής. Ο Μέσι τα έκανε και τα κάνει όλα, ακόμη και στα 35 του. Ποτέ κανείς δεν ήταν ο καλύτερος σε όλα -τα του παιχνιδιού- ταυτόχρονα. Κανείς δεν ακυρώνει την αξία και τα επιτεύγματα του Πορτογάλου, αλλά είναι κρίμα το όνομά του να μπαίνει δίπλα στου Μέσι ως «ισάξιος».

Τα διέλυσε όλα σε ένα μήνα!

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι που αρχίζει τον περασμένο Δεκέμβριο. Πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δίνει μια συνέντευξη στον κολλητό του και παρουσιαστή, Πιρς Μόργκαν. Μιλάει για όλους και για όλα και κυρίως για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν έχει σημασία να πούμε όλα τα λόγια του. Κρατάμε όμως κάτι πολύ σημαντικό: «Δεν θέλω να πάρω τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας. Θέλω να μείνω στην κορυφή!». Τάδε έφη Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις ένα μήνα πριν παρουσιαστεί με τη φανέλα της Αλ Νασρ.

Συνεχίζουμε όμως το… ξετύλιγμα. Στη Γιουνάιτεντ γίνονται έξαλλοι με τα όσα διαρρέει ο Ρονάλντο και του τερματίζουν το συμβόλαιο. Συμπαίκτες του σε σύλλογο και εθνική, όπως ο Μπρούνο Φερνάντες δε θέλουν καν να του μιλήσουν. Ο Κριστιάνο πάει στο τελευταίο του Μουντιάλ με ένα τεράστιο ντόρο γύρω από το όνομά του. Ένα ντόρο που ο ίδιος δημιούργησε.

Και μετά; Γίνεται αλλαγή στο τελευταίο ματς των ομίλων με την Κορέα και βρίζει. Μένει στον πάγκο κόντρα στην Ελβετία, η Πορτογαλία νικάει με 6-1 και ενώ όλοι πανηγυρίζουν -μετά τη λήξη- εκείνος φεύγει μόνος για τα αποδυτήρια. Θέλει πάνω του τη δόξα και τα φλας. Στο στρατόπεδο της ομάδας του Σάντος έχουν γίνει… κουλουβάχατα και ο αποκλεισμός από το Μαρόκο έρχεται μοιραία. Στις 18 Δεκεμβρίου ο Μέσι σηκώνει ψηλά το άγιο δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο όμως θέλει πάλι πάνω του την προσοχή. Και την παίρνει.

Ως ελεύθερος πια, περιμένει μήπως έρθει κάποια κρούση από την Ευρώπη. Σημείωση: υπήρξαν αρκετές ομάδες που τον ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να καλύψουν τις οικονομικές του απαιτήσεις. Υπήρξαν όμως και σύλλογοι που τον απέρριψαν αγωνιστικά. Τα δημοσιεύματα για το μυθικό συμβόλαιο που του προσφέρει η Αλ Νασρ δίνουν και παίρνουν. Πριν καν μπει το 2023, και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου, ο Κριστιάνο προσγειώνεται στην Αραβία και λίγο μετά ποζάρει με τη φανέλα της καινούργιας του ομάδας. Αυτό ήταν, μέσα σε ένα μήνα, τα διέλυσε όλα!

Αντί επιλόγου

Θα πει κανείς ότι ποιος είναι ο Μανώλης να κρίνει και να λέει ότι τα διέλυσε όλα. Συγνώμη αλλά όταν είσαι ο Κριστιάνο και θέλεις να έχεις αντιμετώπιση ανάλογη των κορυφαίων, δεν πας να παίξεις μπάλα στην Αλ Νασρ. Αν του τελείωσε το κίνητρο και απλώς θέλει να πάρει έναν πακτωλό χρημάτων τώρα στα τελευταία, είναι απολύτως δεκτό. Δεν είναι δεκτό όμως να μπαίνει σε συζήτηση για τον καλύτερο όλων.

Επαναλαμβάνω, δε θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η κουβέντα εδώ και χρόνια. Απλώς με τα όσα έπραξε τον τελευταίο μήνα ίσως να κατόρθωσε να κάνει ακόμη και τους φανς του να το σκεφτούν δεύτερη και τρίτη φορά. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής και αθλητής. Είμαστε τυχεροί, κάνουμε το σταυρό μας με τα δυο χέρια και τα πόδια που τον ζήσαμε (και τον ζούμε). Όμως κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε όπως είναι, είτε αρέσει είτε όχι.

Ο Μέσι, με όλα αυτά τα «ναι αλλά» που κουβαλούσε για άγνωστο λόγο, πέρασε τελικά στην αιωνιότητα πριν περίπου τρεις εβδομάδες. Πήρε το Μουντιάλ και ακόμη και οι άπιστοι πίστεψαν. Άδικο; Ναι. Δε χρειαζόταν το Μουντιάλ για να δει κάποιος το προφανές. Η φωτογραφία με τον έναν να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο και τον άλλον να είναι αγκαλιά με τους Άραβες της Αλ Νασρ τα λέει όλα..!