Μουντιάλ τέλος για το Ιράν, μετά την ήττα από τις ΗΠΑ, γεγονός που βύθισε όλη τη χώρα σε τεράστια απογοήτευση.

Οι Ιρανοί πίστευαν ότι επρόκειτο να επαναλάβουν το κατόρθωμα των… προγόνων τους, οι οποίοι είχαν νικήσει τους Αμερικανούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Ομως η ήττα τους με 1-0 στον χθεσινό (29/11) «τελικό»… βύθισε την Τεχεράνη σε βαθιά σιωπή, μετά τον αποκλεισμό από τους «16» του Μουντιάλ 2022. Ιράν

Η εορταστική ατμόσφαιρα της Παρασκευής, όταν ο κόσμος χόρευε με τα παιδιά στην πλάτη μετά τη νίκη της «Team Melli» επί της Ουαλίας με 2-0, «εξαφανίσθηκε» την Τρίτη μετά την ήττα με 1-0 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Άδικα; Σίγουρα όχι.

Πολλοί ένστολοι ή και με πολιτικά, αστυνομικοί, αναπτύχθηκαν στις κεντρικές διασταυρώσεις και στις κύριες αρτηρίες της ιρανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες διαδηλώσεις εχθρικές προς τις αρχές.

Η ένταση είναι υψηλή στο Ιράν. Η χώρα είναι θέατρο ενός κινήματος διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης, Μάσα Αμίνι, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, επειδή, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν τηρούσε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας που έχει επιβάλει το καθεστώς. Μάλιστα, την Τρίτη, οι ιρανικές αρχές ανέφεραν για πρώτη φορά τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων στις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατό της.

Το γκολ του Πούλισικ έκοψε τα «φτερά» του Ιράν

Σε έναν πολιτιστικό χώρο, στην βόρεια Τεχεράνη, περίπου είκοσι οικογένειες συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης και τα παιδιά φώναζαν ενώ κυμάτιζαν ιρανικές σημαίες:

«Τι θα κάνει το Ιράν; Θα σκίσει τον αντίπαλό του», κι «Εμπρός Ιράν». Αλλά το γκολ του Πούλισικ στο 38ο λεπτό, «χάλασε το κλίμα», αν και πολλοί εξακολουθούσαν να ελπίζουν ότι θα «γυρίσει» το ματς.

Αυτό που εντυπωσίασε τον Ασγκάρ Μοχαμάντι, έναν 50χρονο έμπορο, που βρέθηκε εκεί με τον γιο του, ήταν η καλή ατμόσφαιρα στον αγωνιστικό χώρο, παρά το γεγονός ότι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη:

«Πολλοί είπαν, ότι αυτός ο αγώνας θα… μολυνθεί από την πολιτική, αλλά είδαμε μόνο φιλική συμπεριφορά μεταξύ των παικτών στο γήπεδο. Κάθε φορά που ένας παίκτης έπεφτε, ο αντίπαλος τον βοηθούσε να σηκωθεί. Οι παίκτες μας πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, επιτέθηκαν αρκετές φορές».

Παρά το γεγονός ότι αυτή η αναμέτρηση, δεν ήταν μια ποδοσφαιρική… σύνοδος κορυφής, έγινε πρωτοσέλιδο. Κυρίως λόγω της συμβολικής και πολιτικής της σημασίας, μεταξύ δύο χωρών που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις για περισσότερα από 40 χρόνια.

«Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν μερικές φορές το ποδόσφαιρο ως πολιτικό όργανο, αλλά κατά την γνώμη μου ο αθλητισμός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. Ηθελα να νικήσει το Ιράν. Είμαι πολύ λυπημένος με το αποτέλεσμα. Αυτή η ήττα στεναχωρεί τον κόσμο. Είναι φυσικό. Αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Και οφείλουμε να σκεφτόμαστε τα επόμενα τουρνουά», σχολίασε ο 45χρονος τοπογράφος, Αμίρ Μοραντιάν.

Υπενθυμίζεται, ότι εάν το Ιράν ισοφάριζε κι έπαιρνε έναν βαθμό, θα προκρινόταν στους «16» του Μουντιάλ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!
Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!