Μια διαφορετική προσέγγιση της τεράστιας επιτυχίας του Λιονέλ Μέσι και ίσως και λίγο τροφή για σκέψη.

Σε ένα αμφιλεγόμενο, για πολλούς μη ποδοσφαιρικούς λόγους, παγκόσμιο κύπελλο, η Αργεντινή κατάφερε και τριπλασίασε πλέον τα αστέρια επάνω από το έμβλημά της. Σ’ αυτό της το επίτευγμα σίγουρα ένας εκ των πρωτεργατών ήταν και ο Λιονέλ Μέσι. Μπορεί η προσπάθεια να ήταν συλλογική όμως μόνο ο αργεντινός σούπερ σταρ ξεχώρισε, όχι για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες αλλά γιατί κέρδισε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Τα όνειρα

Όλοι μας έχουμε ονειρευτεί να κερδίζουμε, να βγαίνουμε πρώτοι σε έναν διαγωνισμό και να διακρινόμαστε. Όλοι μας θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε και να πετύχουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Όμως όλοι θέλουμε να είμαστε και ευτυχισμένοι. Στο ποδόσφαιρο πλέον λίγοι είναι αυτοί και όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνονται και ακόμα λιγότεροι.

Σίγουρα θα υπάρξει ο αντίλογος: “Μα καλά, αυτοί είναι εκατομμυριούχοι, διάσημοι με πολλά αυτοκίνητα και μεγάλα σπίτια”, “Μα αυτοί κλωτσάνε απλά ένα τόπι και κυνηγάει ο ένας τον άλλον για επάγγελμα” και πολλά άλλα παρόμοια. Εύλογα κάποιος θα οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα, όμως δύσκολα θα φορέσει τα παπούτσια του άλλου.

Κάθε παιδί που ξεκινάει να παίζει ποδόσφαιρο έχει πάντα την χαρά να το συντροφεύει και την λαχτάρα να παίξει, να βάλει γκολ, να κάνει την τέλεια απόκρουση ή το τέλειο σουτ. Έχει την ανυπομονησία να δημιουργήσει και να χαρεί. Δεν νοιώθει κούραση, άγχος, πίεση και το μόνο που θέλει είναι να μην τελειώσει η μέρα.

Η πραγματικότητα

Όταν το χόμπι γίνει επάγγελμα, τότε ξεκινάνε και οι υποχρεώσεις. Η προπόνηση είναι ίσως το λιγότερο ψυχοφθόρο πλέον. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα επάνω στον ποδοσφαιριστή. Όλοι αναμένουν το λάθος ώστε να μπορέσουν να σχολιάσουν και να κριτικάρουν. Η παραμικρή λεπτομέρεια είναι καταγεγραμμένη από τις χιλιάδες κάμερες. Το χέρι είναι έτοιμο επάνω από το πληκτρολόγιο ώστε να τονίσει την άτυχη στιγμή. Όλα έχουν πάρει μια νέα τροπή που οδηγεί μόνο σε στυφνό επαγγελματισμό. Συνεχή προσμονή για το “τέλειο”.

Ο Μέσι φέτος κατάφερε κάτι παραπάνω από μια κατάκτηση ενός τροπαίου. Κατάφερε να ξαναβρεί την χαμένη χαρά μέσα στο γήπεδο. Εφόσον κατέκτησε τα πάντα και ικανοποίησε μέχρι και τον τελευταίο “παράξενο”, πλέον μπορεί να ξαναπαίζει ποδόσφαιρο όπως ένα παιδί.

Σε έναν ποδοσφαιρικό κόσμο γεμάτο χρήμα, buisness και ψεύτικες “αψεγάδιαστες” προσωπικότητες, οι πραγματικά ευτυχισμένοι είναι λίγοι. Αυτοί που παίζουν και κάνουν το χόμπι τους και αυτοί που έχουν κατακτήσει τα πάντα γυρνώντας πάλι στο μηδέν.